Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB EPJ: Výhody zásuvek s proudovými chrániči a dalších přístrojů FI-DOS


Document Actions
ABB EPJ: Výhody zásuvek s proudovými chrániči a dalších přístrojů FI-DOS
Víte, co mají společného všechny přístroje FI-DOS? O jaké nové řady výrobků se před deseti lety trh obohatil? Bezpečnostní adaptér Elgard nahradil ELGARDplus. V čem se jeho nástupce liší? Jakým způsobem nové přístroje ovlivnily vžitý názor na bezpečnost a jaké prvky ochrany v sobě mají? Jaký obrat ve vnímání bezpečnosti tehdy firma ABB způsobila?
ABB s.r.o., ze dne: 15.02.2013

Před deseti lety uvedla společnost ABB na tuzemský trh tehdy zcela nový typ přístroje FI-DOS, kumulující v sobě funkci zásuvky a proudového chrániče s vybavovacím proudem IΔn ≤ 30mA. Byla to zásuvka SRCD v designu Tango a tento typ přístroje si brzy našel svůj okruh uživatelů. Mezi ně patřili a stále patří zejména ti, kteří si uvědomili, že pro mnohé použití poskytuje tento přístroj jedinečné řešení, pomocí kterého lze i ve starých instalacích relativně snadno a rychle výrazně zvýšit jejich bezpečnost. Zavedení těchto zásuvek vyvrací vžitý názor, že nelze měnit úroveň bezpečnosti stávajících elektrických instalací, aniž by byly vynaloženy vysoké náklady a úsilí na jejich zásadní rekonstrukci.


Obr. 1. Bezpečnostní zásuvka FI-DOS na povrch, krytí IP44

Zásuvkové obvody se zvýšenou ochranou před elektrickým úrazem pomocí proudových chráničů s vypínacím reziduálním proudem IΔn ≤ 30mA byly již v době zavedení první zásuvky SRCD jedním z nejčastěji požadovaných ochranných opatření v souboru ČSN 33 2000. S účinností od 1. září 2009 byla nahrazena ČSN 33 2000-4-41 z února 2000 normou ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Tato nová norma ve svém článku 411.3.3 nařizuje použití doplňkové ochrany proudovými chrániči pro většinu zásuvek používaných laiky, tedy osobami bez elektrotechnické valifikace, a dále tak rozšiřuje oblast, kde by měly být proudové chrániče použity. Z povinnosti zavedení doplňkové ochrany proudovými chrániči jsou vyňaty pouze zásuvky určené k použití pod dozorem znalé, nebo poučené osoby, nebo zvláštní zásuvky určené pro připojení speciálního zařízení.

Vzhledem k trvalému zájmu o zásuvky s proudovými chrániči přicházela ABB EPJ v průběhu let na trh postupně s novými typy této varianty proudových chráničů. Jejich nabídka byla rozšířena do řady Swing a byly také vyvinuty zásuvky SRCD se zvýšeným krytím (obr. 1), a to jak pro zapuštěnou montáž, tak pro montáž na povrch. Vedle klasického koncového provedení zásuvek jsou v nabídce také zásuvky průběžné, z nichž jsou vedle standardního zásuvkového výstupu vyvedeny ještě tři vodiče, určené pro připojení další zásuvky nebo jiného spotřebiče. Ty jsou rovněž chráněné proudovým chráničem vestavěným v průběžné zásuvce. Další řešení, které může relativně snadno pomoci zvýšit bezpečnost instalací nevyhovujících novým požadavkům, je odvozeno právě od průběžné zásuvky, a nabízí modul proudového chrániče do instalační krabice. Tento výrobek doplňuje dosavadní nabídku bezpečnostních zásuvek o řešení, které je stejně účinné, ale je méně nápadné a navíc je nabízeno v designech, v nichž bezpečnostní zásuvky s vybavovacím poruchovým proudem max. 30mA zatím ABB nenabízelo.


Obr. 2. Time – modul proudového chrániče FI-DOS

Modul proudového chrániče do instalační krabice je zaveden v designech Element, Time (obr. 2). Time Arbo rozšířilo skupinu přístrojů FI-DOS s vestavěným proudovým chráničem od července 2009.

