Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Jednoduše, náročně, kriticky a bezpečně aneb průmyslové vidlice a zásuvky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.12.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Jednoduše, náročně, kriticky a bezpečně aneb průmyslové vidlice a zásuvky


ABB: Jednoduše, náročně, kriticky a bezpečně aneb průmyslové vidlice a zásuvky
Podle jakých parametrů rozdělujeme průmyslové zásuvky a vidlice? Kolíky a dutinky, mezi nimiž dochází k elektrickému kontaktu, jsou mosazné. Dutinky jsou kalibrovány speciální technologií pro dosažení optimálního přítlaku po celé styčné ploše a na jejich konci je osazeno objímkové péro z korozi vzdorné oceli ... Více zde!
Komerční sdělení, ze dne: 21.12.2007

Jednoduše, náročně, kriticky a bezpečně
 aneb průmyslové vidlice a zásuvky ABB

Od roku 1993, kdy byla rozdělena československá federace, není v ČR, na rozdíl od většiny jiných elektrotechnických výrobků, tuzemský výrobce těchto přístrojů. Jinými slovy, dnes je tento sortiment na náš trh výhradně importován.


Klik pro větší náhled.
Obr. 1. Hodinový diagram

Provedení a parametry PVZ jsou dány mezinárodní normou IEC 60309-2 (Vidlice, zásuvky a zásuvková spojení pro průmyslové použití - Část 2: Požadavky na zaměnitelnost rozměrů pro přístroje s kolíky a s dutinkami). Základním předpisem normy je znemožnění vzájemného propojení vidlic a zásuvek s různými hodnotami proudu, napětí, frekvence nebo počtu pólů. To zaručuje především poloha zemnicí dutinky, popř. kolíku proti vodicí drážce, která je u pouzder vždy v poloze 6 tzv. hodinového diagramu (obr. 1). Norma přiřazuje různým napětím a frekvencím určité postavení na ciferníku hodin, a to tak, aby byly zahrnuty všechny používané hodnoty v jednotlivých zemích. Pro rychlé a snadné rozlišení jsou nosná pouzdra kontaktů ještě barevně odlišena. Například nejrozšířenější napětí 380 až415V má zemnicí kontakty v poloze 6 hodin a červená pouzdra, přístroje pro napětí 600 až 690V mají polohu 5 hodin a pouzdra černé barvy atd. Diagram doplňuje rozdělení PVZ ve třech mezikružích podle počtu pólů. Nesprávnému propojení brání také nestejné průměry dutin s kontakty.

Standardně jsou PVZ rozděleny podle těchto elektrických hodnot:

Podle prostředí, v němž budou přístroje instalovány, se rozlišuje stupeň krytí IP44 (odolnost proti stříkající vodě) nebo lP67 (odolnost proti ponoření). Norma IEC zahrnuje ještě doplňující sortiment v základních typech (vidlice, spojky, zásuvky pro vrchní montáž, vestavné zásuvky a přívodky) pro malé napětí a proudy 16 a 32A takto:

Průmyslové vidlice a zásuvky v sortimentu ABB s. r. o. jsou již čtvrtou generací tohoto výrobního programu, pří jejímž vývoji byly využity informace z tzv. banky znalostí, kde jsou shromážděny zkušenosti a poznatky z praxe konečných uživatelů PVZ ABB z nejrůznějších strojírenských, elektrotechnických i stavebních oborů.

Kontakty
Kolíky a dutinky, mezi nimiž dochází k elektrickému kontaktu, jsou mosazné. Dutinky jsou kalibrovány speciální technologií pro dosažení optimálního přítlaku po celé styčné ploše a na jejich konci je osazeno objímkové péro z korozi vzdorné oceli; to zajišťuje pružný dotyk i po případné únavě materiálu opakovaným rozpojováním. Navíc jsou kontakty samočisticí. Svorkové šrouby kontaktů jsou ze stejného materiálu, tedy mosazi; tím je zabráněno galvanické korozi. Spolehlivého upevnění vodičů je dosaženo zdvojením šroubů u zemnicích kontaktů vždy a u variant 63 a 125A i u ostatních pólů.

