Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Proč mají regulované pohony tak dramatický vliv na svět? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.08.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Proč mají regulované pohony tak dramatický vliv na svět?


ABB: Proč mají regulované pohony tak dramatický vliv na svět?
Instalovaná báze ABB pohonů dokázala v roce 2014 ušetřit tolik elektřiny, kolik by jí spotřebovalo 110 milionů domácností. Regulované pohony fungují přesně tak, jak plynový pedál v autě, s jehož pomocí zvyšujeme nebo snižujeme rychlost auta podle podmínek na silnici. Dokáží tedy velice přesně regulovat chod motorů, a protože právě motory spotřebují nejvíce energie určené pro průmysl, šetří instalovaná báze pohonů energii a udržuje množství emisí CO2 v naší atmosféře mimo dramatická čísla.
Komerční sdělení, ze dne: 10.08.2015



V nedávné době společnost ABB spočítala, kolik energie její pohony instalované po celém světě pomohly ušetřit. Celkem to bylo 445TWh, což se rovná spotřebě elektřiny ve 110 milionech domácností, počítáme-li, že každá domácnost spotřebuje ročně 4.000kWh (průměrná hodnota spotřeby za rok 2005, což je poslední rok, za nějž jsou k dispozici statistiky).

 
Snížení spotřeby energie o 30 až 50 procent díky regulovaným pohonům je zcela běžné
Metody inteligentního řízení motorů – pomocí frekvenčních měničů – představují jedny z cest, jak vyřešit problémy s energií, kterým všichni čelíme. Frekvenční měniče regulují otáčky motoru a dokáží snížit spotřebu řady aplikací o 30 až 50 procent, v extrémních případech až o 90 procent. Nejčastěji se regulované pohony využívají u čerpadel, která současně nabízejí největší potenciál energetických úspor, protože při chodu na poloviční otáčky mají pouze osminovou spotřebu energie.


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.