Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ABB: Novinky v oblasti přístrojů KNX určených pro montáž do rozvaděčů


Document Actions
ABB: Novinky v oblasti přístrojů KNX určených pro montáž do rozvaděčů
V letošním roce zahájila společnost ABB generální obměnu sortimentu výrobků KNX. Tato obměna bude probíhat po několik následujících let a představuje nejen výrobu nových zařízení, ale i modernizaci dosavadních přístrojů a rozšíření jednotlivých řad přístrojů ...
Komerční sdělení, ze dne: 16.03.2011
reklama

 

Společnost ABB zahájila generální obměnu sortimentu výrobků KNX. Tato obměna bude probíhat po několik následujících let a představuje nejen výrobu nových zařízení, ale i modernizaci dosavadních přístrojů, rozšíření jednotlivých řad přístrojů a v některých případech může dojít i k zúžení sortimentu. V letošním Elektru č. 7 byly prezentovány komfortní ovladače priOn®, které představují zcela novou koncepci v oblasti kombinovaných snímačů s využitím ušlechtilých materiálů. Ke změnám dochází ale i u přístrojů určených pro montáž do rozvaděčů.

V oblasti přístrojů pro montáž do rozvaděčů probíhají neustálé inovace jak z hlediska technického řešení, tak i jejich aplikačních programů. Zajímavou, ale především užitečnou novinkou, je možnost přímého ručního ovládání, které je umístěno na čelní desce přístroje (obr. 1). Trendem je používání plochých dotykových tlačítek, která budou využívat především pracovníci firem, jež dodávají jednotlivé části vybavení (žaluzie, svítidla, konvektory atd.). Ruční ovládání jim umožní zprovoznit daná elektrická zařízení v době, kdy přístroje KNX ještě nejsou naprogramovány.


Obr. 1. Přímé ruční ovládaní na čelní desce přístroje

Jednou ze skupin přístrojů, kde se zdá, že dochází ke zúžení sortimentu, jsou binární vstupy. Je pravda, že původně bylo k dispozici šest typů těchto přístrojů, a to ve čtyř- a osminásobném provedení pro detekci signálů 230V AC/DC a 24V AC/DC a také pro snímání stavů bezpotenciálových kontaktů vnitřním testovacím napětím. Nově jsou nabízeny pouze čtyři přístroje, opět ve čtyř- a osminásobném provedení, avšak kromě varianty pro snímání stavů bezpotenciálových kontaktů vnitřním testovacím napětím je zde i varianta pro detekci signálů od 12 do 230V AC/DC (obr. 2).


Obr. 2. Osminásobný binární vstup

Možnost využití je tedy naopak širší než dříve. Stav vstupů je zobrazován žlutými stavovými diodami LED. Přístroj umožňuje detekci čtyř nebo osmi vstupních signálů, přičemž každý z nich je nezávislý na ostatních. Na přístroji je pro každý kanál jedno ovládací tlačítko. Toto tlačítko se využívá pro ruční ovládání vstupů. Dále je přístroj vybaven tlačítkem pro přepínání mezi automatickým a ručním režimem činnosti. Napájení je po sběrnici KNX a není třeba další pomocný napájecí zdroj. Binární vstupy se využívají především pro zapracování signálů z nesystémových zařízení a instalací do KNX.

Další skupinou přístrojů, kde stará řada je nahrazena novou – sice štíhlejší, ale univerzálnější a technicky kvalitnější, jsou spínací akční členy s detekcí protékajícího proudu (obr. 3).


Obr. 3. Osminásobný spínací akční člen s detekcí protékajícího proudu

Dvou-, čtyř- a osminásobné provedení s možností výběru jmenovitého spínaného proudu 16 nebo 20A je nahrazeno třemi přístroji o stejné násobnosti s proudovým zatížením 16/20A podle typu zátěže. Akční členy jsou v každém pólu vybaveny bezpotenciálovými kontakty pro nezávislé spínání elektrické zátěže. Výstupy lze individuálně ovládat také manuálně. Napájení je po sběrnici bez použití pomocného napájecího zdroje.

Zlepšení technických parametrů lze dokumentovat na příkladu, kde přesnost měření protékajícího proudu je až pětinásobně větší oproti starší variantě přístroje. Došlo i k rozšíření aplikačního programu.

