Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Liniové a oblastní spojky, liniové zesilovače v instalacích


Document Actions
ABB: Liniové a oblastní spojky, liniové zesilovače v instalacích
Jakou funkci má přesně liniová spojka v inteligentní instalaci? Který typ připojení se postupně již opouští? Máte jasno v přidělování adres při použití přístroje jako liniové nebo oblastní spojky? Kdy vložíte do projektu liniový zesilovač (opakovač)?
Josef Kunc, ze dne: 18.10.2007

Liniová spojka spojuje podružnou linii s linií hlavní,
popř. je vložena mezi hlavní linii oblasti a páteřní linii v rozsáhlých instalacích. Brání přenosu telegramů, které nejsou určeny pro jiné linie, avšak propouští telegramy určené pro přístroje umístěné v jiných liniích. Tentýž typ přístroje zastává ale také funkci spojky mezi jednotlivými částmi jedné linie při rozšíření ze 64 prvků až na 256 přístrojů. Starší koncepce liniových spojek využívají připojení podružné linie prostřednictvím zadních přítlačných kontaktů, které jsou ve vodivém spojení s datovou přípojnicí (1) - obr.4.


Obr. 4: Pohled na liniovou spojku starší koncepce

K připojení nadřazené sběrnice je určena běžná bezšroubová sběrnicová svorkovnice (7). Žlutá LED (2) přerušovaným svitem signalizuje přenos telegramu na podřízené linii, zatímco druhá žlutá LED (4) indikuje přenos telegramu po nadřazené linii. Zelená LED (3) udává zapnutý stav, tedy správné provozní podmínky. Červená LED (5) a tlačítko (6) slouží pro programování přístroje.


Obr. 5: Nová koncepce liniových spojek

Dlouholetá praxe ukázala, že spolehlivost kontaktu
mezi sběrnicovou přípojnicí a přítlačnými kontakty se někdy postupem času zhoršuje, proto jednotliví výrobci postupně přecházejí na připojování všech přístrojů pouze bezšroubovými svorkovnicemi. Proto i liniové spojky jsou doplněny o druhou svorkovnici (obr. 5), zatímco nejsou již nadále vybavovány zadními přítlačnými kontakty. Pravá svorkovnice je určena pro připojení nadřazené linie, levá je přiřazena linii podružné.

Pokud je přístroj použit jako liniová nebo oblastní spojka,
vkládá se do elektronického projektu (v softwaru ETS) odpovídajícím způsobem. Automaticky jí bude přidělena individuální (fyzická) adresa s číslem příslušné linie a s posledním číslem rovným 0. Např. liniová spojka ve 3. linii 4. oblasti bude mít individuální adresu 4.3.0.

Při rozdělení linie do až čtyř samostatně napájených větví
(s nejvýše 256 přístroji) se spojka vkládá do projektu s aplikačním programem liniového zesilovače (opakovače) a poslední část její individuální adresy může být libovolné číslo od 1 do 255.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933