Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Průmyslové vidlice a zásuvky


Document Actions
ABB: Průmyslové vidlice a zásuvky
Od roku 2015 firma ABB, Elektro-Praga nově zajistí kompletní výrobu průmyslových vidlic a zásuvek, obsahující tisíce typů přístrojů. Zrychlí se tím dodání a zároveň výrazně sníží cena těchto produktů na českém i zahraničním trhu. Firma tak pomyslně navazuje na tradici přerušenou v 60. letech minulého století, kdy byla tehdejší část výroby tohoto sortimentu převedena z Jablonce nad Nisou do Slovenských elektrotechnických závodů.
Komerční sdělení, ze dne: 3.02.2015
reklama


Průmyslové vidlice a zásuvky jsou v současné době plně součástí výroby komplexního programu kvalitních nízkonapěťových přístrojů přednostně určených pro průmysl, stavebnictví i obnovu a modernizaci instalací v těchto odvětvích. Některé z nich lze najít také v budovách občanské výstavby, rodinných domcích nebo chalupách.

Od roku 2015 bude firma ABB, Elektro-Praga, nově zajišťovat kompletní výrobu průmyslových vidlic a zásuvek, obsahující tisíce typů přístrojů. Tím se zrychlí dodání a výrazně sníží cena těchto produktů na českém i zahraničním trhu.

Obrázek 1 - Prototyp vidlice typu 5632-5009/reverzní 3p+E

 

Pomyslně tak navazuje na tradici přerušenou v 60. letech minulého století, kdy byla tehdejší část výroby tohoto sortimentu převedena z Jablonce nad Nisou do Slovenských elektrotechnických závodů (SEZ). Tam se výroba dále rozvíjela v souladu s tehdy přijatými mezinárodními normami IEC. Jedním z velmi rozšířených představitelů tehdejších výrobků, původem z produkce Elektro-Praga, byla tzv. vidlice flako (pravděpodobně z německého Flachkontaktstecker), vyráběná podle CEE, kterou je možné ještě i nyní vidět ve starších zařízeních (obrázek 1).

Obrázek 2 - Rozlišení typů podle hodinového úhlu

 
Pro větší náhled klikněte!

Tato vidlice typu 5632 byla určena jen do suchého prostředí. Její jmenovitý proud byl 16A, při tehdejším jmenovitém napětí 380V AC. Z hlediska použití, s výjimkou krytí, odpovídala současným vidlicím z kategorie Easy & Safe (obrázek 3), což jsou v současnosti nejrozšířenější produkty, dobře známé také laické veřejnosti. Pro připojení větších proudů byly dříve používány masivnější oválné vidlice, tzv. čápovky, které vyráběly Moravské elektrotechnické závody (MEZ).

Obrázek 3 - Vidlice typu 416-P6


Dlouhodobá zkušenost ve vývoji a výrobě průmyslových vidlic a zásuvek v rámci ABB se odráží v širokém spektru velmi kvalitních, designově robustních a ergonomických výrobků. Celý sortiment zahrnuje výrobky o jmenovitém proudu od 16 do 125A a napětí od 50 do 690V. Všechny přístroje jsou testovány a schváleny podle norem IEC. Vedle standardního provedení, u kterého je zemnicí kolík vidlice, resp. dutinka zásuvky, situován tzv. na šesti hodinách, jsou v nabídce ABB také další varianty v souladu s IEC 60309-2, podle níž jsou hodinové úhly v praxi využívány (obrázek 2).

Obrázek 4 - Zásuvka spojovací typu 263C6


Vezmeme-li v úvahu, že vedle základních, nejjednodušších přístrojů, které jsou zařazeny podle funkčnosti a spotřebitelské hodnoty v kategorii Easy & Safe, tedy jednoduše a bezpečně, jsou rovněž dostupné vyšší kategorie, jako je Tough & Safe (náročně a bezpečně), včetně nejvýše postavené kategorie Critical & Safe (bezpečný v mezních situacích). Sortiment nabízených přístrojů se tímto rozrůstá do již zmíněného více než tisíce typů.

