Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: EP-CAD - nový nástroj pro návrh elektroinstalace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: EP-CAD - nový nástroj pro návrh elektroinstalace


ABB: EP-CAD - nový nástroj pro návrh elektroinstalace
Program ABB EP-CAD lze charakterizovat jako 2D program pro návrh elektroinstalací. Největší předností je spojení s databází výrobků, kdy si uživatel vybere přímo typ přístroje, například spínače, a zároveň může zadat přímo řazení spínače, designové provedení a další parametry ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.10.2009


Portfolio výrobků společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga je velmi široké a variabilita přístrojů, krytů a dalších komponentů ještě tuto šíři umocňuje. Pro ulehčení práce s těmito výrobky spatřil světlo světa nový nástroj pro projektování, resp. návrh elektroinstalace - program ABB EP-CAD. Je určen jako služba ABB všem elektromontážním firmám a projekcím, které nejsou vybaveny jiným profesionálním softwarem pro projekci elektroinstalací.


Ukázka výběru přístroje - pomocí definovaných hodnot filtrů lze vybrat variantu, která vyhovuje potřebám zadání. K pozici je automaticky přirazeno pořadové číslo a je také možno k ní přidat doplňující popis. Ve spodní části okna jsou zobrazeny komponenty ve vybrané sestavě

Program ABB EP-CAD lze charakterizovat jako 2D program pro návrh elektroinstalací. Největší předností je spojení s databází výrobků, kdy si uživatel vybere přímo typ přístroje, například spínače, a zároveň může zadat přímo řazení spínače, designové provedení a další parametry a komponenty, přičemž tyto informace jsou doplněny obrázkem přístroje nebo sestavy, pokud se jedná o vícenásobný rámeček. Vše je samozřejmě v českém jazyce.


Ukázka soupisu komponent ve vybrané sestavě - obsahuje seznam přístrojů a příslušných krytů, rámeček podle velikosti a orientaci sestavy a s patřičným počtem instalačních krabic

Funkce programu EP-CAD
Funkce programu lze rozdělit do tří skupin. Do první skupiny spadají obecné funkce 2D kreslení, tedy kreslení všech rovinných obrazců, čar, šrafování a kótování.

Druhá skupina funkcí je doplněna o kreslení stavebních dispozic. Jedná se o funkce pro kreslení zdí, oken, dveří, sloupů atd., které umožňují snadné vytvoření výkresu budovy. Ten lze samozřejmě pořídit i importem výkresu ve formátu DWG nebo DXF. Stejně tak je možno výkres s elektroinstalací exportovat do těchto formátů (ty však neobsahují cenné negrafické informace popisované níže).


Náhled na sestavu - snadná orientace podle katalogu

Třetí skupina funkcí je z hlediska elektroinstalací nejzajímavější. Zde je možno vkládat různá elektrická zařízení nebo přístroje. Při vkládání přístrojů, které jsou v sortimentu ABB, je možno využít on-line spojení programu ABB EP-CAD s databází výrobků a již v této fázi vkládat skutečné výrobky. Každá taková pozice je znázorněna značkou a pod ní je ukryta výčetka komponentů - přístroje a jejich příslušenství, například spínač a doutnavka, kryty, rámečky ve zvoleném designovém provedení a instalační krabice v příslušném počtu. Zajímavou funkcí programu je změna designové řady - sestavu lze změnit například z řady Tango® v bílé barvě na řadu Time® v titanové, přičemž program je sám schopen rozpoznat, zda konkrétní typy přístrojů existují v cílovém designu. Součástí této skupiny funkcí je možnost zobrazení dané sestavy nebo přístroje pomocí obrázků, které profesionál zná důvěrně z Katalogu domovního elektroinstalačního materiálu ABB s.r.o., Elektro-Praga. Velice užitečná je funkce soupisky, tedy výpisu všech použitých komponent elektroinstalačního materiálu, a to nejen spínačů a zásuvek, ale i pomocného materiálu, jako jsou vodiče, jejichž typy jsou také definovány v databázi. Tento výpis lze vytisknout nebo exportovat pro další použití, například jako podklad pro cenovou nabídku. Uživatel si také může sám nadefinovat vlastní značky pro jím často používaná elektrická zařízení, např. typ světel.


Potřebujete u sestavy změnit barvu nebo designovou řadu? Snadný úkol, pokud používáte ABB EP-CAD!

Aktualizace databáze programu ABB EP-CAD
Program je vybaven nástrojem pro snadnou aktualizaci. Součástí instalace je utilita EP-CAD Update, která umožňuje uživateli kdykoliv na internetu zkontrolovat, zda je k dispozici nová verze nebo update databáze a bezprostředně si tak aktualizovat svoji instalaci. Tato funkce umožňuje téměř okamžitě reagovat na změny v sortimentu ABB nebo na zájem uživatelů, a uživatel tak neustále pracuje s aktuálními výrobky.


Změna barvy a designové řady se ihned projeví ve výčetce materiálu. Tu lze vytisknout nebo exportovat v datové podobě

Dostupnost programu ABB EP-CAD
Program je k dispozici zdarma pro zaregistrované Partnery na www.abb-epj.cz, kde si lze instalační CD objednat. Program využijí především ti, kteří zatím žádné takové programové vybavení nemají a rádi by využili přednosti moderních technologií pro svoji práci.

Pro zájemce budou vypsána uživatelská školení ve školicím středisku ABB v Jablonci nad Nisou, popř. v dalších místech. Termíny školení a další informace týkající se programu ABB EP-CAD jsou umístěny na www.abb-epj.cz v sekci ABB EP-CAD.

Vyšlo též v časopise Elektroinstalatér, č. 4/2009

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.