Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Ego-n #3 Vytápění a klimatizace


Document Actions
ABB: Ego-n #3 Vytápění a klimatizace
V prvním díle jsme se věnovali představení inteligentní elektroinstalace Ego-n, v druhém díle ovládání osvětlení a žaluzií. Ve třetí části seriálu zaměříme pozornost na ovládání topení a spotřebičů. Právě na vytápění se obvykle vynakládá nejvíce energie a tím i peněz. S inteligentní elektroinstalací Ego-n ale můžete ušetřit - například ovládáním vytápění individuálně v každé místnosti. Jak na to?
ABB s.r.o., ze dne: 20.01.2015
reklama


Vytápění a klimatizace

Inteligentním řízením vytápění a klimatizace po jednotlivých místnostech lze dosáhnout velkých úspor.

Ovládáním vytápění individuálně v každé místnosti výrazně ušetříte. Termostat Ego-n ovládá hlavici topného tělesa – radiátoru nebo teplovodního podlahového vytápění dle nastaveného režimu a reaguje i na otevřené okno. Stejný přístup platí i‰ pro podlahové elektrické či jiné vytápění. Tak si užijte pohodlí.

Opouštíte-li dům, Ego-n sníží teplotu ve všech místnostech najednou dle požadavku. A pokud se chystáte domů dříve než obvykle a topení nebo klimatizace ještě nepoběží naplno, stačí zaslat SMS zprávu nebo pustit topení v aplikaci ve vašem chytrém telefonu a o vše je postaráno. Ego-n umí efektivně spolupracovat s tepelnými čerpadly a rekuperačními jednotkami.


Termostaty pro ovládání vytápění a klimatizace

V systému je k dispozici několik typů termostatů. Především je to programovatelný termostat s LCD displejem, ve kterém lze nastavit týdenní programy, útlumovou teplotu, teplotu časové změny, teplotu pro dovolenou apod. Dále je v‰ systému termostat prostorový s kolečkovým ovladačem a termostat vestavný do instalační krabice. Termostaty lze přepínat do všech režimů i centrálně nebo skupinově, například odchodovým/příchodovým tlačítkem, radiofrekvenčním ovládačem, SMS nebo z aplikace pro chytré telefony. Mohou pracovat i v režimu Master-Slave, kdy jeden je nastaven jako řídící a určuje režim ostatních.

Akční členy pro ovládání vytápění a klimatizace
Pro ovládání termohlavic na teplovodních radiátorech a rozvaděčích podlahového teplovodního topení je v systému k dispozici šestikanálový akční člen na DIN lištu. Ve spojení s‰ programovatelným termostatem (s LCD displejem) nabízí nejen standardní regulaci zapni/vypni, ale i PID, v režimu pulsně šířkové modulace. Při správném nastavení interních parametrů pak termostat zohledňuje nejen rozdíl mezi požadovanou a‰ skutečnou teplotou, ale i trend rychlosti nárůstu teploty a‰ také akumulační a izolační vlastnosti stavby. Pro elektrické přímotopy a elektrické podlahové topení je k‰ dispozici čtyřkanálový akční člen na DIN lištu s možností zatížení až 16A na jeden kanál.

Schéma zapojení pro skupinové a centrální ovládání vytápění


Pro větší náhled klikněte!

Zásuvky a spotřebiče
Nejen osvětlení, rolety a vytápění tvoří elektroinstalaci vašeho domu. Je mnoho dalších spotřebičů.

Zavlažování zahrady, filtrování bazénu, čerpadlo zahradního jezírka, vánoční výzdoba a všechna další zařízení připojená do zásuvky. Máte další? Nevadí. To vše umí Ego-n ovládat automaticky podle vašeho zadání tak, jak jej naučíte. Dosáhnete tím jak komfortu, tak úspor. Např. spuštěním spotřebičů jen v době levnější energie (nízký tarif) nebo vypnutím nepotřebných zásuvek při opuštění domu.

Akční členy pro ovládání spotřebičů
Pro ovládání spotřebičů do 16A je k dispozici čtyřkanálový akční člen na DIN lištu s možností zatížení až 16A na jeden kanál, pro nižší příkony lze použít i ostatní spínací akční členy, o ‰kterých jsme psali v minulém díle.

Akční členy a snímače inteligentní elektroinstalace Ego-n


Pro větší náhled klikněte!

Částečná montáž

Systém Ego-n může být stejně dobře využit i jako částečné řešení instalace, jedná-li se například pouze o rekonstrukci ovládání vytápění.

Abychom vytvořili všude příjemnou tepelnou pohodu a‰ přitom zbytečně neplýtvali energií, je třeba do každé místnosti osadit termostat. Termostaty v jednotlivých místnostech a Modul řídící, Modul napájecí a Modul spínací v rozvaděči propojíme sběrnicovým kabelem KSE 224. Zbývá správně nastavit vazby mezi jednotlivými termostaty a kanály spínacího modulu. Místem centrálního ovládání může být jeden z ‰termostatů, Tlačítkový snímač nebo Tlačítkový snímač s LCD displejem. Odtud můžeme realizovat přepnutí všech (nebo jen vybraných) termostatů do poklesu, do komfortu nebo termostaty vypnout či přepnout do režimu chlazení. Na základě vyhodnocení stavu všech termostatů můžeme ovládat i samotný tepelný zdroj (plynový či elektrický kotel, tepelné čerpadlo, vzduchotechniku apod.). Systém Ego-n umožňuje ovládání i vzdáleným přístupem, aplikací nebo zprávami SMS z vašeho mobilního telefonu.

V příštím díle se můžete těšit na podrobnější informace o‰ vzdáleném ovládání a aplikacích.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933