Modul proudového chrániče nemá sice zásuvkový výstup, ale lze jej rovněž připojit i do stávajících sítí TN-C, kdy se rozdělení vodiče PEN vykonává až přímo na vlastním přístroji, jak je běžné u standardních zásuvek. Praktické je v těchto případech umístění RCD modulu, popř. zásuvky SRCD, přímo v místě připojení spotřebiče, takzvaná distribuovaná ochrana proudovým chráničem. Zatímco klasické proudové chrániče bývají umístěny v rozvodnici a při vzniku poruchy takto umístěný centrální proudový chránič odpojí zásuvky v celé budově nebo sekci, v případě distribuovaného řešení se vypne právě jen ten přístroj, k němuž je připojen vadný spotřebič. Uživatel může tento proudový chránič sám opět zapnout a nerušeně pokračovat v práci poté, co odpojí vadný spotřebič. Lze tak předejít panikám a chaosu, které mohou vzniknout jako důsledek nečekaného odpojení celé sekce elektrické instalace. Tato distribuovaná ochrana je velmi výhodná např. v administrativních budovách s velkým množstvím kanceláří, zásuvek a osob neznalých.


Obr. 3. ELGARDplus – bezpečnostní adaptér FI-DOS

Dosud posledním typem v nabídce přístrojů FI-DOS s proudovým chráničem, je adaptér ELGARDplus. Mnozí si jistě vzpomenou na bezpečnostní adaptér Elgard, který byl určen ke zvýšení bezpečnosti zejména při připojování ručního nářadí či jiných spotřebičů v případech, kdy hrozí zvýšené riziko úrazu. Ať už při sekání trávy, řezání elektrickou pilou či při stříhání živého plotu elektrickými nůžkami, tedy v případech, kdy může dojít třeba k poškození přívodní šňůry. Adaptér ELGARDplus je jeho více než rovnocenným nástupcem. Je určen pro práci řemeslníků nebo opravářů, ale také pro koncové uživatele tam, kde by měla být použita doplňková ochrana proudovým chráničem pro bezpečnou práci v různých prostředích, včetně venkovních, jako jsou zahrady, terasy či balkóny, ale také v domácích dílnách, garážích, provozovnách apod. Vidlice adaptéru je tzv. unischuko, takže ji lze připojit do zásuvek jak podle naší, tak podle německé normy, výstupní zásuvka adaptéru má ochranný kolík. Adaptér lze tedy použít i v mnoha evropských zemích jako převodník mezi místním typem zásuvek a zásuvkou podle naší normy a navíc si i zajistit doplňkovou ochranu proudovým chráničem. Bezpečnostní adaptér ELGARDplus (obr. 3) je nově navržen na bázi přístroje FIF 16, který je základem bezpečnostních zásuvek ABB FI-DOS. Velkou výhodou nového řešení je jeho napěťová nezávislost, tj. že adaptér nevypíná při výpadku napětí v síti. Není tedy potřeba jej opětovně zapínat při obnovení dodávky, jako tomu bylo u jeho předchůdce. Velikost nebezpečného poruchového proudu pro lidský organismus je u tohoto PRCD adaptéru vyhodnocována citlivým elektromagnetickým miniaturním relé a na rozdíl od dřívějšího řešení nevyžaduje napájení měřicího obvodu. Již jen velmi nepatrná energie velikosti asi 25μV·A, která je iniciována poruchovým proudem, způsobí vypnutí adaptéru a odpojení nebezpečného spotřebiče.

Všechny přístroje ABB FI-DOS v sobě mají integrovanou ochranu zemního svodu elektřiny, která je koncipována tak, aby bylo uživatelům nabídnuto řešení jednoduše a přímo přizpůsobené jejich požadavku na zajištění vyšší úrovně bezpečnosti elektrických instalací s vynaložením minimálních nákladů a úsilí. Tyto přístroje jsou přímo použitelné v TN-C obvodech, jejich instalace je rychlá, čistá a jasná, bez požadavků na sekání. V nových instalacích lze s výhodou využít fakt, že tento typ proudových chráničů je svým řešením ušit na míru pro decentralizovanou instalaci, zejména v tom, že uživatelé mohou zprovoznit aktivovaný přístroj sami nezávisle na personálu údržby a každé použití tohoto typu ochrany RCD je na první pohled dobře viditelné.

Lubomír Šrek, ABB s. r. o., Elektro-Praga



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost zažádat si o více informací o
přístrojích FI-DOS od ABB
níže uvedeným formulářem!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933