Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Odpínač ONE 20


Document Actions
ABB: Odpínač ONE 20
Poslechněte si rozhovor o venkovním odpínači nízkého napětí, o kterém jsme hovořili s Jiřím Mynářem, produktovým specialistou ABB. Pokud vám není jasný rozdíl mezi vypínačem a odpínačem, pak v tomto článku naleznete přesnou odpověď! Jiří Mynář stručně, ale jasně popisuje použití odpínače ONE 20 v praxi. Určitě je zajímavé vědět, jak správně vyslovovat tento anglicko-číselný název ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.05.2017

Prozradíme, že jde o odpínač voděodolný a prachotěsný s krytím IP67. Jmenovitý pracovní proud je 20A. Průřezy připojovaných vodičů od 0,5 do 4mm2. A například pracovní teplota od -30°C do+60°C. Více již poví Jiří Mynář sám ...



Textový přepis:

Elektrika.tv
Přinesl jste zajímavý produkt, já jsem ho tedy ještě neviděl, až dnes těsně před rozhovorem. Vy jste prozradil, že jde o odpínač, pokud jsem dobře slyšel a rád bych se Vás zeptat. Je to opravdu odpínač, nebo vypínač, nebo spínač?

Jiří Mynář
Jsem rád, že se na toto ptáte, protože je to odpínač a já se touto spínací technikou zabývám už několik let a zjistil jsem jaký chaos vládne v této terminologii. Tak jestli máme trochu času, abych to tady osvětlil, protože věnuji se tomu před každou prezentací co děláme zákazníkům, nebo technická školení, tak jeden slajd věnuji této terminologii. V rámci přístrojové normy, která se týká spínací techniky, jsou 3 typy spínacích přístrojů. Ve zkratce, spínač, který je určený na to, že spíná a rozpíná definované zátěže, plus definované přetížení. Ale v rozpojeném stavu nesplňuje podmínky, které jsou dané pro bezpečné rozpojení. Toto je druhý typ přístroje a to je odpojovač. Ten neumí spínat a rozpínat pod zátěží, ale v rozpojeném stavu splňuje podmínky bezpečného rozpojení. Co se týká přeskokových vzdáleností mezi kontakty, povrchových cest mezi kontakty, aby nedošlo k přeskoku při přechodovém jevu v síti. A kombinací obou dvou přístrojů je odpínač. Čili, spíná, rozpíná pod zátěží, plus definované přetížení a v rozpojeném stavu splňuje podmínky odpojovače. Takže se jmenuje odpínač. Jak je ta čeština krásná. Když to vezmu z angličtiny, tak tam je spínač switch, odpojovač je disconector a odpínač je switch-disconector.

Elektrika.tv
Vy jste už řekl název, ten zní ONE 20, ještě se tedy zastavme u toho, jestli anglicky nebo česky.


Jiří Mynář
Preferuji, aby to bylo české ONE 20, i když jak jsem se tím začal více zabývat a připravovat na prodej na český trh, od spousty kolegů jsem slyšel ONE 20, je to zvláštní v zahraničí, ale jak říkám, vypínačovou technikou se zabývám  dlouho a máme třeba odpínače v krytu OTP, i v BW, ... tak zůstaňme u toho ONE 20.

Elektrika.tv

Dobře, pojďme se podívat k čemu je to primárně určeno.  Kde je uplatnění tohoto produktu?

Jiří Mynář
Přicházíme s tím, že hlavní uplatnění mělo být v technologickém zázemí komerčních a obytných budov. Když si představíte všechnu tu technologii, co se skýtá za budovami, ať jsou to tepelná čerpadla, bazény, ventilace, klimatizace, dochlazovače, garáže, automyčky… většinou vystačíme s proudem do 20A, čili odpínač ONE 20, jak už název napovídá, je do 20A. Ne, že tam není více proudových řad jako máme v ostatních odpínačích já jsem říkal řada OTP, začíná na 16A končí až na nějakých 1600A. Čili odpínač ONE 20 je jen do 20A, to odpovídá téměř každé aplikaci, která se nachází v technologickém zázemí budov. Tam tímto odpínačem měříme.

