Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Ochrana systémových instalací KNX/EIB před přepětími


Document Actions
ABB: Ochrana systémových instalací KNX/EIB před přepětími
Jak ochráníme inteligentní instalaci před účinky nežádoucích přepětí? Který prvek je určen pro ochranu sběrnice a jaké má parametry? Kromě toho je potřebné využít jednotlivých svodičů přepětí pro kombinovanou ochranu před přepětími na vstupu silového vedení do objektu a také svodiče přepětí 3. stupně, zabezpečující ochranu elektronických částí ...
Josef Kunc, ze dne: 28.09.2007

Stejně jako v každé jiné moderně vybavené elektrické instalaci, i v systémové instalaci KNX/EIB je zcela nezbytné použití pokud možno všech opatření, která zajistí ochranu instalace a připojených spotřebičů před účinky atmosférických přepětí a také před účinky přepětí vznikajících při spouštění velkých spotřebičů a šířících se také po vedeních.

Základem je ochrana před atmosférickými přepětími a dokonalé ochranné pospojování všech vodivých částí použitých v budově (kovových vodovodních potrubí, rozvodů topení apod.). Všechny tyto vodivé prvky stavby je potřebné uvést na stejný potenciál, nejlépe připojením ke sběrnici ochranného pospojování, která je potom připojena k uzemňovací soustavě.

Kromě toho je potřebné využít jednotlivých svodičů přepětí pro kombinovanou ochranu před přepětími na vstupu silového vedení do objektu a také svodiče přepětí 3. stupně, zabezpečující ochranu elektronických částí systémových prvků uložených v jednotlivých rozváděčích. Nezbytným je také použití 3. stupňů přepěťových ochran silových zásuvek a sdělovacích vedení v místech připojení PC, video techniky apod. podle ČSN EN 61643-11.

Pro ochranu vedení sběrnice je určen svodič přepětí s propustností minimálně 2,5kA (10/350µs) a s ochrannou úrovní pod 600V – svodiče přepětí kategorie D1 podle ČSN EN 61643-21.
Příklad takovéhoto ochranného prvku je na obr. 3.


Obr. 3: Přepěťová ochrana sběrnice

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933