Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3


Document Actions
ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3
Moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace jsou velmi citlivé na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty. O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.
Komerční sdělení, ze dne: 16.06.2015
reklama


Při použití moderních sofistikovaných přístrojů, zařízení, spotřební elektroniky a řídicích systémů jsou kladeny velké požadavky na jejich elektromagnetickou kompatibilitu (EMC). Veškeré moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace se stávají citlivějšími na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Technická řešení jsou určena normami harmonizovanými s EU. Ochrana před bleskem je dána souborem nových norem ČSN EN 62305.


Pro větší náhled klikněte!

Obrázek 1 Zóny ochrany před bleskem

Zóny ochrany před bleskem

Norma ČS EN 62305-4 definuje zóny ochrany před bleskem LPZ (Lighting Protection Zone) z hlediska přímého a nepřímého účinku blesku (elektromagnetického pulzu LEMP - Lighting ElektroMagnetic Pulse):
  • LPZ OA - volné prostranství (možnost přímého úderu blesku, netlumený LEMP),
  • LPZ OB - ochranný prostor jímače bleskosvodu (ochrana před přímým úderem blesku, netlumený LEMP), 
  • LPZ I - vnitřek objektu (vyloučen přímý úder blesku, tlumený LEMP - v závislosti na stínění),
  • LPZ 2 - vnitřek místnosti - např. serverovna s vodivou podlahou, Fe-AI podlahy a obklady zdí (další útlum LEMP v souvislosti s vyšším stupněm odstínění),
  • LPZ 3 - vnitřek kovové skříně (např. 19" rack).

Pro větší náhled klikněte!

Obrázek 2 Instalace zásuvek do hnízd


Proč chránit zařízení přepěťovými ochranami?
Nechráněné elektrické rozvody a počítačové a datové sítě vždy představují značné riziko pro jejich uživatele. Náklady na přepěťové ochrany bývají pouze zlomkem procenta pořizovací hodnoty chráněné technologie a nepatrnou částkou k možným škodám zaviněným výpadkem nebo zničením technologických zařízení a následným ekonomickým škodám.

Obrázek 3 Dvojzásuvka s přepěťovou ochranou řady Neo

Základní zásady
Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty:
  • anténní svody,
  • linková vedení,
  • datová či komunikační rozhraní.

O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.


Obrázek 4 Dvojzásuvka v designu Levit

Zásuvkové okruhy s SPD (Surge Protective Device) typu 3

U zásuvkových okruhů je třeba si uvědomit, že bývají velmi rozsáhlé a používají se v různých situacích. Ochranná vzdálenost SPD typu 3 v zásuvkových obvodech je maximálně 5 metrů po kabelu.

Pro správnou činnost ochrany SPD typu 3 je třeba, aby tomuto typu předcházely oba dva stupně ochran - SPD typu I a SPD typu 2.

Zásuvkové obvody, kde jsou všechny zásuvky buď s integrovanou ochranou SPD typu 3, nebo s ochranou SPD typu 3 pro dodatečnou montáž, jsou používány všude tam, kde je silně zarušené prostředí nebo je v obvodu zapojeno velké množství přístrojů. Takovým typickým prostředím jsou např. laboratoře.

Pro snížení počtu SPD typu 3 u zásuvkových okruhů je standardně využívána ochranná vzdálenost, která je maximálně 5m. V těchto případech není potřeba, aby byly všechny zásuvky osazeny ochranou SPD typu 3. Základním pravidlem při tomto způsobu osazování SPD typu 3 je, že vždy první zásuvka na zásuvkovém okruhu musí mít SPD a teprve potom je aplikována ochranná vzdálenost SPD typu 3.

V místech, kde se na jedné straně zdi nachází zásuvkový okruh a na druhé straně zdi např. svod z hromosvodu nebo nechráněné stoupací vedení nn, nelze uplatnit pravidlo o ochranné vzdálenosti a je třeba, aby všechny zásuvky v tomto místě měly SPD typu 3. Jestliže by tomu tak nebylo, problém nacházející se na svodu nebo vedení nn by se mohl naindukovat na zásuvkový okruh a technika připojená do dané zásuvky by mohla být poškozena.

V administrativních objektech se nachází velké množství zásuvkových okruhů s množstvím zásuvek. V těchto případech je pro snížení počtu SPD využívána nejen ochranná vzdálenost SPD typu 3, ale i tzv. instalace do hnízd.

V žádném případě by chráněná zásuvka neměla chybět tam, kde je v blízkosti hromosvod, okap, kovová stoupačka apod.

Jaký podíl na škodách má přepětí?

Na tuto otázku odpovídají statistiky, které si vedou jednotlivé pojišťovny. Rozdělení škod je přibližně takovéto: vichřice 0,78 procent, krádeže 7,01 procent, požár 4,88 procent, voda 6,2 procent, nedbalost 22,67 procent, přepětí 31 procent. Zbývající procenta připadají na ostatní příčiny. Podíl na škodách způsobených přepětím s postupnou elektronizací domácností i průmyslových objektů stále roste.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933