Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Připojení decentralizovaných prvků ke sběrnici v instalacích KNX/EIB


Document Actions
ABB: Připojení decentralizovaných prvků ke sběrnici v instalacích KNX/EIB
Komunikace mezi jednotlivými systémovými prvky probíhá adresně a nezávisle na silovém propojení jednotlivých přístrojů po sběrnici vytvořené předepsaným sdělovacím kabelem. K instalační sběrnici ...
Josef Kunc, ze dne: 25.02.2009


Připojení decentralizovaných prvků ke sběrnici
Jak již bylo uvedeno, komunikace mezi jednotlivými systémovými prvky probíhá adresně a nezávisle na silovém propojení jednotlivých přístrojů po sběrnici vytvořené předepsaným sdělovacím kabelem. K instalační sběrnici jsou snímače, akční členy a další komponenty připojeny bez ohledu na nějaké pořadí či příslušnost k určitým silovým obvodům. Po těchže dvou žilách sběrnice, formou telegramů, jsou předávány veškeré příkazy a hlášení a současně jsou napájeny vstupní elektronické obvody těchto přístrojů – tzv. sběrnicové spojky (BCU – bus coupler unit). Sběrnice je polarizovaná, proto při jejím vedení mezi jednotlivými přístroji musí být vždy dodržena správná polarita. Mezi sběrnicovou spojkou a aplikačním modulem je aplikační rozhraní u některých přístrojů tvořené desetipólovým konektorem, u jiných pouze propojením na plošném spoji


Pro větší náhled kliknout.

Úkolem sběrnicové spojky je stále odposlouchávat provoz na sběrnici a současně být připravená k odeslání informací ze svého aplikačního modulu. Musí tedy zprostředkovávat oboustrannou komunikaci, příjem i odesílání telegramů týkajících se činnosti aplikačního modulu, s nímž je tato spojka svázána.
Aby mohla plnit všechny požadované úkoly, sběrnicová spojka je kromě vstupních a výstupních obvodů vybavena řídicím mikroprocesorem s pamětmi (např. EPROM, RAM, ROM), v nichž jsou uloženy všechny potřebné informace o způsobech činnosti k ní připojeného aplikačního modulu, o nastavených parametrech aplikačního modulu, o skupinových adresách, k nimž se vztahuje příjem nebo odesílání telegramů. Je v ní také uložena individuální adresa přístroje.

Součástí každé sběrnicové spojky je také programovací LED a programovací tlačítko. Pro naprogramování individuální adresy po sběrnici je nutné krátce stisknout programovací tlačítko, přičemž se rozsvítí programovací LED. Po uložení této adresy do paměti sběrnicové spojky LED automaticky zhasne. Stiskem tlačítka a následným rozsvícením diody se také snadno prověří správná polarita připojení sběrnice. Pro identifikaci přístroje s již naprogramovanou individuální adresou slouží příkaz odeslaný z PC po sběrnici, po němž se dioda rozsvítí nebo opakovaně bliká. V normálním provozním stavu systémové instalace jsou všechny programovací diody vypnuté.

Konstrukční uspořádání sběrnicové spojky závisí na účelu přístroje (tedy aplikačního modulu), s nímž v instalaci spolupracuje. Spojka je v některých případech samostatným konstrukčním celkem – je vytvořena jako díl pro montáž do zapuštěných elektroinstalačních krabic, k němuž se konektorem (aplikačním rozhraním) připojují aplikační moduly:

Podobný vzhled, jaký má sběrnicová spojka, mohou mít i kombinované přístroje KNX/EIB. Takovýto složitější přístroj slouží nejen pro připojení aplikačních modulů prostřednictvím konektoru, ale současně má integrován další aplikační modul, jímž může být např. spínací nebo stmívací akční člen.

Aplikační moduly pro samostatné sběrnicové spojky
Aplikační modul může být zcela nebo jen částečně napájen ze sběrnicové spojky, bez ohledu na konstrukční řešení. Závisí to na účelu daného přístroje. Aplikační moduly pro konektorové připojení ke sběrnicové spojce nejsou vybaveny možností přídavného napájení. Avšak přístroje tvořící společný konstrukční celek aplikačního modulu se sběrnicovou spojkou, často musí být vybaveny možností přídavného silového napájení.

Bez přídavného napájení to budou především prvky nahrazující běžné domovní elektroinstalační přístroje v široké škále designů. Jsou to nejčastěji tlačítkové snímače jednonásobné i vícenásobné, termostaty, snímače pohybu nebo přítomnosti, malé displeje, infračervená rozhraní pro dálkové ovládání, případně různé kombinace takovýchto snímačů.

 

 

 

Aplikační moduly pro sběrnicové spojky integrované do kompletních přístrojů
Takovéto aplikační moduly mají funkce některých jiných přístrojů, jako jsou logické členy, liniové spojky, tlačítková rozhraní apod., přičemž zpravidla ani tyto přístroje nevyžadují přídavné napájení. Dokonce mnohdy ani aplikační moduly spínacích, stmívacích, žaluziových i analogových akčních členů, některých komunikačních rozhraní, ale i analogových a binárních vstupů nemusí vyžadovat přídavné napájení. Mnohé, především rozváděčové přístroje jsou však koncipovány tak, aby je bylo možné používat náhradním způsobem ihned po instalaci, ještě před jejich naprogramováním (spínací a žaluziové akční členy, apod.). Pro jejich ovládání je potom potřebný pomocný napájecí zdroj. Obdobně jsou často potřebné pomocné zdroje pro napájení některých binárních a analogových vstupů, velkých displejů apod.

Obecně řečeno: Aplikační modul je výkonnou částí kompletního přístroje KNX/EIB.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Časopisy Elektroinstalatér
4. Firemní podklady různých výrobců
5. Archiv autora

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933