Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě


Document Actions
ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě
Společnost ABB Group získala od konsorcia tvořeného provozovateli přenosových soustav Statnett a TenneT a bankou KfW objednávky v hodnotě cca 900 milionů USD na dodávku pevninských měníren a kabelových systémů HVDC pro německou stranu projektu. Tyto dodávky umožní první propojení přenosových sítí mezi Norskem a Německem. Jeho délka dosáhne 623 kilometrů, což z něj činí nejdelší spojení HVDC v Evropě. Podle plánu by toto spojení mělo začít fungovat v roce 2020. Součástí smlouvy je rovněž pětiletá servisní smlouva.
Komerční sdělení, ze dne: 13.05.2015
reklama


Realizací projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě umožňující přenos 1.400MW energie z obnovitelných zdrojů.

"Velice nás těší, že budeme moci se společnostmi TenneT a Statnett spolupracovat na dalším významném projektu, který podpoří integraci evropského energetického trhu. Promyšlená kombinace obnovitelných zdrojů energie, konkrétně německých solárních a větrných zdrojů s norskými hydroelektrárnami, prokazuje, že jsme po technologické stránce schopni realizovat politiku udržitelné energetiky v celé Evropě,” řekl Ulrich Spiesshofer, CEO ABB Group. „Tato objednávka rovněž více než jasně dokazuje technologické prvenství ABB v oblasti HVDC a je dalším krokem v návratu divize Systémy pro energetiku na cestu dlouhodobého růstu a ziskovosti.”

NordLink představuje klíčový prvek propojení norských a německých přenosových sítí a jako takový získal statut projektu společného zájmu Evropské komise, jehož cílem je pomoci vytvořit integrovaný evropsko-unijní energetický trh. Pomůže rovněž zvýšit energetickou bezpečnost v obou zemích a podpoří integraci obnovitelných zdrojů energie do energetické sítě obou zemí. Konkrétně umožní přenos větrné a solární energie vyrobené v Německu do Norska, z Norska bude naopak do Německa proudit elektřina vyrobená v norských vodních elektrárnách. Toto spojení umožní přenos rekordních 1.400MW elektrické energie, což odpovídá spotřebě 3,6 milionu německých domácností.


Pro větší náhled klikněte!

„Projekt NordLink znovu prokazuje vysokou angažovanost ABB v oblasti efektivního využití obnovitelných zdrojů energie; přinášíme čistou energii milionům lidí a podporujeme energetické politiky Německa a Norska,” řekl Claudio Facchin, prezident divize Systémy pro energetiku. „Jsme nejen průkopníky technologie HVDC, ale vyvíjíme i další, nové technologie, které umožní realizaci dalších projektů jako je NordLink.”

Pro tento projekt ABB navrhne, zkonstruuje, dodá a uvede do provozu dvě měnírny s přenosovým napětím 525kV a přenášeným výkonem 1.400MW, v nichž bude využita technologie konvertorových zdrojů napětí (Voltage Sourced Converter - VSC) nazývaná HVDC Light. Jedna měnírna bude umístěna v blízkosti města Tonstad v jižním Norsku, druhá nedaleko severoněmeckého Wilsteru. Kromě toho ABB také navrhne, vyrobí a instaluje systém 525kV kabelů napuštěných impregnantem, který bude využit v německém sektoru a povede 154 kilometrů pod mořem a 54 kilometrů pod zemí.

Od té doby, co ABB před 60 lety uvedlo na trh technologii HVDC, získalo již cca 100 HVDC projektů představujících celkovou instalovanou kapacitu přes 120.000MW a zhruba polovinu celosvětově instalované báze. V devadesátých letech pak ABB představilo trhu technologii VSC-HVDC, nazvanou HVDC Light. ABB patří mezi vedoucí společnosti na trhu i v oblasti konvertorových zdrojů napětí (VSC) a včetně rekordního přenosového spojení Skagerrak 4 spojujícího norskou a dánskou přenosovou síť, bylo vybráno jako dodavatel pro 15 z 18 projektů využitých pro komerční provozy na celém světě. ABB má za sebou více než 100 let zkušeností v oblasti kabelů pro energetiku a do dnešní doby dodalo na nejrůznější projekty okolo 8.300 kilometrů HVDC kabelů. ABB je navíc jediným dodavatelem, který je schopen dodávat pro přenosové napětí 525kV jak kabely napuštěné impregnantem, tak kabely extrudované.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933