Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.05.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě


ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě
Společnost ABB Group získala od konsorcia tvořeného provozovateli přenosových soustav Statnett a TenneT a bankou KfW objednávky v hodnotě cca 900 milionů USD na dodávku pevninských měníren a kabelových systémů HVDC pro německou stranu projektu. Tyto dodávky umožní první propojení přenosových sítí mezi Norskem a Německem. Jeho délka dosáhne 623 kilometrů, což z něj činí nejdelší spojení HVDC v Evropě. Podle plánu by toto spojení mělo začít fungovat v roce 2020. Součástí smlouvy je rovněž pětiletá servisní smlouva.
Komerční sdělení, ze dne: 13.05.2015



Realizací projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě umožňující přenos 1.400MW energie z obnovitelných zdrojů.

"Velice nás těší, že budeme moci se společnostmi TenneT a Statnett spolupracovat na dalším významném projektu, který podpoří integraci evropského energetického trhu. Promyšlená kombinace obnovitelných zdrojů energie, konkrétně německých solárních a větrných zdrojů s norskými hydroelektrárnami, prokazuje, že jsme po technologické stránce schopni realizovat politiku udržitelné energetiky v celé Evropě,” řekl Ulrich Spiesshofer, CEO ABB Group. „Tato objednávka rovněž více než jasně dokazuje technologické prvenství ABB v oblasti HVDC a je dalším krokem v návratu divize Systémy pro energetiku na cestu dlouhodobého růstu a ziskovosti.”

NordLink představuje klíčový prvek propojení norských a německých přenosových sítí a jako takový získal statut projektu společného zájmu Evropské komise, jehož cílem je pomoci vytvořit integrovaný evropsko-unijní energetický trh. Pomůže rovněž zvýšit energetickou bezpečnost v obou zemích a podpoří integraci obnovitelných zdrojů energie do energetické sítě obou zemí. Konkrétně umožní přenos větrné a solární energie vyrobené v Německu do Norska, z Norska bude naopak do Německa proudit elektřina vyrobená v norských vodních elektrárnách. Toto spojení umožní přenos rekordních 1.400MW elektrické energie, což odpovídá spotřebě 3,6 milionu německých domácností.


Pro větší náhled klikněte!

„Projekt NordLink znovu prokazuje vysokou angažovanost ABB v oblasti efektivního využití obnovitelných zdrojů energie; přinášíme čistou energii milionům lidí a podporujeme energetické politiky Německa a Norska,” řekl Claudio Facchin, prezident divize Systémy pro energetiku. „Jsme nejen průkopníky technologie HVDC, ale vyvíjíme i další, nové technologie, které umožní realizaci dalších projektů jako je NordLink.”

Pro tento projekt ABB navrhne, zkonstruuje, dodá a uvede do provozu dvě měnírny s přenosovým napětím 525kV a přenášeným výkonem 1.400MW, v nichž bude využita technologie konvertorových zdrojů napětí (Voltage Sourced Converter - VSC) nazývaná HVDC Light. Jedna měnírna bude umístěna v blízkosti města Tonstad v jižním Norsku, druhá nedaleko severoněmeckého Wilsteru. Kromě toho ABB také navrhne, vyrobí a instaluje systém 525kV kabelů napuštěných impregnantem, který bude využit v německém sektoru a povede 154 kilometrů pod mořem a 54 kilometrů pod zemí.

Od té doby, co ABB před 60 lety uvedlo na trh technologii HVDC, získalo již cca 100 HVDC projektů představujících celkovou instalovanou kapacitu přes 120.000MW a zhruba polovinu celosvětově instalované báze. V devadesátých letech pak ABB představilo trhu technologii VSC-HVDC, nazvanou HVDC Light. ABB patří mezi vedoucí společnosti na trhu i v oblasti konvertorových zdrojů napětí (VSC) a včetně rekordního přenosového spojení Skagerrak 4 spojujícího norskou a dánskou přenosovou síť, bylo vybráno jako dodavatel pro 15 z 18 projektů využitých pro komerční provozy na celém světě. ABB má za sebou více než 100 let zkušeností v oblasti kabelů pro energetiku a do dnešní doby dodalo na nejrůznější projekty okolo 8.300 kilometrů HVDC kabelů. ABB je navíc jediným dodavatelem, který je schopen dodávat pro přenosové napětí 525kV jak kabely napuštěné impregnantem, tak kabely extrudované.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.