Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Zkušenosti z praxe s EP-CAD (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.11.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Zkušenosti z praxe s EP-CAD


ABB: Zkušenosti z praxe s EP-CAD
Mezi známé softwary pro projektování patří bezesporu AutoCAD. Projekční software přinesl také výrobce elektroinstalačního materiálu společnost ABB. Rozhovor o softwaru s jeho uživatelem Jaroslavem Miklíkem čtěte zde ...
Pavel Mony, ze dne: 19.11.2009


Přinášíme vám rozhovor s Jaroslavem Miklíkem, projektantem elektro a cechmistrem Elektrotechnického cechu Žďár nad Sázavou.

Jak jste přivítal možnost získání projekčního softwaru od výrobce elektroinstalačního materiálu?
Na základě informace v časopise ABB Novinky v létě 2009 o novém produktu pro projektanty EP-CAD jsem se přihlásil do "informačního kurzu" do Brna s očekáváním snazšího projektování jednoduchých instalací. Na to, abych si pořídil klasický "CAD" s nástavbami, jsem neměl prostředky ani chuť.

Jak jste zvládl začátek práce s EP-CADem?
Protože jsem jen "prostým" uživatelem PC a neznal jsem ani jednoduché ovládání "CADu", měl jsem obavy o začátek. Ale díky velmi zkušenému lektorovi (Ing. Pavel Mony) se mé počáteční obavy po vysvětlení a názorných ukázkách ukázaly jako zbytečné.

V čem vidíte přínosy pro projektanta či elektromontéra?
Ten profesionál, který neměl, nebo nemohl být vlastníkem klasického "CADu", může ihned po instalaci EP-CADu začít pracovat, může "transportovat" jiné výkresy a hlavně může použít databázi výrobků, databázi značek. Největší výhodu EP-CADu spatřuji v tom, že v něm lze provádět i jednoduché výkresy staveb potřebné pro půdorysy.

Doporučil byste tento software i ostatním uživatelům?
Ano, pro projektanty v Cechu elektro okr. Žďár n./S. jsem tento SW produkt ukázal a především doporučil. A doporučil bych ho všem projektantům elektro, kteří nemají svůj vlastní základní "CAD", nebo používají nelegálně jakýkoliv jiný SW pro projekty elektro.

Co by bylo třeba zlepšit na stávajícím EP-CADu?
Doporučuji do databáze "vsunout" legálně databázi značek (nikoliv výrobků) pro rozvaděče a projektování (konstrukci) rozvaděčů do 63A 400V.

Děkujeme za rozhovor.

Ing. Pavel Mony
 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.