Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: KNX/EIB Nejmenší možná systémová instalace


Document Actions
ABB: KNX/EIB Nejmenší možná systémová instalace
Kolik přístrojů může obsahovat systémová instalace s více oblastmi a plně obsazenými liniemi? A jak bude naopak vybavena nejmenší systémová instalace? Co takováto instalace musí obsahovat a pro jaké ovládání funkcí bude určena?
Josef Kunc, ze dne: 2.10.2008

 

Nejmenší možná systémová instalace KNX/EIB
Již jsme hovořili o tom, že systémová instalace s 15 oblastmi a všemi plně obsazenými liniemi může obsahovat více než 57600 přístrojů. Jak ale bude vybavena zcela nejmenší systémová instalace? Jedná se o pouhou teorii, protože v praxi by takováto instalace přicházela v úvahu jen ve zcela výjimečném případě (např. jako počátek postupně budovaného programovatelného systému). Jako každá systémová instalace musí být i ta nejmenší vybavena napájecím zdrojem (a samozřejmě i ochranou proti přepětí) a rozhraním např. RS232 nebo USB, jejímž prostřednictvím budou naprogramovány použité přístroje. Nejmenší instalace bude určena pro ovládání jedné funkce, např. pro spínání jednoho svítidla. V tomto případě musí obsahovat jednonásobný tlačítkový snímač a jednonásobný spínací akční člen:


Pro větší náhled kliknout.

Tlačítkový snímač bude sestaven ze sběrnicové spojky pro montáž do zapuštěné elektroinstalační krabice a aplikačního modulu tvořeného jednonásobným tlačítkovým snímačem:

Spínací akční člen může být např. konstruován pro vestavnou montáž do svítidla nebo do stropního podhledu:

Namísto dvou samostatně programovatelných přístrojů lze použít jeden přístroj kombinovaný – zapuštěnou sběrnicovou spojku tvořící konstrukční celek s jednonásobným spínacím akčním členem. Pro ruční ovládání může být použit tentýž jednonásobný tlačítkový snímač:

Tento kombinovaný přístroj je opatřen bezšroubovou svorkovnicí pro připojení sběrnice KNX/EIB a desetipólovým konektorem – aplikačním rozhraním – pro připojení aplikačního modulu (v toto případě jednonásobného tlačítkového snímače), stejně jako sběrnicová spojka. Navíc obsahuje i řídicí elektronické obvody a spínací relé se svorkami pro připojení zátěže. Namísto dvou přístrojů připojených ke sběrnici tak lze vytvořit tuto jedinou funkci jedním přístrojem – s jediným připojením ke sběrnici.

V obou naznačených případech bude možné naprogramovat spínání svítidla jednou z následujících možností:

  ▪ stiskem jedné strany tlačítkového snímače se zapíná, na opačné straně se vypíná,
  ▪ stiskem libovolné strany snímače se zapíná, následujícím stiskem vypíná,
  ▪ svítidlo se pouze zapíná, samočinně vypíná po nastaveném časovém zpoždění,
  ▪ svítidlo svítí (nesvítí) jen po dobu stisku tlačítkového snímače.

Dvoubarevná dioda LED na tlačítkovém snímači může být nastavena jako signální (jednou barvou svítí v zapnutém stavu ovládaného spotřebiče, druhou barvou ve vypnutém stavu) nebo jako orientační (trvale svítí jednou barvou).

V každé systémové instalaci KNX/EIB je nutné použití odpovídajícího počtu napájecích zdrojů (zpravidla jeden zdroj pro linii nebo větev linie s až 64 aktivními prvky). Postačí však jedno komunikační rozhraní RS232 nebo USB pro celou instalaci

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Časopisy Elektroinstalatér
4. Firemní podklady různých výrobců
5. Archiv autora

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (15. část)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933