Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Softwarová podpora pro přístroje a rozvaděče nízkého napětí


Document Actions
ABB: Softwarová podpora pro přístroje a rozvaděče nízkého napětí
Přichází několik významných inovací v softwarové podpoře produktů a rozvaděčů nízkého napětí. Díky těmto inovacím se našim zákazníkům usnadní práce s nízkonapěťovými produkty společnosti ABB buď již ve fázi zpracování projektové dokumentace a konstrukčních činnostech, nebo při jejich objednávání. O jaké inovace se jedná? Více zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.10.2011
reklama


Elektronický obchod s přístroji a rozvaděči nízkého napětí se na trhu etabloval jako robustní aplikace nabízející přehledně seřazené nízkonapěťové produkty včetně technické dokumentace, certifikátů a dalších stažitelných materiálů. K vyhledávání produktů a informací o nich jej mohou využívat jak registrovaní, tak neregistrovaní zákazníci. Zatímco registrovaní zákazníci z řad velkoobchodů mohou prostřednictvím e-shopu objednávat přímo od výrobce, neregistrovaní zákazníci musí k nákupu využít služeb některého z registrovaných velkoobchodů.


Prostředí e-shopu

Mezi zásadní inovace elektronického obchodu patří možnost registrovaných velkoobchodů samostatně si pod svůj účet registrovat své významné zákazníky. Na základě rabatů sjednaných s vybranými velkoobchody uvidí tito "podregistrovaní" zákazníci již při samotném nákupu ceny, za které zboží získají. Navíc nebudou muset pokaždé znovu zadávat své fakturační údaje a dodací adresu. Tyto informace budou součástí jejich uživatelského profilu. Objednávka bude směřovat do vybraného velkoobchodu, kterému se pak zobrazí jako přijatá objednávka k vyřízení. Kromě objednávek od svých podregistrovaných zákazníků přitom bude i nadále fungovat evidence přijatých poptávek od zákazníků, kteří nepatří mezi podregistrované klienty velkoobchodu.
Dílčích úprav doznala také již dříve zavedená funkce vytváření více uživatelských účtů v rámci jednoho registrovaného uživatele – velkoobchodu. Nyní je nově možné v rámci velkoobchodu sledovat, který z "uživatelů" příslušnou objednávku zpracoval, a získat tak lepší přehled o celém objednávacím procesu. Registrované velkoobchody i jimi podregistrovaní zákazníci mohou nově stornovat již odeslanou objednávku. Každý zákazník nově získává u každého jednotlivého výrobku též možnost snadno přímo kontaktovat relevantního produktového manažera. Usnadnění doznala též funkce importu zboží, kdy kromě možnosti importovat zboží ze souboru ve formátu CSV je nově zpřístupněna také jednoduchá varianta importu zboží přes clipboard, ať již je zdrojovým souborem MS Word, nebo MS Excel. Pro plánování přepravy je též důležitá informace o hmotnosti objednávaného zboží. Tuto informaci zákazníci naleznou na obrazovce se souhrnem celé objednávky ještě před tím, než ji odešlou k dalšímu zpracování. Zákazník si též může zvolit, zda preferuje dodání kompletní objednávky, nebo zda akceptuje i dílčí plnění objednávky podle aktuální dostupnosti zboží. Inovací v elektronickém obchodě s nízkonapěťovými přístroji společnosti ABB je ještě více, zájemci se s nimi mohou seznámit přímo na stránkách e-shopu v sekcích Jak nakupovat a Nákupní řád.

Program pro návrhy rozvaděčových skříní P.D.C.
Léto 2011 přináší zásadní novinku v podobě spuštění české verze programu pro návrhy rozvaděčových skříní P.D.C. z dílny německého výrobce Striebel & John, který nabízí rozvaděče nízkého napětí od domovních rozvodnic po systém řadových skříní vhodných pro aplikace až do 4000 A.


