Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Jak uspět v digitalizované ekonomice (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.02.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Jak uspět v digitalizované ekonomice


ABB: Jak uspět v digitalizované ekonomice
Téma letošního Světového ekonomického fóra konaného v Davosu bylo vybrané příhodně: digitalizace přináší čtvrtou průmyslovou revoluci, která významně promění náš svět. Mezi hlavní faktory této proměny patří zvýšená dostupnost dat, všeobecná konektivita a exponenciální růst výpočetního výkonu. Odborníci tvrdí, že produktivitu je možné zvýšit až o 30 procent. Se čtvrtou průmyslovou revolucí však mnohé společnosti zatím ještě nepočítají. Je tedy nejvyšší čas rozšířit povědomí o možnostech této revoluce.
Autorský článek, ze dne: 1.02.2016



Příležitosti, které nabízí, jsou nesmírné. Ti, kdo tyto změny vítají, vybavují své stroje nízkonákladovými čidly a sbírají data v každé fázi životního cyklu zařízení. Přístup k informacím výrazně zvyšuje produktivitu a efektivnost, například prostřednictvím prevence výpadku služeb. Stroje jsou neustále v interakci s jinými stroji i jednotlivými výrobky a výrobní linky jsou čím dál tím flexibilnější.

Stroje navíc začínají využívat data, která sbírají, a z těchto dat se učí. Jde o první krok k určité formě umělé inteligence. Vzniknou nové obchodní modely a v konečném důsledku průmysl tímto získá novou podobu.

Pro společnosti jako ABB, které si na technologických inovacích zakládají, však čtvrtá průmyslová revoluce představuje příležitosti, které přesahují hranice průmyslu. Efektivnějším využíváním energie a surovin může tato revoluce vést ke vzniku nízkouhlíkové ekonomie, kterou požaduje nedávná konference o klimatu v Paříži COP21. Obrovské nárůsty produktivity mohou též napomoci k řešení dalších významných problémů, před nimiž nyní společnost stojí.

Čtvrtá průmyslová revoluce přináší změny společnosti jako celku. Abychom její značné možnosti převedli ve skutečnost, je potřeba vést dialog mezi předními představiteli politiky, hospodářství, vědy a občanské společnosti.

Autor komentáře: Dr. Ulrich Spiesshofer, generální ředitel společnosti ABB Group
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.