Elektrika.tv
Říkal jste, že máte i jiné druhy odpínačů. Těch odpínačů je třeba i od jiných výrobců celá řada. V čem konkrétně je ONE 20 lepší než ostatní.

Jiří Mynář
Tak, je to tím, že přicházíme s tím, že jsou maximalizované technické parametry.


Elektrika.tv

Slovo maximalizované je hrozně krásné, ale co konkrétně se v krabičce schovává.


Jiří Mynář
Jak jsem vám tady jmenoval část použití v technologických zázemí budov. Nám jde o to, aby když projektant navrhuje odpínače do budov, aby nemusel přemýšlet jestli to použije do vlhka a musí tomu odpovídat nějaké krytí, jestli to použije ven a mělo by to být UV odolné, je tam zima a aby to odolalo mrazu nebo naopak horku. Takže maximalizované technické údaje znamená, že jsme přišli s odpínačem, který má provozní pracovní teplotu od -30° do +60°, čili venkovní použití na mrazu, v kotelně někde, nebo průmyslové kuchyně, kde je horko. Nepřemýšlím o tom, vezmu odpínač ONE 20 a dám ho tam, vyhoví. Použití vnitřní nebo venkovní. Odpínač je UV odolný, klidně se dá použít na střechu, ty dochlazovače, motory, musím tam mít bezpečnostní odpínač, v případě, že chci dělat nějakou údržbu, proto je nutnéí, aby to byl odpínač, nesmí to být obyčejný spínač. Mám možnost ho zamknout ve 3 polohách, ale nepřemýšlím, jestli je vhodný, nelovím v katalozích, nehledám technické parametry. ONE 20 je prostě od -30° do +60°, je UV odolný, takže ho klidně použiji ven. Má kreditní IP 67, což znamená, že může pracovat po dobu půl hodiny pod hladinou vody nebo kapaliny, metr hluboko. Takže jediné kam ho nemůžeme použít jsou tlakové myčky, tam je potřeba IP dokonce 69, který se teď začíná nově prosazovat a nebo když je trvale ponořený pod vodou. Ale kolik takových aplikacích v technologickém zázemí budov je, skoro žádné.

Elektrika.tv

Tlaková voda je tedy jediné omezení v použití. Nebo má to vůbec nějaké omezení? Řekl jste krásné klady, ale kde to má nějaké zápory, kde to nemůžeme použít? Kam se nehodí?

Jiří Mynář
Nehodí se, pokud jsou tam větší proudy, což nebudou. Spousta elektrikářů, když ho uvidí, tak řekne, tam je asi málo místa na zapojení, což jim věřím. Ale na druhé straně, když otevřete tuto krabičku, tak odpínač můžete vytáhnout ven. Takže je možné si protáhnout přes průchodky vodiče, zapojíte vedle a zpátky vrátíte odpínač na místo. I na toto je tu pamatováno a dokonce bych řekl jako bonus, je to IP 67 a součástí dodávky tohoto odpínače jsou 2 kabelové průchodky s krytím IP 67, takže všechno, co je potřeba na montáž je součástí dodávky.

Elektrika.tv

Kdyby někdo ještě po dnešním rozhovoru měl nějaké dotazy, kdo mu s tímto zařízením poradí?

Jiří Mynář
Může se obrátit přímo na mě, ale speciálně jsme udělali  internetové stránky věnované tomuto odpínači ONE 20, kde najde propagační video, kde si může stáhnout technické listy, přečíst o odpínačích co umí, přečíst technickou dokumentaci, kde je možné stáhnout výkresy, ve 2D i 3D, pokud někdo potřebuje malovat ve 3D. To jsou třeba výrobci strojů, ti toto preferují, takže tam máme i 3D model tohoto odpínače. Předpokládám, že adresu na tyto informační stránky uvidí na obrazovce.


Elektrika.tv

Pokud tvoříte instalace a pracujete s odpínači, můžete si vyžádat produktové listy v tištěné podobě v objednávce.



Leták odpínače ONE 20 v naší redakční knihovně zde.
Webová stránka věnovaná odpínači ONE 20 zde.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o bezplatné zaslání
katalogu odpínačů ONE 20 od ABB
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933