Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Už nemusíte volat sousedům, ať vám zalijí záhony


Document Actions
ABB: Už nemusíte volat sousedům, ať vám zalijí záhony
O pronikání moderních technologií do elektroinstalací víme každý své. Jednou z nejpopulárnějších technologií je GSM známá z mobilních komunikací. A právě ta nachází uplatnění i v přístrojích pro jednoduché ovládání spotřebičů ...
Komerční sdělení, ze dne: 23.07.2008

Už nemusíte volat sousedům, ať vám zalijí záhony.

Zalijte si je sami díky PhoneLINE!

O pronikání moderních technologií do elektroinstalací víme každý své. Sběrnicové inteligentní systémy, řízení počítačem, vizualizace a další vymoženosti si nacházejí cestu k uživatelům i v našich krajích. Ne pro všechny aplikace je však bezpodmínečně nutné používat komplexní systémovou instalaci.

Jednou z nejpopulárnějších technologií je GSM známá z mobilních komunikací. A právě ta nachází uplatnění i v přístrojích pro jednoduché ovládání spotřebičů, a to i v designovém provedení oblíbených designových řad spínačů a zásuvek.

A právě pro zákazníky, kteří chtějí nebo potřebují ovládat některá svá zařízení vzdáleně, uvádí ABB na trh novou generaci přístrojů PhoneLINE.

Architektura systému
Skupina přístrojů PhoneLINE je tvořena několika typy přístrojů:

  ▪ GSM spínač
  ▪ Spínací modul
  ▪ Spínací modul bezdrátový

Hlavní jednotku, tvořící základ systému, je GSM spínač. Ten obsahuje napájecí zdroj, řídící jednotku s displejem, ovládacími tlačítky a pouzdrem na SIM kartu. Přímou součástí tohoto přístroje je spínací jednotka s relé 230V/10 A. Napájení je standardně 230V AC. Z dalších vlastností je nutno připomenout:

  ▪ integrovaný bezdrátový komunikační modul 868MHz pro komunikaci až se 2 bezdrátovými spínacími moduly
  ▪ modul hlasového ovládání DTMF
  ▪ anténa
  ▪ instalace do běžných elektroinstalačních krabic (např. KU68)
  ▪ možnost instalace i do vícenásobného rámečku v designech Tango®, Ele-ment® a Time®

Přímo ke svorkám na GSM spínači lze připojit spínací modul (viz schéma). Ten obsahuje rovněž relé 230V/10A. Dodává se v univerzálním pouzdře a lze jej instalovat např. do běžné elektroinstalační krabice pod záslepku v designovém provedení.


Pro větší náhled kliknout zde.
Schéma zapojení GSM spínače (vlevo) a spínacího modulu (drátového)

Systém lze volitelně rozšířit až o 2 další, daleko zajímavější přístroje – spínací moduly bezdrátové. Celkem lze tedy GSM spínačem PhoneLINE ovládat až 4 zařízení. Mezi důležité vlastnosti patří:

 ▪ stejný vzhled jako vlastní GSM spínač
 ▪ přímé ovládání zařízení pomocí tlačítek
 ▪ připojení přímo na 230V
 ▪ spínaný proud 230V/10A
 ▪ komunikace s hlavním GSM spínačem na frekvenci 868MHz
 ▪ zaměnitelnost s hlavní jednotkou GSM spínače (najde uplatnění v místech se slabším signálem a přitom ovládací jednotka s displejem může být tam, kde si zákazník přeje)
 ▪ externí teploměr pro GSM spínač
 ▪ instalace do běžných elektroinstalačních krabic (např. KU68)
 ▪ možnost instalace i do vícenásobného rámečku v designových provedeních Tango®, Element® a Time®

U tohoto přístroje zůstávají zachovány i svorky pro drátové připojení k GSM spínači v případě použití v lokalitě s problematickým příjmem RF signálu.

Způsoby ovládání
Výčet hlavních vlastností již sám o sobě naznačuje různé možnosti. Tou nejjednodušší je lokální ovládání pomocí tlačítek na GSM spínači nebo na bezdrátovém spínacím modulu. Takto lze ovládat nezávisle všechna připojená zařízení. Toto řešení je výrazně komfortnější než způsob, jaký nabízejí podobné přístroje v podobě adaptérů do zásuvky nn.

Další možností, jak ovládat všechna zařízení, je hlasová navigace DTMF. Po zavolání do přístroje se ozve příjemný hlas operátorky hlasového menu. Nejprve vás vyzve k identifikaci kódem a poté vám bude umožněn pohyb po jednotlivých volbách pomocí tlačítek na vašem telefonu a hlasové nápovědy.Tuto možnost lze používat z jakéhokoliv telefonu a kromě ovládání lze jím i GSM spínač nakonfigurovat, vyžádat SMS se stavem kreditu, SMS se stavem zařízení nebo ukázkovou SMS pro programování pomocí těchto zpráv. Vždy je k dispozici hlasová nápověda pro uživatele.

Třetí možností ovládání jsou tolik oblíbené SMS. Pomocí jednoduchých přednastavených povelů jako „zapni1“ nebo „vypni1“ lze ovládat všechny reléové výstupy, a to z libovolného telefonu nebo SMS brány.

A nakonec způsob nejjednodušší a nejlevnější, tj. ovládání prozvoněním. Vzhledem ke specifickým vlastnostem tohoto řešení lze ovládat pouze jedno zařízení, obvykle to nejčastěji používané. Do paměti přístroje lze uložit až 10 prozváněcích čísel, GSM spínač potvrdí přijetí příkazu zavěšením.

Možnosti použití
Závěrem si můžeme zhodnotit, kde všude tento přístroj můžeme použít. Typická situace je přesun rodiny na chatu či chalupu a chce si zapnout například ohřev vody, tak aby byla ohřátá do příjezdu a zároveň se zbytečně neplýtvalo elektrickou energií.

Tím však možnosti nekončí, posuďte sami:
 ▪ ovládání topení a klimatizace
 ▪ kontrola nezámrzné meze v objektu
 ▪ sepnutí zařízení pouze na určitou dobu
 ▪ spínání osvětlení
 ▪ spouštění automatizovaných závlahových systémů
 ▪ ovládání elektronické zabezpečovací signalizace
 ▪ spínací kontakt domácí automatizace

Přístroje řady PhoneLINE (typ. číslo 3298) se dodávají v designových řadách Tan-go®, Element® a Time® a jsou vhodné jak pro nové elektroinstalace, tak pro úpravy a rekonstrukce ve stávajících objektech, kdy je lze přidat do stávajících obvodů, např. vyfrézováním otvoru pro novou instalační krabici vedle stávajích přístrojů.

Svojí širokou funkcionalitou a provedením spadají do kategorie profesionálních přístrojů určených pro montáž odbornými elektromontážními firmami.

Další informace naleznete v on-line katalogu na www.abb-epj.cz.

Ing. Pavel Mony

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933