Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Technologie pro svazkování, zajištění a uchycení kabelu


Document Actions
ABB: Technologie pro svazkování, zajištění a uchycení kabelu
Společnost Thomas & Betts má dlouholetou tradici ve výrobě konektorů, komponentů pro svazkování, zajištění a uchycení kabelů. Na veletrhu AMPER 2016 jsme se seznámili se zajímavostmi z jejího portfolia. Patří sem například vázací pásky s aretačním zubem nebo patentované pásky Twist Tail, u kterých lze po utažení přebytečný pásek rukou odlomit bez použití jakýchkoliv nástrojů.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.10.2016

Portfolio Thomas & Betts  nám představil Jan Kostelník.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
O tom, že veletrh Amper 2016 by mohl překonat rekord v návštěvnosti, svědčí i to, že v pátek, tedy poslední den veletrhu, davy návštěvníků řídnou velice pozvolna. Návštěvníkem veletrhu Amper byl letos i ministr obrany Martin Stropnický, který navštívil expozici vojenského technického ústavu, který se prezentoval v pavilonu P. V hale P se prezentovala taktéž společnost ABB, a mimo jiné zde představila produkty Thomas & Betts, čili komponenty pro svazkování, zajištění a uchycení kabelu. I o tomto si budu povídat s Janem Kostelníkem, produktovým manažerem ABB zodpovědným za svazkování a ochranu kabelu. Dobrý den.

Jan Kostelník:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
Americká společnost Thomas & Betts je součástí ABB od roku 2012. Co bylo vlastně důvodem tady této akvizice?

Jan Kostelník:
Tak důvodem akvizice bylo přinést na evropský kontinent, evropský trh, výrobky této americké společnosti. Usnadnit cestu zákazníků k těmto výrobkům.

Elektrika.tv:
Vy jste to už částečně naznačil. Jaké vlastně efekty má teda ten konečný uživatel?

Jan Kostelník:
Tak konečnému uživateli, zákazníkovi, firmě nebo i běžnému uživateli to přinese to, že kompletní nebo téměř kompletní portfolio této významné americké společnosti je nyní dostupné v ABB přes lokální prodejní organizace v jednotlivých zemích na evropském kontinentu.


Elektrika.tv:
Pojďme si říci něco o té americké společnosti, o těch produktech, o tom, jak vlastně ten sortiment je rozsáhlý.

Jan Kostelník:
Takže výrobky americké společnosti Thomas & Betts jsou rozděleny do několika základních kategorií, protože těch výrobků je obrovské množství. Je jich asi 210 tisíc, přičemž neustále přibývají další a další nové výrobky. Takže ty kategorie jsou například kategorie svazkování kabelů, která zahrnuje řekněme relativně známé výrobky, jako jsou vázací pásky, různé kabelové spirály apod. Pak tam máme kategorii výrobků pro ochranu kabelů, která zahrnuje různé plastové nebo kovové chráničky specializované, ale i obyčejné specializované. Pak tam máme kategorii výrobků smršťovací trubice nebo kabelové zakončení, což mohou být například různé dutinky, koncovky, kabelové oka apod.

Elektrika.tv:
Vy jste říkal vlastně, že zákazník bude profitovat z toho, že vlastně ty výrobky jsou tady blíž, jsou na evropském trhu. Ty produkty jsou obecně jednoduché, není na nich nic složitého. Nicméně, potřebuje i takový výrobek technickou podporu?

Jan Kostelník:
Přesně tak. Další velkou výhodou pro zákazníka například České republiky je, že dostane na jednom místě ucelenou technickou podporu. Před touto akvizicí, když zákazník potřeboval například výrobek vyráběný ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, musel kontaktovat přímo výrobní závod, přímo výrobce, potažmo nějakého specializovaného prodejce. Nyní je pro něj usnadněná cesta. Je jasné, kam se obrátit, na koho se obrátit, do lokální prodejní organizace ABB.

Elektrika.tv:
A co se týče té technické podpory, tak v čem spočívá u takovýchto výrobků?

Jan Kostelník:
Ta technická podpora může spočívat například v nalezení vhodného výrobku pro určitou konkrétní aplikaci. Ty výrobky, jak jste říkal, jsou jednoduché, ale i tak je potřeba je mnohdy velmi dobře a velmi opatrně navrhnout a doporučit konečnému zákazníkovi. Například máme zákazníky segmentu drážních vozidel, kde je potřeba splnit různé normy a specifikace pro použití tady v tomto prostředí.

Elektrika.tv:
Ten vlastní prodej probíhá jakým způsobem? Kontaktujete napřímo spíše koncové odběratele nebo jde to přes velkosklady?

Jan Kostelník:
My jako ABB prodáváme převážně přes síť smluvních velkoobchodů, našich partnerů. Ale samozřejmě navštěvujeme i konečné zákazníky v českém regionu.

Elektrika.tv:
Vy jste vlastně na vašem stánku část té produkce prezentovali. Vím, že tam je například vázací pásek s aretačním zubem vyrobeným z hliníku. To je třeba k jakému užití tady tento produkt?

