Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Inteligentní elektroinstalace Ego-n®


Document Actions
ABB: Inteligentní elektroinstalace Ego-n®
Významnou novinkou roku 2007 společnosti ABB s.r.o. je inteligentní systém Ego-n®, který svojí přístupností pro profesionály elektro i koncové zákazníky představuje ideální řešení moderní elektroinstalace pro novostavby i rekonstrukce rodinných domů a bytů. Systém se uplatní ...
Komerční sdělení, ze dne: 8.06.2007

Významnou novinkou roku 2007 společnosti ABB s.r.o. je inteligentní systém Ego-n®, který svojí přístupností pro profesionály elektro i koncové zákazníky představuje ideální řešení moderní elektroinstalace pro novostavby i rekonstrukce rodinných domů a bytů. Systém se uplatní při společném řízení elektrických spotřebičů a funkcí, které jsou běžnými způsoby elektroinstalace obtížně realizovatelné a vhodně doplňuje sytém ABB i-bus® KNX určený zejména pro rozsáhlé komerční a obchodní stavby.

Možnosti systému Ego-n®

  • řízení spínání a stmívání osvětlení
  • detekci vnitřního i venkovního pohybu
  • řízení pohonu žaluzií, předokenních rolet a markýz
  • řízení systému vytápění a chlazení (lokálně i centrálně)
  • ovládání libovolných spotřebičů (s možností vzájemného blokování na základě zvolených priorit)
  • logické a centrální funkce
  • návaznost na EZS
  • vizualizaci a dálkové ovládání (pomocí kapesního počítače PDA)
  • vzdálený přístup a ovládání (prostřednictvím GSM a internetu)

Struktura systému
Srdcem systému Ego-n® je řídicí modul, který zabezpečuje veškerou komunikaci mezi jednotlivými komponenty systému prostřednictvím sběrnicových vedení, jež jsou galvanicky oddělena od silového vedení 230V. Primární sběrnicové vedení (délka 700m na jeden řídící modul) propojuje snímače a akční členy, které jsou ovládány pomocí digitálních telegramů (paketů) vysílaných snímači podle předem naprogramovaného příkazu nebo naměřené hodnoty. Na jeden řídící modul lze připojit až 64 prvků typu snímač a akční člen. V rámci jedné instalace lze propojit až 8 řídících modulů. To znamená, že systém může zahrnovat až 512 prvků typu snímač nebo akční člen.

Sekundární vedení (obvykle mezi rozváděči) zprostředkovává komunikaci mezi řídicími moduly, moduly logických funkcí a moduly pro vzdálenou komunikaci se systémem Ego-n®. Maximální délka sekundární sběrnice může být až 2000m (v praxi se bude ovšem jednat max. o desítky metrů mezi rozváděči).

Základními akčními členy systému Ego-n® jsou - spínací modul (se 4 nebo 8 výstupy s možností spínání proudu 10A nebo 16A), žaluziový modul, stmívací modul (600W) a spínací modul pro termohlavice (6x1A).
Na straně snímačů to jsou tlačítkové snímače jednonásobné a dvojnásobné. Dodávají se i ve variantě s radiofrekvenčním přijímačem, díky němuž lze do systému Ego-n® zakomponovat i standardní bezdrátové rádiové vysílače ze sortimentu ABB. K systémovým snímačům dále patří otočný termostat pro ovládání topení a snímač pohybu. Ke snímačům samozřejmě patří i rozváděčové moduly digitálních vstupů 230V a 12 až 24V a proudová smyčka.

Pro komfortní dálkové ovládání je určen 16 kanálový radiofrekvenční ruční dálkový ovladač a případně PDA (kapesní počítač), které je ale v systému zejména jako vizualizační prostředek stavu obvodů apod.


  
  Ruční vysílač.

Ovládací a snímací prvky systému Ego-n® jsou vyráběny v oblíbených designech Element® a Time®.


Ego-n Modul řídící a komunikační.

