Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Komunikace KNX/EIB, přenos, zápis, čtení ...


Document Actions
ABB: Komunikace KNX/EIB, přenos, zápis, čtení ...
V cestě přenášené informace mezi sběrnicí a aplikačním modulem jsou vlajky komunikačního objektu a také aplikační program, jehož prostřednictvím jsou nastaveny parametry přístroje, které rovněž ovlivňují činnost aplikačního modulu. Jakou činnost ale zabezpečí určitá nastavení jednotlivých vlajek?
Josef Kunc, ze dne: 15.01.2009


Vlajky komunikačních objektů
Každý komunikační objekt je vybaven tzv. vlajkami (flags), které umožňují nastavit způsob činnosti tohoto komunikačního objektu. Tyto vlajky si můžeme představit jako jednosměrné nebo obousměrné spínače v sérioparalelním uspořádání podle následujícího vyobrazení:


Pro větší náhled kliknout.

Takže v cestě přenášené informace mezi sběrnicí a aplikačním modulem jsou vlajky komunikačního objektu a také aplikační program, jehož prostřednictvím jsou nastaveny parametry přístroje, které rovněž ovlivňují činnost aplikačního modulu.

Jakou činnost ale zabezpečí určitá nastavení jednotlivých vlajek?

Komunikace (C): Pokud je vlajka komunikace ve vypnutém stavu, nemůže probíhat výměna informací mezi aplikačním modulem a sběrnicí. V případě, že po sběrnici bude doručen telegram s příkazem k vykonání např. spínací operace, určený tomuto komunikačnímu objektu, sběrnicová spojka telegram přijme, vyhodnotí, odešle zpětné hlášení o správném přijetí telegramu, ale příkaz nebude předán aplikačnímu modulu. Obdobně, pokud aplikační modul snímače vyšle informaci s potřebnými daty, sběrnicová spojka tuto informaci zaznamená, příslušný telegram však neodešle.

Je-li vlajka v zapnutém stavu, komunikace může probíhat správně, pokud další vlajky jsou rovněž správně nastavené.

Vlajka komunikace působí jako obousměrný spínač.

Přenos (T): Přenosová vlajka působí pouze jako jednosměrný spínač od aplikačního modulu ke sběrnici. Tuto vlajku musí mít vždy nastaveny snímače – minimální nastavení vlajek u komunikačních objektů snímačů je C + T.

Zápis (W): Toto je typická vlajka pro komunikační objekty akčních členů – jedná se opět o jednosměrný spínač, avšak s přenosem informace přenášené po sběrnici směrem k aplikačnímu modulu. Jedině jejím prostřednictvím je zabezpečována činnost aplikačního modulu akčního členu. Minimálním nastavením vlajek komunikačního objektu akčního členu je C + W.

Představme si jednobitový komunikační objekt č. 41 žaluziového akčního členu, k němuž jsou přiřazeny skupinové adresy 1/0/1, 0/0/1 a 1/0/14:


Pro větší náhled kliknout.

Základním úkolem tohoto komunikačního objektu je zajistit plný chod žaluzie z jedné do druhé krajní polohy. Sběrnicová spojka akčního členu obdrží telegram s příkazem ke změně polohy vyjádřený skupinovou adresou 1/0/1 a dalšími daty v telegramu. Při zapnutých vlajkách C a W je tento telegram vyhodnocen a v souladu s nastavenými parametry v aplikačním programu je příkaz předán aplikačnímu modulu. Ten vykoná požadovanou činnost. Avšak zapisovací vlajka W propouští pouze ty telegramy, které obsahují tzv. odesílanou skupinovou adresu. Touto odesílanou adresou je pouze na prvním místě uvedená adresa u komunikačního objektu. To znamená, že telegram se skupinovou adresou 0/0/1, znamenající centrální funkci vypnutí, již nebude přenesen. V příkladu uvedené skupinové adresy 0/0/1 a 1/0/14 jsou adresami aktualizačními, které mohou být přeneseny pouze jednosměrnou vlajkou Aktualizace (U). Jejich projev bude navenek zcela shodný jako u adresy odesílané – aplikační modul akčního členu zareaguje tím, že přístroj bude nastaven do požadovaného stavu.