Obrázek 5 - Zásuvka s blokovaným vypínačem typu 432MVS6WH


Příkladem přístrojů z kategorie Easy & Safe jsou vidlice, přívodky a zásuvky 16 nebo 32A v krytí IP44. Kvalita je zde samozřejmostí. Přístroje této řady disponují odpovídající funkčností a ergonomickým designem. Nová generace spojovacích zásuvek a vidlic má zdokonalené provedení kabelové vývodky. Pružný koš a závitová převlečná matice utěsňují přívodní kabel a zajišťují jej proti vytržení. Po připojení vodičů se kryt jednoduše uzavře otočením a uzavřením bajonetového zámku. Kryt je vyroben z termoplastického materiálu PA6, který byl zvolen pro své vynikající vlastnosti při použití v elektroinstalacích tak, aby vyhovoval požadavkům na kvalitu. Přístroje uvedené kategorie nacházejí nejčastější využití v lehkém průmyslu, na staveništích a v zemědělství (obrázek 3).

Obrázek 6 - Blokovaná zásuvka vybavená proudovým chráničem


Mezi náročné a bezpečné, tedy Tough & Safe, patří vidlice a pohyblivé zásuvky v krytí IP67 a dále IP44 pro proudy 63 A. Je to řada pro použití v prostředích kladoucích důraz na vysokou úroveň funkčnosti a bezpečnosti. Robustní kryt je vyroben z plastu PBT, který je velmi odolný jak mechanicky, tak chemicky, a to zejména ve styku s oleji a alkáliemi. Díky těmto vlastnostem jsou produkty řady Tough & Safe vodotěsné (IP67, 16 až 125A) a voděodolné (IP44, 63A) v garážích, myčkách automobilů, v průmyslových dílnách, na staveništích, v dolech a také v potravinářských zařízeních. Přístroje jsou opatřeny vnitřními a vnějšími kabelovými sponami. Výrobky o jmenovitém proudu 125A jsou vždy vybaveny dvěma svorkovými šrouby u každé připojovací svorky (obrázek 4).

Obrázek 7 - Část rozsáhlého sortimentu zásuvek a vidlic


Pro větší náhled klikněte!

Pro nejnáročnější využití a mezní situace je vhodné zvolit přístroje z kategorie Critical & Safe z řady pro použití s vysokými požadavky na bezpečnost, trvanlivost a výkon. Jsou dokonalé při použití v místech častého připojování/odpojování a ve veřejně přístupných prostorech. Jejich kryt je vyroben z polybutylentereftalátu (PBT) nebo hliníku. PBT je odolný plast určený do prostředí těžkého průmyslu, který odolává většině chemických látek používaných v těchto provozech. Hliníkový kryt je vyroben ze směsi hliníku a křemíku nazývané Silumin, poskytující jedinečnou ochranu proti korozi. Při své robustnosti je odolný i proti nárazu a slunečnímu záření. Typické využití je v těžkém a chemickém průmyslu, na letištích, v nemocnicích nebo na pilách při zpracování dřeva. Přístroje jsou vyráběny jak v krytí IP67, tak IP44, přičemž všechny šrouby vystavené povětrnosti jsou z korozivzdorné oceli. Typickým představitelem je zásuvka s blokovaným vypínačem (obrázek 5). Vypínač zásuvky nelze zapnout, dokud do ní není vsunuta vidlice spotřebiče, a naopak: zasunutou vidlici nelze vyjmout, není-li vypínač zásuvky vypnut. Vypínač lze rovněž zajistit visacím zámkem ve vypnuté, popř. zapnuté poloze.

Vysoké požadavky na bezpečnost a spotřebitelskou hodnotu splňují zásuvky, jejichž součástí jsou jističe nebo chrániče. Tento typ zásuvek je v nabídce rovněž v provedení s blokovaným vypínačem. Zásuvky jsou dodávány pro jmenovité proudy 16 a 32A v krytí IP44 nebo IP67 (obrázek 6). Všechny typy zásuvek, vidlic a přívodek ze sortimentu ABB, Elektro-Praga, vyhovují vysokým kvalitativním požadavkům a normám tak, aby bezezbytku splňovaly požadavky uživatelů jak při běžném použití, tak i v případě konkrétních podmínek ve specifických prostředích (obrázek 7).

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933