Topologie sběrnic, montáž systému Ego-n®

Komponenty systému Ego-n® jsou uspořádány do lineární topologie, která zaručuje přehlednou, jednoduchou instalaci a je nejvhodnější pro bezporuchový přenos dat protokolu sběrnice. Pro propojení prvků systému je určen sběrnicový kabel KSE224 (4x0,8mm2), který se dodává se systémem a svými parametry (zejména zkušební napětí mezi izolačním pláštěm a žílami o velikosti 4kV) zaručuje odolnost proti rušení datové komunikace z vnějšího prostředí, např. v případě možného souběhu sběrnice se silovým vedením. Kabel KSE224 lze ukládat přímo pod omítku. Z důvodu náhodného porušení sběrnice vlivem vnějšího zásahu doporučujeme kabel instalovat do elektroinstalačních trubek. Pro maximální usnadnění montáže primární sběrnice jsou barvy žil kabelu KSE224 shodné s barvami svorek snímačů a akčních členů.

Oživení systému Ego-n®

Jednoduchost a přístupnost programování/oživení systému Ego-n® pro širokou obec profesionálů elektro byla jednou z priorit při vývoji. Způsob oživení je závislý na úrovni instalovaného systému. Existují dvě úrovně – Basic a Plus.

Úroveň Basic tj. zapojení s jedním řídicím modulem lze programovat bez použití počítače, tzv. tlačítkovým módem Spínání osvětlení, stmívání, činnost žaluzií, snímačů pohybu i provázání termostatů a termohlavic se nastavuje velice jednoduše: po aktivaci příslušného výstupu akčního členu (pomocí tlačítek „channel“ a „prog.“ na přístroji) se přiřazení tlačítka snímače provede jednoduše dvojitým stiskem zvoleného tlačítka.


Klik pro větší náhled.
Programovací přípravek.

Pro urychlení programování je k dispozici programovací přípravek, pomocí kterého se naprogramují tlačítkové snímače Ego-n® přímo v rozváděči (programovací přípravek rozbočí primární sběrnici). Po naprogramování se tlačítka z přípravku vyjmou a nainstalují do předem určených pozic v domě/systému pomocí programovacího listu a čísel jednotlivých snímačů.

Úroveň Plus představuje instalaci s více než jedním řídícím modulem, s požadavky na logické funkce, komunikaci GSM popř. vizualizaci prostřednictvím PDA, či ovládání přes internetovou stránku domu.


Ego-n Modul GSM.

V těchto případech je nutno nastavit parametry prvků systému a systém oživit pomocí programového režimu tj. pomocí počítače připojeného ke komunikačnímu modulu a s využitím programu Ego-n® Asistent. Prostřednictvím tohoto softwaru lze velice snadno a intuitivně nastavit jednotlivé vazby mezi prvky a parametry systému. Program je k dispozici zdarma a bude v aktuální verzi ke stažení v Partnerské části.

Rozšíření systému Ego-n®
Systém umožňuje stávající elektroinstalaci Ego-n® snadno rozšířit. Připojením sběrnice ji lze jednoduše doplnit o nové systémové prvky, a tím zvýšit komfort moderní domácnosti.

 
  
  Ego-n 4tlačítkový vysílač.

Prvky systému Ego-n® lze kombinovat prostřednictvím digitálních vstupů s nesystémovými přístroji (standardní spínače, čidla apod.) tj. s bohatou nabídkou přístrojů určených pro klasickou moderní elektroinstalaci i dalšími případnými systémy.
Pokud by snad došlo k poruše některého z prvků systému, není nutné funkce znovu programovat. Systémové prvky obsahují revoluční řešení - paměťovou kartu Ego-n®. Vyjmutím karty Ego-n® z porouchaného prvku a zasunutím do výrobku nového získáte během okamžiku opět shodné funkce, které byly k dispozici před poruchou, aniž by muselo dojít k přeprogramování systému.

Podrobnější informace o systému Ego-n® společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga najdete v Katalogu domovního elektroinstalačního materiálu 2007, na CD Ego-n®, v instalačním manuálu systému Ego-n® nebo v tomto odkazu.

Ing. Miroslav Žabka
ABB s.r.o., Elektro-Praga

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933