Tyto akční členy se využívají nejen pro spínání. Právě možnost detekce protékajícího proudu, kterou lze předávat na sběrnici, umožňuje široký rozsah použití, např. jako přednostní relé nebo pro signalizaci poruch, kdy výstup akčního členu sepnul, ale připojeným svítidlem neprochází elektrický proud, protože došlo k poruše zdroje.

V loňském roce přišlo ABB s novým typem univerzálních stmívacích akčních členů. Hlavním důvodem byla postupná náhrada klasických žárovek úspornými zdroji, tedy kompaktními zářivkovými světelnými zdroji se zabudovanými elektronickými předřadníky, a požadavek na jejich stmívání. Tyto univerzální stmívací akční členy (obr. 4) dokážou těmto požadavkům vyhovět, ovšem při nákupu úsporných zdrojů je nutné zjistit, zda příslušný zdroj je, nebo není určen ke stmívání (nyní je to povinný údaj na obalu zdroje).


Obr. 4. Šestinásobný univerzální stmívací akční člen

V letošním roce se ke dvěma čtyřnásobným stmívacím akčním členům s maximálním spínaným výkonem 840W, resp. 1.260W přidávají další dva, a to jeden čtyřnásobný (až 2.400W) a jeden šestinásobný (až 1.890W). Velkou výhodou všech těchto přístrojů je možnost zvyšování maximální zátěže v jednom kanálu paralelním řazením jednotlivých výstupů. Dalším kladem je, že kanál samočinně detekuje charakter připojené zátěže a volí odpovídající typ fázového řízení.

Novým přírůstkem ve skupině rozhraní DALI je kontrolér osvětlení KNX/DALI. Hlavní myšlenkou při vývoji bylo vytvořit přístroj, který bude spínat a stmívat osvětlení, řídit na stálou osvětlenost a komunikovat se systémem DALI. Kontrolér osvětlení KNX/DALI (obr. 5) je určen pro řízení provozu přístrojů vybavených rozhraním DALI, jako jsou elektronické předřadníky, měniče pro diody LED, stmívače apod. Jeden kontrolér umožňuje připojit až 64 individuálně adresovatelných předřadníků DALI s ovládacími prvky na sběrnici KNX. Předřadníky DALI lze programově rozdělit do šestnácti skupin. Každá skupina svítidel může být monitorována a adresována prostřednictvím KNX.


Obr. 5. Kontrolér osvětlení KNX/DAL

Společně se snímači osvětlení (obr. 6), které měří intenzitu osvětlení v místnostech, může být kontrolér použit pro řízení na stálou osvětlenost. Kontrolér umožňuje připojit maximálně osm těchto snímačů osvětlení a lze tak vytvořit až osm nezávislých skupin s řízením na stálou osvětlenost. Nastavení každého z řídicích okruhů může být individuální nebo jako kombinace master–slave. Snímač osvětlení se montuje do stropu do běžné zapuštěné elektroinstalační krabice opatřené víčkem připevněným šrouby.


Obr. 6. Stmívač osvětlení

Posledním představovaným přístrojem je akční člen energetický (obr. 7). Konstrukčně vychází z akčního členu s detekcí procházejícího proudu. Umí ale o mnoho více než jen spínat a měřit procházející proud. Akční člen má tři nezávislé spínací výstupy se jmenovitým spínaným proudem 20A.


Akční člen energetický

Každý výstup je samostatně ovladatelný – optimalizuje, měří a analyzuje spotřebu elektrické energie a posílá informace na sběrnici. Lze jej proto použít pro podružné měření a získané údaje využít např. pro rozúčtování nákladů. Neslouží ale jako kalibrované měřidlo elektrické energie. Kromě protékajícího proudu měří také napětí, jalový a činný výkon,  účiník, frekvenci atd. Může omezovat hodnotu maximálního příkonu při spínání zařízení s velkým špičkovým příkonem, připínat a odpínat připojená zařízení při různých stavech sítě i změnách tarifů a fungovat v režimu master–slave. Jinými slovy, akční člen energetický je směrován do blízké budoucnosti, do tzv. chytrých energetických sítí, kdy distributoři energií budou poskytovat všechny energie komplexně s různými tarify a spotřebitel, jehož domácnost bude vybavena systémovou instalací ABB i-bus® KNX, si bude moci vybrat kdo, v jakém čase a za jakou cenu mu bude tyto energie dodávat.

Ing. Richard Müller, ABB s. r. o., Elektro-Praga

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933