Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Svět profesionální instalace


Document Actions
ABB: Svět profesionální instalace
Pracovní sešit plný popisů a návodů ... Tak nějak by se dala charakterizovat publikace, která slouží jako doplněk produktových katalogů. Pokud by jej někdo nazval technickou učebnicí, nebyl by daleko od pravdy, má totiž sloužit pro osvětu a budoucí použití těchto produktů. Není mnoho značek, které věnují tomuto stylu vzdělávání tolik pozornosti jako ABB. Seznamte se v krátké recenzi s podrobnějšími informacemi a podívejte se, zda se tato publikace nehodí k doplnění znalostí právě vám.
Jiří Macháček, ze dne: 13.05.2014
reklama

Dostal se ke mě technický sešit ABB Elektro-Praga, zaměřený na profesionální elektroinstalace, tipy a triky. Popravdě zaujaly mne ta dvě poslední slova.


Pro větší náhled kliknout!

Provedení
Sešit má 81 stránek, včetně několika listů na poznámky. Technický manuál je natištěn na lakovaný papír, ano je to přesně ten typ, kterým se v kotli špatně zatápí. Obsah je zpracován hezkou barevnou formou, ale nelze říci, že by "tahal za oči".

Co v sešitě objevíme
Jak listuji jednotlivými stránkami, lze s určitostí říci, že se jedná o "mini google" ABB Elektro-Praga, kde nalezneme podrobné informace a popis i se schématy zapojení následujících oblastí.

Obsah
  • Stmívače - úvod do problematiky a princip funkce
  • Stmívače do 1000W - příklady použití a popis
  • Výkonové stmívače - zákládní prvky systému, ovládání, centrální stmívače
  • Snímače pohybu - jedná se o PIR čidla a princip funkce
  • Automatické spínače - tvary snímací charakteristiky, přehledy přístrojů
  • Domovní strážci - vlastnosti, stabilizace dosahu, citlivost snímání
  • Snímače pohybu BasicLINE - vlastnosti snímačů a typické oblasti použití
  • Snímače přítomnosti - základní vlastnosti a funkce
  • Žaluziové spínače - speciální funkce a možnosti použití
  • AudioWorld - úvod do problematiky, využití WIFI sítě


Kdo tento sešit přivítá?
Podle napsaných a zobrazených informací soudím, že kniha je určená pro projektanty, kteří hledají vhodné vybavení elektroinstalace do svých projektů, pro elektrikáře a montéry, kteří se chtějí seznámit s problematikou a možná také částečně pro investora, který by si rád vybral správnou věc do své stavby.

 
Pro větší náhled kliknout!

Co se mi líbí?
Velice zajímavý je samotný závěr sešitu věnovaný ozvučování interiérů, AudioWorld. S podobným řešením tunerů a přehrávačů zabudovaných do klasických instalačních krabic jsem se dosud nesetkal. Zajímavostí je pak modul Busch-iNet, který dokáže pomocí WiFi naladit jakoukoliv stanici na světě, vysílající po internetu.


Pro větší náhled kliknout!

Můj závěr:
Tento technický sešit hodnotím velice kladně. Úvod a jednotlivé kapitoly jsou barevně odlišeny a podané informace jsou prezentovány tak, aby jim porozuměl i nezasvěcený člověk. Nechybí zde ani názorné barevné obrázky, které upřesní to, co chtěl autor textu říci a celá kapitola tak působí jako celek. Publikace plní svůj účel technické osvěty.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
V tomto článku rozkryjeme řešení obecního rozhlasu pasivní, drátovou formou. Podíváme se na to, jak je to nejenom s komfortem obsluhy, ale především s dimenzováním takového systému a také na řešení výkonové části systému.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933