Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Rozšíření výrobních kapacit v Brně a Trutnově


Document Actions
ABB: Rozšíření výrobních kapacit v Brně a Trutnově
Společnost ABB, světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, oznámila slavnostní zahájení provozu nových výrobních provozů v České republice. Ty jsou určeny pro výrobu vzduchem izolovaných rozvaděčů vysokého napětí, přístrojových transformátorů a automatizačních systémů pro rozvodny. Celkově si výstavba nových výrobních kapacit vyžádala investice ve výši 50 milionů USD. Na slavnostním otevření nechyběl ani náš tým s kamerou.
Komerční sdělení, ze dne: 5.05.2015
reklama


Jak to při otevření nových výrobních závodů vypadalo, se můžete podívat v tomto videoklipu.



V Brně byly vybudovány nové prostory pro výrobu vzduchem izolovaných rozvaděčů vysokého napětí a přístrojových transformátorů. V Trutnově byl pak vybudován závod na výrobu automatizačních systémů pro rozvodny.



Brněnský závod ABB

V brněnském závodu ABB zajišťuje výrobu vzduchem izolovaných rozvaděčů, přístrojových transformátorů a senzorů jednotka Výrobky pro energetiku vysokého napětí. Součástí této jednotky je rovněž servisní středisko a technologické centrum. Tento závod bude jedním z největších a nejmodernějších závodů tohoto typu na světě a bude vybaven speciálními automatizovanými linkami. Rozšíření výrobních kapacit plně odpovídá záměrům společnosti ABB o celosvětové pokrytí a je plně v souladu s její strategií Next Level, jejímž cílem je zrychlení tvorby hodnoty udržitelným způsobem.


Brněnský závod ABB

Nové výrobní prostory byly vybudovány na ploše 13.000m2 a umožní navýšení počtu vyrobených rozvaděčů o 25 procent. V rámci nového závodu si zaslouží pozornost také plně automatizované a polo automatizované výrobní linky na zalévání přístrojových transformátorů využívající moderní špičkové roboty vyráběné v ABB.


Brněnský závod ABB

Tomuto rozšíření předcházelo v roce 2014 – rovněž v Brně – otevření nové výrobní jednotky s plochou 12.500m2, určené na výrobu součástí pro velmi vysoké napětí. Tato jednotka, zajišťující inženýring, montáž a testování, je součástí globální sítě závodů na výrobu plynem izolovaných rozvaděčů.


Brněnský závod ABB

„Brno představuje významné regionální i globální centrum pro oblast výrobků pro energetiku a letos nově otevřené prostory na výrobu vysokonapěťových výrobků doplňují naši investici z minulého roku zaměřenou na produkty velmi vysokého napětí,” řekl Bernhard Jucker, prezident divize Výrobky pro energetiku ABB Group. „Rozšíření výrobních kapacit nám pomůže dodávat naše výrobky zákazníkům rychleji a současně zajišťovat nejvyšší standard v oblasti kvality i technologií.”


Trutnovský závod ABB

Trutnov je sídlem největšího evropského inženýrského centra pro řízení a automatizaci rozvoden ABB, kromě toho nabízí i služby v oblasti inženýringu, řízení projektů a servisní podpory. Po více než dvou desetiletích, kdy ABB sídlilo přímo v centru města, má nyní vlastní, nově postavené prostory o celkové ploše 8.500m2 v průmyslové zóně Krkonošská, jejichž součástí je nejen výroba, ale také inženýring a testování.


Trutnovský závod ABB

„Nový závod nám umožní významně navýšit výrobní kapacitu v Trutnově a podpoří náš růst v oblasti automatizace energetických sítí,” uvedl Claudio Facchin, prezident divize Systémy pro energetiku ABB Group. „Posílíme rovněž i naše inženýrské centrum, které se vedle svých pravidelných aktivit zaměřuje také na vývoj aplikací pro inteligentní sítě a kybernetickou bezpečnost, díky čemuž jsme schopni rychle reagovat na výzvy a příležitosti, které přináší rychlý vývoj v oblasti energetických sítí.”


Trutnovský závod ABB

ABB má v České republice dlouhou, více než dvacetiletou historii. V současné době zaměstnává přes 3.400 lidí v osmi lokalitách po celé České republice a má zde i silnou výrobní základnu, která zahrnuje  sedm výrobních závodů v Praze, Brně, Ostravě, Trutnově a Jablonci nad Nisou, čtyři centra pro výzkum a vývoj a dvě velká inženýrská centra.


Trutnovský závod ABB

Krátce o společnosti ABB

ABB je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Umožňuje zákazníkům ze sféry energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. Skupina ABB má kolem 140.000 zaměstnanců v téměř 100 zemích světa.

O brněnském závodu ABB
  • Historie: Historie ABB, pobočky VN v Brně se datuje zpět až do roku 1887 vnikem prvního elektrotechnického závodu na Moravě s názvem Bartelmus a Donát. Společnost prošla začátkem minulého století několika významnými změnami, například v roce 1927 byla zakoupena společností ŠKODA Plzeň, v roce 1952 v rámci znárodnění průmyslu se závod osamostatnil a byl přejmenován na Elektrotechnické závody Julia Fučíka (EJF) a v roce 1959 je závod začleněn do sdružení elektrotechnických podniků s názvem Závody silnoproudé elektrotechniky (ZSE) Praha. V roce 1990 se závod znovu osamostatnil a v roce 1993 v rámci privatizace českého průmyslu bylo 100% akcií zakoupeno nadnárodní společností Asea Brown Boveri Ltd. (ABB).
  • Rozloha závodu: Výrobní závod se rozkládá na ploše 144.000m2.
  • Počet zaměstnanců: ABB Brno zaměstnává více než 1.000 zaměstnanců.
  • Produktové portfolio: Brněnský závod vyrábí a dodává vzduchem izolované rozvaděče a přístrojové transformátory a senzory vysokého napětí. Jednotku tvoří celkem tři části - technologické centrum pro výzkum a vývoj, technická laboratoř pro testování výrobků všech napěťových úrovní (NN, VN,VVN) a servis pro výrobky vysokého napětí.

O trutnovském závodu ABB

  • Historie: V roce 2004 bylo v ABB Trutnov založeno regionální centrum ABB, které se zabývá projektováním a výrobou skříní pro automatizaci rozvoden. V současnosti ABB Trutnov nabízí nejen výrobky a systémy, ale také služby v oblasti inženýringu a projektového řízení a servisní podporu.
  • Rozloha závodu: Výrobní závod se rozkládá na ploše 8.500m2.
  • Počet zaměstnanců: V současné době v trutnovské jednotce ABB pracuje 350 zaměstnanců.
  • Produktové portfolio: ABB vyrábí a zajišťuje dodávky systémů pro chránění, řízení a monitorování energetických zařízení zvláště velmi vysokého a vysokého napětí, které dodává do celého světa. Každá zakázka je unikátní, protože navrhována a projektována dle požadavků zákazníka a norem dané země. Na základě projektu se jednotlivá zařízení vestaví do tzv. skříní a v nich zapojí, naprogramují a nakonfigurují.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933