Jan Kostelník:
Tak já vás trošku opravím. Jsou to vázací pásky s aretačním zubem vyrobený z nerezové oceli a to je čistě z toho důvodu, hlavním důvodem je, že vázací páska běžná, celoplastová s plastovým zobáčkem například k použití v nějakém kolejovém vozidle, kde dochází neustále k vibracím, k fyzickému namáhání. Tak ta běžná vázací páska, plastový zobáček se vlivem těchto vibrací unavil, odpadl, vázací páska se rozvázala a například v lokomotivě popadala ze stropu kabeláž apod. U tady těchto vázacích pásek s kovovým zubem naopak čím větším vibracím, čím větším namáháním ji vystavujete, tím více je ten kovový zobáček do té vázací pásky zaříznutý a tím ta vázací páska drží pevněji.

Elektrika.tv:
Tak teď mě zaujal jeden produkt Twist tail, kde se uvádí, že je možné to zakončení ukroutit rukou. To je výhoda, že to můžu ukroutit rukou?

Jan Kostelník:
Přesně tak. To je patentovaná záležitost. Patentovaná vázací páska ABB Twist tail. Jak už napovídá název, po utažení té vázací pásky je možné ten přebytečný konec, ten ocásek rukou odlomit. Přičemž ta vázací páska má standardní nosnost, snese standardní zacházení, má standardní pevnost a přitom umožňuje to, že ji odlomíte.


Elektrika.tv:
Čili člověk, který s tím pracuje, tak nemusí mít u sebe nějaký nůž nebo kombinačky a má, dá se říci volné ruce.

Přesně tak. Pracovník například někde ve výškách nebo někde s omezeným přístupem nemusí vytahovat kombinačky, nemusí ulamovat ten přebytečný konec nebo nějaké štípací kleště nebo specializované nástroje. Prostě a jednoduše utáhne vázací pásku, ten konec odlomí a je to. To odlomení probíhá vždycky velice jednoduše. Zakroutíte napravo, nalevo a odlomíte konec vázací pásky. Ten samotný řez, to odlomení je vždy hladké, ten materiál je uzpůsoben, nadesignován tak, aby tam nedocházelo k tomu, že tam zbude jakákoliv ostrá hrana. Prostě do hladka je to odlomené.

Elektrika.tv:
Na stánku ABB se určitě dveře netrhly, měli jste pořád plno. Kdybychom se ještě zaměřili tady na tyto produkty Thomas & Betts, co tak nejvíce zaujalo lidi, kteří přišli na váš stánek? Nějaký další produkt, jestli byste popsal ještě.

Jan Kostelník:
Tak z toho portfolia Thomas & Betts určitě nejvíce zaujala pistole, nebo-li nástroj na utahování a odsekávání vázacích pásek. Když nepoužijete vázací pásku Twist tail s ulamovacím koncem, tak použijete normální a k utažení a ucvaknutí toho přebytečného konce je možné použít nástroj ABB, takovou utahovací pistoli. Tento nástroj vyhrál v roce 2014 den Ampéru, anketu produkt roku, takže ji vystavujeme znovu. Lidé se u něj scházejí, ptají se, k čemu slouží, takže toto bych řekl, že lidi určitě zaujalo.

Elektrika.tv:
Vy jste vlastně zodpovědný ve firmě i za část ochrany kabelu nebo produkty pro tento účel. Získali jste akvizici této americké společnosti i v tomto ohledu nějaký nový produkt?

Jan Kostelník:
Přesně tak, touto akvizicí jsme získali portfolio firem, známých firem, například Adaptaflex, PMA, Kopex, Kopex-Ex a další.

Elektrika.tv:
A to je součást americké společnosti Thomas & Betts?

Jan Kostelník:
Přesně tak, oni byli součástí americké společnosti Thomas & Betts. Nyní jsou všichni pod křídly ABB.

Elektrika.tv:
A konkrétní nějaká ukázka produktu pro ty ochrany kabelu?

Jan Kostelník:
Tak máme kabelové ochrany nebo chráničky z plastového materiálu nebo z kovového. Kovový, pogumovaný a ještě opletený ocelovým opletem, takže široké portfolio.

Elektrika.tv:
Jak vás tak poslouchám, tak předpokládám, že tato akvizice byla úspěšná. Já vám děkuji za zajímavé povídání. Tak to byl rozhovor s Janem Kostelníkem ze společnosti ABB. A za malou chviličku budeme pokračovat dalším živým vstupem v rámci našeho Amper fóra 2016. Děkuji za návštěvu.

Jan Kostelník:
Děkuji, nashledanou.


Krátce o společnosti ABB

ABB je přední světová společnost poskytující technologie pro energetiku a automatizaci, které umožňují energetickým a průmyslovým podnikům zvyšovat výkonnost při současném snížení dopadu jejich činnosti na životní prostředí. ABB má 150.000 zaměstnanců ve více než 100 zemích. V České republice působí ABB prostřednictvím svých výrobků již od roku 1970 a v současné době má více než 3.300 zaměstnanců. České ABB má možnost využití mezinárodního know-how a nejnovější výsledky výzkumu a vývoje globální společnosti. Svým zákazníkům nabízí přidanou hodnotu v podobě silného zázemí vlastních inženýrských a servisních center a dlouhodobých zkušeností tradičních českých výrobců.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933