Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Společnost ABB pomáhá studentům Žilinské univerzity


Document Actions
ABB: Společnost ABB pomáhá studentům Žilinské univerzity
Speciální zatěžovací stanoviště s AC a DC pohonem zapůjčila společnost ABB Žilinské univerzitě. Díky tomuto zařízení získají studenti tolik potřebný bližší kontakt s praxí.Zatěžovací stanoviště s AC a DC pohonem sestavené společností ABB a jejím Operačním centrem v Ostravě pro účely výuky bude studentům Žilinské univerzity sloužit jako nástroj k demonstrování funkcí s možností řízení asynchronního a stejnosměrného pohonu spojených pružnou spojkou. Celková hodnota zařízení je zhruba 300 tisíc korun českých.
Komerční sdělení, ze dne: 24.02.2016
reklama


„Pomocí tohoto zatěžovacího stanoviště lze nasimulovat jakékoliv reálné průmyslové aplikace, třeba u motoru používaného k pohonu válcovací stolice, ventilátoru, dopravníku nebo výrobních linek. Vedle toho má zařízení uplatnění i v oblasti papírenského průmyslu, zpracování materiálů nebo v námořní dopravě,“ uvádí Anders Kornblad, ředitel Operačního centra v Ostravě společnosti ABB ČR.


Studenti se seznámí s praktickou stránkou výuky
Podle zástupců společnosti ABB i Žilinské univerzity přinese práce se zatěžovacím zařízením studentům novou zkušenost, která jim pomůže zvýšit své znalosti a získat cenné zkušenosti pro hledání práce.

„Hlavní přínos pro studenty vidím v tom, že studenti budou mít opět bližší kontakt s praxí, která je jim prostřednictvím daného pracoviště nabízena. Studenti se ve výuce na vysoké škole často střetávají se zařízeními, které mají porovnatelné funkce, ale jsou připravené pro tzv. laboratorní účely. Takto získají zručnost, kterou bezpochyby využijí v praxi,“ informuje Pavol Makyš, pedagog ze Žilinské univerzity.

Unikátnost zařízení od ABB
Toto zatěžovací stanoviště je unikátní svým provedením a komplexností. Studentům umožní přímou konfrontaci nabytých vědomostí s metodami řízení a algoritmy uplatňovanými v reálných průmyslových aplikacích, se kterými se setkají v praxi.

„Právě tato forma praktických laboratorních cvičení ověří získané teoretické vědomosti studentů. Ze zkušeností víme, že přesně to na studiu oceňují a pokládají za to nejdůležitější, co jim studium přineslo,“ vysvětluje Pavol Makyš.


Zatěžovací stanoviště využijí především studenti elektrotechnických oborů, mezi jejichž předměty patří Elektrické pohony I a II pro třetí ročník, a poté v navazujícím inženýrském stupni v oboru Elektrické pohony a předmětech Řízení elektrických pohonů I a II.   

Spolupráce ABB s vysokými školami
Spolupráce s vysokými školami a podpora vědy a techniky je důležitý kontinuální proces. Cílem společnosti je přispět ke zvýšení atraktivity technických studijních i profesních oborů. Činí tak jak ve vlastních projektech, tak ve spolupráci s neziskovými organizacemi, školami a jinými vzdělávacími institucemi.

Z řady projektů lze jmenovat úspěšnou soutěž ABB University Award, která nabízí studentům technických vysokých škol jedinečnou možnost prezentovat své diplomové a bakalářské práce odborné porotě a převést své znalosti do praxe. Konkrétně pro studenty Žilinské univerzity organizuje několikrát do roka v Operačním centru v Ostravě Dny otevřených dveří, jejichž prostřednictvím se mohou setkat mimo jiné s technickými odborníky ABB, dozvědět se o kariérních příležitostech, vyzkoušet si pracovní pohovor nanečisto a získat tak cennou zpětnou vazbu a kariérní poradenství, jak uspět v praxi po dokončení studia.


Operační centrum Česká republika v Ostravě je globálním inženýrským centrem pro divizi Procesní automatizace. Zaměstnává více než 220 zaměstnanců, kteří poskytují technická řešení v oblasti inženýringu pro jednotky po celém světě, zejména pro Norsko, Finsko, Německo, Švýcarsko, ale i mnohé další země v různých průmyslových odvětvích – metalurgie, dobývání a zpracování nerostných surovin, lodní průmysl, petrochemie a výroba papíru a celulózy. Zabývá se vývojem SW aplikací pro průmysl, programováním PLC automatů včetně návrhu hardwaru, navrhováním a realizací distribuovaných řídicích systémů (DCS), informačními technologiemi (IT) a jejich zabezpečením, návrhem a oživováním pohonů, projektováním elektročástí NN a VN a také projektováním strojních zařízení a komponentů. V neposlední řadě je součástí ostravského Operačního střediska i  centrum pro řízení dodavatelského řetězce.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933