Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Spínací akční členy inteligentních instalací


Document Actions
ABB: Spínací akční členy inteligentních instalací
Jaký je rozdíl mezí spínacím akčním a akčním členem? Seznamte se co vše vám dovolí parametrické programování. Uvedený příklad je ovládání svítidel na schodišti. Pokud chcete ovládat fan-coil, naleznete zde také řešení ...
Josef Kunc, ze dne: 31.08.2007

Spínací akční členy
Představme si vícenásobný spínací akční člen, například pro jmenovitý proud 16A, určený především pro spínání odporové zátěže, ale současně dovolující i spínání kapacitních zátěží, tedy prakticky pro spínání obvodů se zářivkovými svítidly. Ve svém základním programu akční člen reaguje jako prostý spínač. Po příchodu zapínacího telegramu zapíná, vypínacím příkazem vypíná. Mnohdy je však nutné svázat spínací funkci logickou vazbou nebo časovým zpožděním. U akčních členů s nedokonalým souborem aplikačních programů bývá tato změna svázána se změnou aplikačního programu. Znamená to, že všechny výstupy musí pracovat ve stejném režimu provozu. U přístrojů s dokonalejšími aplikačními programy jsou kombinace jednotlivých spínacích režimů vázány pouze na změnu parametrů daného aplikačního softwaru. To umožňuje nastavit jednotlivé výstupy podle potřeby, pro různé spínací režimy.
Parametrické programování tedy dovolí nastavit na jednom výstupu prostou spínací funkci bez logických vazeb, ve druhém s logickými vazbami. Třetí výstup může fungovat v režimu schodišťového automatu, tedy po příchodu zapínacího impulsu samočinně vypne, po uplynutí nastaveného časového zpoždění. I zde mohou být včleněny logické vazby. A na dalším výstupu může být nastavena funkce časového relé, ať již se zpožděným přítahem nebo zpožděným odpadem (nastavování obou zpoždění je na sobě zcela nezávislé). A opět mohou být zakomponovány logické vazby. Na některém z dalších výstupů může být speciální spínací režim topení (pro spínání termoelektických ovládacích hlavic ventilů). Anebo jedna z variant aplikací umožní nastavit výstupy pro řízení konvektorů (fan-coilů) – zde ale již ne vždy je možná kombinace s jinými způsoby využití. Tak např. čtyřnásobné spínací akční členy (obr. 1) mohou být vybaveny také programem pro řízení fan-coilů se třemi rychlostmi otáčení ventilátorů a s jedním okruhem pro spínání hlavice topení nebo chlazení. Takovýto akční člen lze využít pro řízení jen topení nebo jen chlazení, ale také pro systém, ve kterém v zimním období jediným potrubním systémem proudí topná voda, zatímco v letním období je využíván pro rozvod chladicí vody – postačí tedy pouze jeden ventil.


Klik pro větší náhled obrázku.
Obr. 1: Čtyřnásobný spínací akční člen ovládající fan-coil

Fan-coily jsou obvykle opatřeny třístupňovou regulací otáček ventilátoru. Děje se tak změnou napájecího napětí přepínáním odboček vestavěného autotransformátoru. Část aplikačního programu pro řízení spínání těchto odboček zajišťuje, aby při přepínání rychlosti došlo nejdříve k odepnutí jednoho výstupu a teprve poté k sepnutí kontaktů pro druhou odbočku.


Klik pro větší náhled obrázku.
Obr. 2: Pěti či vícenásobný spínací akční člen pro ovládání fancoilů s topnou i chladicí vodou

Pokud je ve fancoilu použito jedno potrubní vedení pro chladicí vodu a druhé pro vodu topnou, využívá se dvou ventilů a také dvou spínaných kanálů pro řízení provozu jejich ovládacích hlavic. Pro tento účel bývají k dispozici speciální pětinásobné spínací akční členy vybavené aplikačním programem pouze pro řízení fancoilů. Tyto přístroje bývají mnohdy kombinovány i s vícenásobnými binárními vstupy, takže k nim mohou být připojeny okenní kontakty pro blokování topení a chlazení po dobu větrání, případně jiné bezpotenciálové kontakty. Obdobným programem ale mohou být vybaveny také spínací akční členy (např. osminásobné), u nichž pro úkoly tohoto řízení nevyužité kanály jsou volně programovatelné pro libovolný spínací režim. Před použitím každého akčního členu je ale nezbytné detailní seznámení se s konkrétními aplikačními programy, aby v průběhu montáže a oživování nemohlo dojít k překvapujícímu zjištění, že nakoupený přístroj nedokáže splnit všechny původně předpokládané úkoly a tím vyžaduje doplnění instalace o další – přídavné přístroje. To se týká především mechanické náhrady přístroje jednoho výrobce za zdánlivě obdobný (obvykle o trochu levnější) přístroj výrobce jiného, bez hlubší znalosti problematiky. Namísto snížení ceny za instalaci pak dojde naopak k jejímu zdražení anebo k výraznému snížení její funkcionality.
Pokud se týče již zmíněných logických vazeb, s nimiž lze samostatně svázat řízení každého spínacího kanálu, obvyklými jsou možnosti:

