Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Novinky v nabídce záložních zdrojů


Document Actions
ABB: Novinky v nabídce záložních zdrojů
Společnost ABB rozšířila svoji nabídku systémů UPS a v nedávné době uvedla na trh tři novinky, jejichž švýcarská kvalita a výkon je předurčují k použití pro datová centra a kriticky důležité systémy. Těmito novinkami jsou zdroje nazvané PowerValue 11 (7,5 až 12kV.A) a PowerValue 31 RT (7,5 až 20kV.A), které doplňuje nový typ modulárního zdroje Conceptpower DPA 500 s výkonem od 100kW do 3MW. Podrobnosti o novinkách se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 25.11.2014
reklama


Současná doba klade velké nároky na spolehlivou a bezchybnou funkci mnoha elektronických systémů (komunikačních, informačních, bezpečnostních a kontrolních, řídicích) a zařízení typu výpočetních a datových center. Bez elektronického vybavení se nyní neobejde nejen obchod či telekomunikace, ale ani doprava, banky, pojišťovny, nemocnice, a také průmyslové podniky. Je proto pochopitelné, že všechny tyto subjekty potřebují mít zajištěny nepřetržitou dodávku elektrické energie. Protože veřejná síť není z nejrůznějších důvodů schopna zaručit dodávky potřebné elektrické energie, přicházejí na řadu záložní zdroje elektrického nepřerušeného napájení (UPS), které mohou díky své schopnosti zajistit trvalou ochranu veškerého elektronického vybavení a systémů i dat na nich uložených.

Tyto zdroje dokážou zajistit krátkodobou dodávku energie (v řádech minut až hodin) a ochránit data či citlivá zařízení před poškozením vlivem nepředvídaných událostí v síti, jako jsou blackouty, dlouhodobé přepětí či podpětí, šumy, rázy, krátké napěťové špičky, krátkodobé poklesy napětí nebo harmonická zkreslení, které vedou k nepochopitelnému chování napájených zařízení či k jejich krátkodobé nefunkčnosti, popř. způsobují jejich nadměrné opotřebení nebo vedou ke zkrácení jejich životnosti.

Obr.1: Jednotka řady PowerValue 31/11 T s dvojí konverzí


PowerValue 31/11
Nové on-line záložní zdroje PowerValue 31/11 RT (obr.1) s dvojí konverzí splňují nej větší nároky zákazníků a zaručují dodávku kvalitní a spolehlivé energie pro důležité systémy, jako jsou servery, prodejní terminály, směrovače (router), huby a citlivá elektronická zařízení. Tyto UPS mohou zastávat i funkci měniče frekvence (z 50 na 60Hz).

Na přání je možné tyto zdroje upravit pro jedno- nebo třífázové aplikace a vybavit je jednoduchým nebo duálním vstupem, což zákazníkům umožní řídit dva nezávislé zdroje energie.

Integrovaný ruční přepínač (Manual Bypass Switch) zjednodušuje údržbu a snižuje potřebu externích rozvaděčů.

Jednotka může být vybavena vestavěnými bateriemi, které zajistí provoz na přibližně 5 až 16 minut, na přání zákazníka je možné zdroje vybavit i záložními bateriemi. Celkově tak uvedené zdroje zajišťují stabilní a regulovanou dodávku střídavého proudu s čistou sinusovou křivkou a bez jakéhokoliv přerušení s minimálním škodlivým dopadem na životní prostředí a s možností velmi přesně regulovat výstupní napětí.

Součástí dodávky může být i monitorovací stanice, zajišťující přehled o stavu systému a analýzu poruch na dálku, včetně proaktivní výměny chybné komponenty, a vzdálený dohled nad sítí, UPS a bateriemi.

Nízké provozní náklady
Záložní zdroje PowerValue jsou navrženy tak, aby jejich provozní náklady byly nízké. Díky své vysoké efektivitě (účinnosti) je provoz těchto zdrojů levný. Dalších úspor je dosahováno menšími požadavky na chlazení, snadnou instalací (systém plug and play) a údržbou.

Obr.2: UPS řady PowerValue 11T


Modely PowerValue 11 (obr.2) mají velkou integrovanou nabíječku, což zvětšuje flexibilitu při prodlužování doby chodu jednotky, ale také zkracuje dobu dobíjení baterie. Tím se zlepšuje dostupnost a spolehlivost systému, což jsou dva nejdůležitější parametry každé UPS.

Stavebnicový systém

Pro zajištění velkého výkonu nebo redundance je možné paralelně spojit několik jednotek (dvě jednotky v případě PowerValue 11, modely 6 a 10kV.A, nebo čtyři jednotky v případě všech modelů PowerValue 31). Všechny jednotky mohou být vybaveny až čtyřmi bateriemi pro prodloužení doby provozu.

Kompaktnost a flexibilita
Vzhledem k tomu, že v mnoha provozech je třeba šetřit místem, byly záložní zdroje PowerValue navrženy jako kompaktní, prostorově úsporné. Pro maximální flexibilitu lze navíc tyto zdroje umístit jak vertikálně, tak horizontálně. Displej je rovněž možné otočit a přizpůsobit konkrétní potřebě.

