Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ach ta razítka ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ach ta razítka ...


Ach ta razítka ...
Razítka jsou pro úředníka symbolem jistoty. Dál již nemusí nic zkoumat. Falešný dokument? Falešné razítko? Ale kdeže, to je možná v nějakém televizním seriálu ... sděluje pracovník úřadu. Pohled elektrikářů je však jiný. Podvod za podvodem. Prakticky není den, kdy by se neodehrál v elektrotechnice nějaký fiktivní úkon. A to, že jde o pěkné peníze a pak někomu i o život víme všichni.
Jaroslav Borovec, ze dne: 30.04.2010

Byznys je byznys. I úředníci potřebují peníze. O tom, že v Praze jich je potřeba víc nemusíme pochybovat. V Praze je tolik lidí, tolik úřadů, že se sem tam nějaký prohřešek schová.

Šel jsem na návštěvu k Jirkovi, který si koupil byt na druhé straně Prahy, než bydlím já. K tomuto typu obydlí nemám kladný vztah od dob, co jsem podobný sdílel se svou bývalkou. Na chodbě mi padly nové elektroměry do očí dřív, než jsem se stačil orientovat v čísle patra. U prvního elektroměru jsem ocenil snahu o odkrytí živé části na dosah prakticky komukoliv ... u druhé jsem ji také ocenil a u třetího ...

... také. Co to je za šaškec? Pomyslel jsem si a konečně stiskl tlačítko zvonku. Jirka se zubil u dveří a já mlčky ukazoval na to měření v krytí IP00. Pojď dál ... zahulákal ... řeknu ti story o razítkách.

Šlo o návštěvu, kdy jsme chtěli pokecat a tak jsem se dozvěděl o kouzelných výběrových řízeních domovní samosprávy, ale co bylo kouzelnější bylo to propojení na další razítka. Jarku, jediný elektrikář široko daleko jsem já. A zde v domě se elektrikář objevil jediný. Ten, který plomboval elektroměr. Nikoliv ten, který jej zapojoval. Začal Jirka popisovat rekonstrukci elektroinstalace, která tu proběhla krátce po jeho nastěhování.
A to jsi se vydržel dívat na to jak ti instalaci bastlí nějací kartonáři? Bylo jim jedno, co jim říkám. Dostali práci, za kterou byli placení. Jak Jardo vidíš, nehodlám zde dlouho bydlet. Tento dům je zbastlený od zedníka až po elektrikáře.
Jak je to možné? Pokusil jsem se dozvědět více. Jirka vstal, došel oknu a pohledem z okna znovu spustil ...

.... a nakonec jsem se dostal i na Stavební úřad. K mému překvapení jsem tam našel spoustu dokladů s razítky, které dovolili úředníkovi vše schválit. Ovšem žádná projektová dokumentace nebyla tam, není zde ... ona totiž žádná není. Dodavatel stavby dělá tyto rekonstrukce typově. Česky řečeno. Mechanickou práci provádí nějaký §5 jehož dohled sedí dole ve stavební buňce a kouří. Mladý §5 dozapojoval co měl a od té doby seš druhý elektrikář v tomto bytě. A teď mi pověz jak může existovat revizní zpráva na tento byt ... a pak na celý dům ... jinak než od stolu?

Hlásil jsi to? Pokusil jsem se o vtip. Divil by ses, ale pokusil jsem se o to. Jak jsem řekl, byl jsem byl jsem na úřadech ... stručně řečeno oni mají svá razítka a ty mají podle nich OK. JArku, přece úředníci jsou také pracovnící, kteří mají svůj postup práce, ne? Ano, to máš pravdu, ale někdy mi připadají jako stroje, které vidí svět pouze přes ta razítka ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.