  • bez logických vazeb,
  • s logickými vazbami:
    - AND
    - OR
    - XOR

V systémových instalacích jsou však velmi často používané funkce hradel, jimiž jsou však vybaveny aplikační programy spínacích akčních členů jen některých výrobců. Navíc může být doplněna i negace výstupu. Pro úsporu jinak nezbytných samostatných přídavných logických členů mohou být některé spínací akční členy vybaveny aplikačními programy, dovolujícími svázání každého z výstupů i několika uvedenými logickými vazbami.
Novou možností některých spínacích akčních členů je detekce procházejícího proudu. Tento parametr je možné využít pro přibližné měření protékajícího proudu a pro stanovení mezních hodnot. Takže např. při spínání svítidla se šesti žárovkami 60W obvykle protéká proud 1,57A. Přepálí-li se vlákno jedné ze žárovek, poklesne proud na 1,3A. Akční člen v takovém případě odešle hlášení pro vizualizaci o snížení svítivosti (protékajícího proudu) daného svítidla, což značí pokyn pro zásah údržby. V praxi obvyklejší však bude hlídání mezí průtoku proudu. V běžném provozu bude např. odběr elektromotoru kolísat mezi 10 až 15A. Dojde-li k jeho nadměrnému odlečení a tedy k poklesu proudu pod 10A, akční člen se dotáže, zda nedošlo k ukončení prací, případně po proběhnutí předem nastavené časové prodlevy spotřebič samočinně odpojí od napájení. Při překročení horní meze pak může ihned rozpojit kontakt.
Jinými typy spínacích akčních členů jsou elektronické spínače (ve výkonovém obvodu je elektronický spínací prvek – triak). Tyto přístroje jsou zcela bezhlučné, jsou určeny pro velmi časté spínání, avšak jejich jmenovité zatížení bývá výrazně nižší, než u běžných akčních členů vybavených silovými kontakty. Je to především z důvodu omezených možností odvádění ztrátového tepla vyvíjejícího se na triaku během jeho činnosti. Teoreticky by bylo možné vytvořit i elektronické spínací akční členy pro vysoké jmenovité proudy, ovšem jejich rozměry by byly mnohokrát větší, než rozměry obdobných přístrojů vybavených výkonovými relé, kvůli nutnosti odvodu ztrátového tepla prostřednictvím rozměrných chladičů. Příklad čtyřnásobného elektronického spínacího akčního členu pro montáž na nosnou lištu do rozváděče, je na obr. 3.


Obr. 3: Čtyřnásobný elektronický spínací akční člen

Elektronické spínací akční členy se proto používají především pro spínání elektrotepelných hlavic topení (chlazení).
Jako další příklad uvádíme akční člen pro spínání topení pro montáž do hluboké elektroinstalační krabice vybavené šňůrovým vývodem pro připojení ovládací hlavice ventilu. Základní aplikační program dovoluje spínat i několik paralelně zapojených termoelektrických ovládacích hlavic, které jsou součástí společné regulační smyčky (navazují na společný termostat). Akční člen je kombinovaný s dvojnásobným binárním vstupem pro připojení bezpotenciálových kontaktů (magnetické kontakty – pro blokování topení po dobu větrání, tlačítkové ovladače – pro odesílání spínacích nebo stmívacích příkazů, pro odesílání hodnot apod.).


Klik pro větší náhled.
Obr. 4: Zapojení jednonásobného elektronického spínacího akčního členu

Takovýto přístroj se umisťuje zpravidla do zapuštěné elektroinstalační krabice v blízkosti ventilů topení. Parametrickou volbou aplikačního programu můžeme zvolit jeho využití pro dvoustavovou nebo pro plynulou regulaci vytápění, ale také jako spínací akční člen pro prosté spínání i pro spínání s časovými funkcemi (samočinné zpožděné vypínání, zpožděné zapínání, zpožděné vypínání) případně i s logickými funkcemi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933