Čtení (R): Tato obousměrná vlajka je určena pro zjišťování aktuálního stavu funkce spojené s komunikačním objektem a je velmi důležitá např. pro komunikaci s vizualizačními prostředky. Komunikační objekt po sběrnici obdrží dotaz na stav objektu. Dotaz i následná odpověď se přenáší prostřednictvím vlajky R. U některých starších žaluziových akčních členů však není doporučováno nastavení vlajky R u komunikačního objektu pro plný chod z jedné do druhé krajní polohy, protože přístroj by mohl dotaz vyhodnotit jako příkaz a uvést žaluzii do pohybu – což nehrozí u těch přístrojů, u nichž již výrobce přednastavil v aplikačním programu vlajku R jako aktivní, což je vidět v našem příkladě s komunikačním objektem č. 41.

Výrobci dodávají ke svým přístrojům aplikační programy, v nichž jsou vlajky komunikačních objektů přednastaveny pro předpokládané funkce. Jen výjimečně je potřebné změnit jejich nastavení, ve většině případů postačí ponechat je ve výchozím nastavení. Všimněme si ale např. výchozího nastavení vlajek spínacího, tedy jednobitového komunikačního objektu č. 12 (čtvrté tlačítko) tlačítkového snímače.

Kromě pro základní činnost nezbytných vlajek C a T jsou aktivovány také vlajky R a W. Na první pohled by se mohlo jevit toto nastavení zbytečným. Ale je potřebné si uvědomit, že tlačítkový snímač je vybaven např. dvoubarevnou LED indikující aktuální stav jím ovládaného spotřebiče. Popišme si nyní činnost související se změnami barev této LED. Čtvrté tlačítko bude mít ve svém aplikačním programu nastaveny parametry tak, že po stisku jeho horní části sběrnicová spojka bude odesílat zapínací telegram se skupinovou adresou 1/0/1 (vysílaná adresa), zatímco po stisku dolní části tlačítka bude s touže skupinovou adresou odeslán telegram vypínací. Zapínacím příkazem se LED rozsvítí červeně, vypínacím příkazem zeleně. Co se však stane, když k vypnutí tímto tlačítkem ovládaného spotřebiče dojde jiným příkazem, např. centrálním vypínacím příkazem se skupinovou adresou 0/0/1? Pokud by komunikačnímu objektu 12 nebyla přiřazena také tato adresa, jako adresa aktualizační, a současně nebyla aktivována zapisovací vlajka W, nedošlo by k aktuální změně barvy LED a navíc sběrnicová spojka by ve své paměti měla zapsán stav odpovídající poslednímu příkazu odeslanému tímto tlačítkem. Nepřiřazení centrální adresy a nenastavení zapisovací vlajky u spínacího komunikačního objektu tlačítkového ovladače, nastaveného pro spínání dvou spotřebičů (horní i dolní částí se opakovanými stisky odesílají střídavě zapínací a vypínací příkazy) by se v praxi projevilo nesprávnou činností: Po vypnutí centrálním příkazem bychom chtěli znovu rozsvítit svítidlo ovládané horní částí tlačítka. Po jeho stisku by však nenastala žádná změna, protože v paměti sběrnicové spojky by bylo zapsáno, že posledním stavem bylo zapnuto a proto by byl odeslán příkaz k vypnutí. Teprve po opakovaném stisku by byl odeslán zapínací příkaz.

Jak tedy probíhá komunikace mezi přístroji na sběrnici v reálné, správně naprogramované instalaci?
Bude-li stisknuta např. horní část kolébky tlačítkového snímače, čtyřnásobný tlačítkový snímač zapíše „1“ i do svého komunikačního objektu s číslem 12. Protože jsou u tohoto objektu nastaveny vlajky komunikace a přenosu, vyšle tento přístroj telegram na sběrnici, s informací: “skupinová adresa 1/0/1 pro ovládání svítidla S1, zapsat hodnotu, „1”.

Po příjmu tohoto telegramu všemi účastníky na sběrnici si pouze ti účastníci na sběrnici KNX/EIB, jejichž komunikační objekty jsou vybaveny také skupinovou adresu 1/1/1, zapíší hodnotu „1“ do svých vlastních komunikačních objektů. To znamená, že u spínacího komunikačního objektu akčního členu, určeného pro spínání svítidla S1 se rovněž zapíše hodnota „1“ a aplikační software zajistí předání této informace aplikačnímu modulu tohoto akčního členu – sepne relé na jeho výstupu.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Archiv autora

 
 

 



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933