Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Ego-n #2 Ovládání osvětlení, žaluzií a rolet


Document Actions
ABB: Ego-n #2 Ovládání osvětlení, žaluzií a rolet
Regulace osvětlení pro příjemnou atmosféru. Ovládání žaluzií, rolet a vrat pro komfort a pohodlí. Vytvořte si vlastní světelné scény pro každou místnost a denní dobu nebo činnost, kterou chcete vykonávat. Tešte se na příjemné ranní vstávání i večerní klid. V druhém díle seriálu o inteligentní elektroinstalaci E-gon od společnosti ABB se budeme věnovat ovládání osvětlení, žaluzií a rolet.
ABB s.r.o., ze dne: 2.01.2015
reklama


V prvním díle jsme se věnovali představení inteligentní elektroinstalace Ego-n a seznámili se s obecnými vlastnostmi systému. Tentokrát se budeme věnovat konkrétněji ovládání osvětlení a žaluzií.

Osvětlení
Automatické spínání osvětlení, denní nebo noční režim, stmívání žárovek, halogenových žárovek, vhodných zářivek a svítidel s LED.

Osvětlení podle nálady nebo podle vaší činnosti? Jistě aˆ snadno. Svítí se vždy tam, kde se nacházíte, a v takové intenzitě, jakou potřebujete. Osvětlení lze řídit centrálně, individuálně nebo automatickým snímačem pohybu. A v noci? Žádné chození po tmě a hledání vypínače. Příjemné tlumené osvětlení vám posvítí na cestu. Dětem můžete nalepit bezdrátový vypínač např. na pelest postele, zkrátka tam, kde není možné vést kabel.


Akční členy pro ovládání osvětlení

Pro spínání osvětlení nabízí systém několik druhů spínacích aktorů. Čtyřkanálový - 10A na kanál, a osmikanálový, také 10A na kanál. Oba se montují do rozvaděče na DIN lištu. Pro montáž do instalační krabice KU68 je k dispozici jednokanálový vestavný 10A. Pokud chceme světelné okruhy i stmívat, nabízí se také několik řešení. Klasické žárovky, halogenové žárovky a žárovky s transformátory, vinutými i elektronickými, lze ovládat pomocí dvoukanálového stmívacího aktoru 2׈300ˆW. Při správném nastavení interních parametrů umí ovládat iˆ stmívatelné zářivkové a LED kompaktní světelné zdroje. Vˆ případě potřeby ovládání větších výkonu lze oba kanály propojit a aktor pak pracuje v režimu 1× 600W. Další možností je řízení osvětlení pomocí standardu 1 - 10V. Pro tyto případy jsou vˆ systému dva akční členy. Dvoukanálový se dvěma reléovými výstupy pro napájení předřadníku nebo čtyřkanálový bez spínacích relé. Všechny stmívací akční členy jsou určeny pro montáž na DIN lištu.

Žaluzie, rolety
Naprogramované ovládání žaluzií a rolet, automatické vytažení podle východu slunce ci zatažení při soumraku.

V celém domě, nahoru nebo dolu. Již žádné obíhání jednotlivých místností. Pusťte sluníčko domů tak, jak potřebujete. Rolety aˆ žaluzie lze ovládat centrálně (celý dům) nebo individuálně po místnostech, patrech či jednotlivých oknech. Lze je programovat podle slunečního svitu, ročních období a časového programu. A ˆto není vše. Ego-n vyhodnocuje fyzikální veličiny a reaguje. Např. vˆ případě větru zatáhne venkovní žaluzie či markýzy a ochrání je před poškozením. Když přichází déšť, zavře střešní okna a zakryje bazén.

Schéma zapojení pro skupinové a centrální ovládání žaluzií.


Pro větší náhled klikněte!


Akční členy pro ovládání žaluzií a rolet

Pro ovládání střídavých pohonů žaluzií a rolet je k dispozici šestikanálový akční člen na DIN lištu, pro montáž do instalační krabice KU68 jednokanálový vestavný. Pokud je vyžadováno ovládání pomocí stejnosměrných pohonů, je k dispozici šestikanálový akční člen na DIN lištu.

Akční členy inteligentní elektroinstalace Ego-n


Pro větší náhled klikněte!

Částečná montáž
Systém Ego-n muže být stejně dobře využit i jako částečné řešení instalace, jedná-li se například pouze o rekonstrukci
ovládání žaluzií.

Pro řízení žaluzií či předokenních rolet v rodinném domku stačí osadit do rozvaděče dva základní prvky systému – Modul řídící a Modul napájecí a dále pak alespoň jeden šestikanálový Modul žaluziový. V každém místě, kde budou jednotlivá okna ovládána lokálně nebo centrálně, instalujeme tlačítkové snímače, propojené pouze sběrnicovým kabelem KSE 224. Pak již jen zbývá správně nastavit vazby mezi jednotlivými snímači a ˆkanály Modulu žaluziového. Jednotlivá okna můžeme sdružit i do skupin podle světových stran a tyto skupiny pak ovládat samostatně. Pokud se jedná o venkovní žaluzie a markýzy, doporučujeme systém doplnit Snímačem rychlosti větru, který v případě silného poryvu vytáhne žaluzie, sroluje markýzy a ˆochrání je tak před poškozením.

Pověstnou třešničkou na dortu muže být použití snímače venkovního osvětlení, který bude pootáčet lamely žaluzií až po rozednění nebo automaticky spouštět žaluzie po setmění či pro zaclonění. Automatické zaclonění muže přinést i úspory. Zabrání-li přeslunění a přehřátí nízkoenergetického domu, ušetříme za odvětrání a klimatizaci.

Systém ovládání žaluzií lze kdykoliv jednoduše rozšířit či doplnit o bezdrátové radiofrekvenční ovládače. Ty najdou uplatnění tam, kde nechceme nebo nemůžeme použít sběrnicový kabel (skleněné stěny, pelesti dětských postýlek, opomenutá ovládací místa v již dokončeném domě apod.) nebo prostě jen pro naše pohodlí – ovládat kterékoliv žaluzie z pohovky vˆ obývacím pokoji pomocí ručního radiofrekvenčního ovládače.

V příštím díle se můžete těšit na podrobnější informace oˆ ovládání topení a spotřebičů.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933