Pouzdra
Předchozí řada PVZ ABB používala pouzdra vyrobená z vysoce odolného plastu polykarbonátu (PC). Jeho vlastnosti však v praxi nebyly využívány, a tak volba tohoto drahého materiálu postrádala smysl.
V současné generaci proto ABB (stejně jako ostatní evropští výrobci) používá pro nosiče kontaktů a zapouzdření přístrojů 16 a 32A polyamid (PA), a to i přes jeho menší rázovou pevnost a UV stabilitu.
Pouzdra, u nichž jsou uvedené vlastnosti velmi potřebné, tj. 63A v IPM a všechny varianty v IP67, jsou vyrobena z vysoce odolného termoplastického polyesteru (PBT). IEC předepisuje tepelnou odolnost kompletních produktů od -25 do +40°C. Podle dlouhodobých zkušeností a výsledků zkoušek je spolehlivá funkce PVZ ABB ověřena u hodinové odolnosti do 70°C, trvale do 55°C. Hranice minimální teploty okolí je -55°C. Specifickým řešením urychlujícím montáž i demontáž je bajonetový uzávěr pouzder (obr. 2).


Klik pro větší náhled.
Obr. 2. Bajonetový uzávěr pouzder

Jejich konstrukce byla z pohledu designu výrazně ovlivněna ergonomickým hlediskem se zřetelem na příjemné a funkční používání.

Upevňovací prvky
Odklopná kabelová spona usnadňuje fixaci kabelu proti vytržení. Kabelový vstup vidlic a spojovacích zásuvek krytí IP44 se přizpůsobí více průměrům kabelu bez dodatečného řezání nebo upravování. Ucpávky, popř. průchodky pro kabel jsou součástí dodávky PVZ v krytí IP44. Co se týče produktů v krytí IP67, jde o příslušenství, které se objednává samostatně na základě potřeb zákazníka.
Požadavky na PVZ jsou různorodé. Společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, proto široký sortiment rozdělila do tří skupin z pohledu náročnosti použití přístrojů v praktických instalacích na:

  1. jednoduché a bezpečné,
  2. náročné a bezpečné,
  3. kritické a bezpečné.

1. jednoduché a bezpečné
Takto je označována skupina základních, nejužívanějších variant pro široké použití od domácích dílen po průmyslové elektrické napájení bez extrémních vlivů prostředí. Jde o vidlice (obr. 3), spojovací zásuvky, nástěnné a vestavné zásuvky a přívodky v hodnotách proudu 16 a 32A a se stupněm krytí IPM.


Obr. 3. jednoduchá a bezpečná vidlice s krytím IP44

2. náročné a bezpečné
Do této skupiny jsou zařazeny všechny vidlice a zásuvky v krytí IP67, přístroje v krytí IPM pro 63 a 125A a všechny varianty nástěnných zásuvek pro smyčkování (obr. 4).


Obr. 4. Bezpečná zásuvka s krytím IP67 pro náročné prostředí

Navíc pro proudy 63 a 125A je jako speciální bezpečnostní prvek osazen uprostřed pracovních kontaktů tzv. povelový kontakt. Dutinka i kolík mají průměr 5mm a délkově jsou upraveny tak, že se poslední zapínají a první rozpínají. Tento kontakt ovládá např. stykač, který umožňuje manipulaci s protikusy bez proudové zátěže.

3. kritické a bezpečné
Pro extrémní případy instalací především s požadavkem na bezpečnost jsou k dispozici zásuvky osazené:

  1. mechanickým blokováním zapnutého stavu,
  2. jisticími prvky.

Zásuvky s blokovaným spínačem jsou řešeny tak, že zapnutí je možné jen tehdy, je-li vidlice zasunuta do zásuvky, a rozpojení kompletu jen při poloze spínače vypnuto. Tento bezpečnostní prvek lze využít v prostředí, kde by případné vytažení oblouku mohlo vést k výbuchu, zranění apod. V současné době se dodávají dvě varianty ­ s čelním nebo dolním zasunutím vidlice.
Specifickou skupinou jsou zásuvky osazené jisticími prvky ­ jističem, proudovým chráničem, popř. jejich kombinací s blokovaným spínačem (obr. 5).


Obr. 5. Zásuvka s chráničem v kombinaci s blokovaným spínačem

Tyto obě podskupiny výrobků mohou mít v případě potřeby kryty (pouzdra) z hliníkové slitiny pro maximální mechanickou odolnost.
Jako speciální zabezpečovací příslušenství dodává ABB zámek znemožňující použití vidlice nebo přívodky 16 až 125A (obr. 6).


Obr. 6. Zámek znemožňující použít vidlici nebo přívodku

Uváděná krytí platí vždy pro spojení vidlice se zásuvkou. Samostatné zásuvky jsou v rozpojeném stavu opatřeny víčkem. Vidlice a přívodky však tuto transportní ochranu pro krytí IP44 nemají. Aby se zabránilo znečištění nebo poškození dutiny s kolíky, doporučuje se použít pryžové krytky, které jsou v jednotlivých dimenzích dodávány jako příslušenství PVZ.

PhDr. Pavel Kaděra, ABB s. r. o., Elektro-Praga

Článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér, více zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.