Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Solar Impulse a ABB spolupracují na letounu poháněném pouze sluneční energií


Document Actions
ABB: Solar Impulse a ABB spolupracují na letounu poháněném pouze sluneční energií
Společnost ABB a Solar Impulse vytvořily technologickou alianci a spolupracují na realizaci historicky prvního obletu zeměkoule v letounu poháněném pouze sluneční energií. Cílem tohoto projektu je poukázat na roli inovací a technologického pokroku při optimalizaci využívání přírodních zdrojů. Oblet bude odstartován koncem února nebo začátkem března letošního roku v Abu Dhabi.
Komerční sdělení, ze dne: 17.02.2015
reklama


Společnost ABB, přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, se stala hrdým partnerem Solar Impulse při realizaci prvního pokusu obletět zeměkouli v letounu poháněném pouze sluneční energií.

Solar Impulse, sídlící ve Švýcarsku, oznámila, že tento oblet bude odstartován koncem února nebo začátkem března letošního roku v Abu Dhabi. V roce 2014 ABB a Solar Impulse vytvořily technologickou alianci s cílem dále rozvíjet společnou vizi, jíž je optimalizace využívání přírodních zdrojů a zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie.

„Solar Impulse je inspirací pro novou generaci, které ukazuje, jak lze pomocí inovací a moderních technologií vyřešit významné problémy planety,” prohlásil ABB Chief Executive Officer Ulrich Spiesshofer. „ABB bude na této cestě tým Solar Impulse podporovat a doprovázet.”


Pro větší náhled klikněte!

Tým Solar Impuls posílili a podpořili svým nadšením a technickou erudicí tři inženýři z ABB. Součástí jejich práce je zdokonalení řídicích systémů pro pozemní operace, vylepšení dobíjecí elektroniky bateriového systému letounu a samozřejmě také odstraňování jakýchkoliv překážek, které se v průběhu práce objeví.

Letoun bude muset zdolat trasu dlouhou 40.000km, pilotovat budou střídavě Bertrand Piccard a Andre Borschberg. Po cestě jsou plánovány zastávky v několika městech jako je ománský Muscat, indická města Varanasi a Ahmedabad, Chongqing a Nanjing v Číně a Phoenix v americkém státě Arizona. Kromě toho letadlo přistane také v Evropě nebo v severní Africe.


Pro větší náhled klikněte!

Na letoun čekají náročné zkoušky, jednou z nich bude nutnost zvládnout nepřerušovaný pětidenní přelet z Číny na Havaj. Letoun, kterému dodává energii 17.248 solárních článků, bude muset každý den vystoupat do výšky přesahující Mount Everest a tam dobít ze slunečního záření akumulátory tak, aby letoun mohl pokračovat v letu i v noci.

Nadšení ABB pro projekt Solar Impulse nepramení jen ze sdílené víry v sílu inovací a moderních technologií, ale také z vlastního kréda, jímž je: “Power and productivity for a better world (Energie a produktivita pro lepší svět).” Charakter projektu Solar Impulse odráží snahy ABB o zvýšení provozní účinnosti, maximálně efektivní využívání přírodních zdrojů, zajištění udržitelné dopravy a zvýšení podílu čisté, obnovitelné energie.

ABB je nejen druhý největší světový dodavatel solárních měničů a jeden z největších dodavatelů produktů, řešení a služeb pro využití větrné energie, ale stojí rovněž v čele snah o efektivní a spolehlivé integrování obnovitelných zdrojů energie do energetických sítí. Kromě toho se rovněž podílí na budování nejkomplexnější sítě pro rychlé nabíjení elektromobilů v Evropě a dodává zařízení pro největší světovou síť pro rychlé dobíjení elektromobilů v Číně.


Pro větší náhled klikněte!

Jak prohlásil Bertrand Piccard, zapojení společnosti ABB a jejich nejmodernějších technologií, které umožňují výrobu energie z obnovitelných zdrojů a dosažení maximální účinnosti letounu Solar Impulse, ještě posílilo schopnost tohoto projektu prokázat sílu inovací a čistých technologií.

„Přesně toto svět potřebuje,” prohlásil Piccard, průkopník letectví ze Švýcarska, který se v roce 1999 zapsal do historie svým pokusem obletět zeměkouli v balónu. „Jinak všechny naše přírodní zdroje promrháme.”

Od roku 2010 vytvořil Piccard, který stojí v čele projektu spolu s André Borschbergem, CEO Solar Impulse, při letech prototypem letounu na solární pohon přes Evropu, severní Afriku a Spojené státy americké osm mezinárodních leteckých rekordů, když např. dosáhli rekordní délky a výšky letu a uletěli největší vzdálenost.

ABB vítá a sdílí tuto vizi, protože tento projekt vyvolává novou velkou vlnu zájmu jak o letectví, tak o čisté technologie a obnovitelné zdroje energie. „Společně se musíme snažit chovat a žít tak, abychom naši Zemi zcela nezničili,” zdůraznil Spiesshofer, CEO společnosti ABB Group. „To je ostatně i hlavní cíl naší společnosti.“
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933