Charakteristika a výhody nových zdrojů:
  • on-line, dvojí konverze,
  • účinnost v on-line režimu až 93% (měnič je stále zapnutý),
  • účinnost v ekomódu až 97% (bez ztrát na měniči, jestliže je k dispozici napájení ze sítě),
  • polohovatelnost (možné vertikální nebo horizontální uložení),
  • možnost studeného startu,
  • nízké náklady na instalaci (systém plug and play),
  • snadná údržba,
  • funkce měniče frekvence (50 nebo 60Hz),
  • komunikační rozhraní RS-232, USB,
  • komunikační protokol SNMP,
  • suché kontakty.

Conceptpower DPA 500

V září 2013 společnost Newave (člen skupiny ABB) představila převratnou řadu modulárních systémů UPS s výkonem od 100kW do 3MW (obr.3). Systémy této řady jsou určeny především pro datová centra, zajišťují jejich maximální dostupnost (99,9999%) a nulové výpadky, navíc s nízkými pořizovacími náklady, což jsou pro datová centra jedny z nejdůležitějších parametrů pro zaručení úspěšného a bezpečného provozu.


Obr.3: Modulární systém Conceptpower DPA



Systém Conceptpower DPA 500
Základní prvek systému představuje 100kW zásuvný model, jichž lze do jedné skříně instalovat až pět. Každá takováto skříň s 500kW výkonu má kompaktní rozměry a zabírá pouze 1,5m2. Paralelně je možné použít až šest takovýchto skříní, a dosáhnout tak jmenovitého výkonu až 3MW na ploše necelých 9m2.

Největší výhodou této modelové řady je, že zásuvné moduly mohou být přidávány postupně tak, jak vzrůstají nároky na výkon (tedy po malých a snadno plánovatelných krocích). Zásuvné modely lze navíc vkládat i vyjímat za chodu (on-line swap modularity systém) a bez nutnosti měnit provozní stav (přechod do bypassu) nebo UPS vypínat. Tím jsou odstraněny zbytečné prostoje a výpadky, roste dostupnost systému UPS a klesají náklady na obvyklé zásahy servisních techniků.

Spolehlivost systému Conceptpower je postavena na osvědčené architektuře Decentralized Parallel Architecture (DPA), kdy každý modul obsahuje všechny hardwarové a softwarové komponenty nezbytné pro plné a samostatné fungování. Jednotlivé moduly nesdílejí žádné společné části, každý modul má svůj vlastní nezávislý elektronický bypass, usměrňovač, střídač, logické ovládání, ovládací panel, nabíječ a akumulátor. Všechny kritické části systému jsou zdvojeny a distribuovány mezi jednotlivými jednotkami tak, aby byla vyloučena případná individuální selhání. Systém tak neobsahuje žádný single point offailure (SPF).

Ekonomické přínosy
Conceptpower 500 se může pochlubit nejnižšími náklady na pořízení a provozování systému UPS v rámci dané výkonové skupiny, a to díky vysoké energetické účinnosti, škálovatelnosti a ergonomickému designu zajišťujícímu snadnou obslužnost. Jeho energetická účinnost dosahuje 96%, což je nejvyšší účinnost v této třídě UPS, která je optimalizována tak, že významných úspor v provozních nákladech lze dosáhnout v jakémkoliv pracovním prostředí. Systém je navržen na principu tunelového chlazení, a tudíž se nezanášejí vnitřní části elektroniky.

Celkově tak jednoduchá koncepce této technologie usnadňuje každý krok procesu použití záložního zdroje UPS od plánování až po instalaci a uvedení do provozu.

Druhy UPS
Nejjednodušší variantou jsou záložní zdroje typu VD (voltage dependent, napěťově závislé), které pomocí relé přepínají odběr na záložní měnič napájený z akumulátorů. Protože je při tom nutné zapnout měnič, který vyrábí střídavý proud (AC) ze zabudovaných akumulátorů, dochází ke krátkodobému výpadku (5 až 20ms) dodávky energie.

Line-interactive nebo také VI zdroje (voltage independent, napěťově nezávislé) dokážou na rozdíl od předešlých upravovat přepětí nebo podpětí snižováním nebo zvyšováním napětí bez použití energie z akumulátoru.

Nejlepší variantou záložních zdrojů jsou on-line VFI zdroje (voltage and frequency independent - frekvenčně a napěťově nezávislé zdroje). Někdy jsou také nazývány zdroje s dvojí konverzí, protože v jejich případě jsou spotřebiče trvale on-line napájeny prostřednictvím měniče z akumulátorů, které jsou současně dobíjeny ze sítě, a dochází tak ke dvojí konverzi DC-AC/AC-DC. Tento typ UPS také stabilizuje a filtruje napětí a při výpadku či poklesu napětí akumulátory dodávají energii bez jakéhokoliv přerušení. Zmíněný typ tedy v případě výpadku dodávky energie nepotřebuje žádnou přechodovou dobu k naběhnutí a vyznačuje se přesným výstupním napětím (hodnota, frekvence, tvar průběhu). Používá se při největších nárocích.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933