Nákres rozváděčové skříně v PDC

Program nalezne uplatnění zejména při projektování a návrhu elektrických distribučních systémů a rozvaděčů a nabízí též tiskový výstup pro zpracování projektové dokumentace včetně kusovníků s uvedením položkových cen, schémat zapojení a rozmístění přístrojů v rozvaděči. Součástí programu totiž není jen databáze komponent rozvaděčových skříní, ale také vybraných nízkonapěťových přístrojů. P.D.C. nabízí též možnost kontroly správnosti návrhu rozvaděče. Obě kategorie výrobků lze volit, prohlížet a editovat buď v režimu přehledu zvolených komponent, nebo v režimu čelního pohledu na rozvaděč. Česká lokalizace nabízí též doplňkovou funkci modulu EXP pro výměnu dat s ostatními programy: nabídky s kusovníky mohou být exportovány do standardizovaných formátů, čelní pohledy do formátu DXF. Zájemcům z řad našich zákazníků program bezplatně dodáme na CD nosiči a navíc pro ně zajistíme úvodní zaškolení a následnou technickou podporu. Podklady pro elektroprojekční software. Na podzim nabídneme našim zákazníkům aktualizovanou a doplněnou databázi katalogů nízkonapěťových přístrojů a rozvaděčů pro elektroprojekční software ELCAD, ElproCAD, VEROX, EPLAN, PcSchematic. Součástí budou také bloky v datovém formátu DWG pro AutoCAD a ve formátu DXF pro ostatní CAD systémy. Databáze nabídne rozměrové výkresy a schémata zapojení s uvedením potřebných technických parametrů včetně přístrojů ABB pro fotovoltaiku. Distribuována bude na CD nosičích a dostupná bude též ke stažení na volně přístupném FTP serveru. Program pro návrh a výpočet elektrických instalací D.O.C. ABB SACE nabízí projektantům a technickým pracovníkům zabývajícím se návrhem elektrických instalací řadu pomůcek pro usnadnění jejich práce. Nejvýznamnějším nástrojem je výpočtový program s označením D.O.C. (Design Optimisation on Computer). Nejnovější verze tohoto programu s označením D.O.C. 2.0 pracuje oproti verzi 1.0 také s databází ABB vn spínacích a jisticích prvků, motorů a kabelů. V předchozím programu byla sice také možnost sestavovat zapojení i na vn straně, ale bylo použito pouze pasivních prvků, u kterých nebyly zadány charakteristiky, a nebylo možné je proto nastavovat. Program v sobě již zahrnuje systémové propojení na elektronický katalog C.A.T., v němž lze dokonfigurovat nn přístroje. Podobně je též navázáno zpracování jednoliniového schématu na návrh a konstrukci rozvaděčových skříní. D.O.C. 2.0 nabízí možnost tvorby projektové dokumentace nn rozvaděčových systémů za využití výrobkových řad ABB IS2 a ArTU. Výrazně je posílen nástroj tvorby projektové dokumentace v tištěné podobě, ve formě pdf souborů a také formou exportů do MS Excel.

Nyní již můžeme zkráceně shrnout, co program D.O.C. 2.0 uživatelům standardně nabízí:

  • Navrhování jednoliniových schémat s neomezeným počtem uzlů.
  • Výpočet parametrů nízkonapěťových i vysokonapěťových sítí od nejjednoduššího zapojení až po kruhové a mřížové sítě.
  • Výpočet proudů jednotlivých zátěží (spotřebičů) a jednotlivé úbytky napětí při pracovních podmínkách.
  • Návrh velikosti a typu distribučního transformátoru, generátoru, popřípadě UPS zdroje.
  • Automatické navržení průřezů vodičů pro všechny metody uložení.
  • Výpočet maximálních a minimálních zkratových proudů v každém bodě instalace.
  • Automatický výběr spínacích a jisticích prvků s možností omezení a ovlivnění výběru podle přání uživatele.
  • Automatické řešení koordinace jisticích prvků s možností volby selektivního nebo záložního řazení prvků.
  • Výkonný nástroj zobrazení časoproudových, energetických a omezujících charakteristik jisticích prvků. Zde stojí za zdůraznění fakt, že program pracuje s pásmy, a není tudíž nutné při porovnávání charakteristik zvažovat tolerance.
  • Výpočet oteplení rozvaděčových skříní.
  • Návrh koordinovaných motorových vývodů.
  • Návrh distribučních rozvodnicových systémů při využití výrobkové platformy firmy Zucchini.
  • Návrh a výpočet elektrických parametrů světelných spotřebičů.
  • Návrh a výpočet korekce účiníku.
  • Tisk jednoliniových schémat, charakteristik jisticích prvků i rozsáhlých technických zpráv, použitelných jako kompletní projektová dokumentace.
  • Export vytvořených schémat do formátů DWG a DXF.
  • Program zpracovává výpočet elektrických instalací ve všech střídavých distribučních systémech nízkého napětí do 1000 V.


Zobrazení vypínacích charakteristik


Zobrazení křivek propustné energie

Program D.O.C. 2.0 je možno po registraci uživatele stáhnout z Internetu a je k dispozici bezplatně. Po instalaci programu získává uživatel také možnost automatického obnovování verze programu přes Internet.

 Ivan Kácal, Petr König, Jiří Mynář        

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933