Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ABB ELSYNN: Úspora energií se stykači ABB


Document Actions
ABB ELSYNN: Úspora energií se stykači ABB
Svět je závislý na energii, svět energie pohání. Pojďme nebýt lhostejní a začněme šetřit. Zásoby fosilních paliv ubývají, spotřeba ropy se zvyšuje. Všeobecně se očekává růst spotřeby energií v průměru o 2% ročně. Nemusíme pouze vyměnit klasické žárovky za žárovky úsporné nebo používat motory s nízkou účinností. Na úspoře energií je také možné aktivně se podílet užíváním stykačů s nízkou spotřebou v průmyslových aplikacích.
Komerční sdělení, ze dne: 3.07.2012

 

Jak šetřit?
Nemusíme pouze vyměnit klasické žárovky za žárovky úsporné nebo používat motory s nízkou účinností. Na úspoře energií je také možné aktivně se podílet užíváním stykačů s nízkou spotřebou v průmyslových aplikacích. Společnost ABB Vám od 9A výše nabízí tyto možnosti úspory:

1) Řada stykačů AF09 – AF2050 (Obr. 1) má elektronicky řízený obvod cívky a přináší tak několik výhod v porovnání s tradičními stykači typu A. S elektronickým obvodem cívky stykače AF lze pokrýt široký napěťový rozsah, např. 100V až 250V, a to jak s možností stejnosměrného, tak i střídavého ovládacího napětí cívky součastně. Celkově v nabídce naleznete 4 typy cívek pokrývající rozsah 24-500V AC/DC. Široký rozsah ovládání cívky stykače výrazně zlepšuje spolehlivost u aplikací, kde se setkáváme s nestabilním zdrojem pro ovládací napětí cívky.


Obr. 1: Stykače AF.

Elektronická cívka stykače typu AF je vybavena vestavěnou ochranou proti přepětí, tudíž není potřeba dalšího příslušenství jako jsou diody, variátory a RC členy. Samotná cívka stykačů AF do 38A je válcového provedení, jež se osvědčilo svou zvýšenou mechanickou životností v prašném prostředí. Dnes je již samozřejmostí splnění bezpečnostních požadavků na mechanicky spřažené pomocné kontakty, zrcadlené kontakty a nucené rozepnutí pomocných kontaktů stykače.

V případě, že je požadavek ovládání stykačů přímo z řídícího systému, je možné zvolit variantu stykačů AF..Z, která bezesporu splňuje požadavek nepřekročení hodnoty 500mA při 24V DC. Zajímavostí u stykačů AF větších než 300A je možnost volby způsobu ovládání (přímé, nebo z řídícího systému) a to přepnutím přepínače umístěného na stykači.

Všechny stykače typu AF splňují mezinárodní normu SEMI F47-0706, požadovanou průmyslovým sdružením pro polovodičový průmysl. V podstatě tato norma vyžaduje, aby polovodičová zařízení, užívaná na technologických linkách, vydržela krátkodobé napěťové poklesy. Konkrétně musí tolerovat pokles napětí o 50% až po dobu 200ms, poklesy o 70% až po dobu 0,5s a poklesy o 80% až po dobu jedné sekundy. Stykače typu AF těmto požadavkům vyhoví s tím, že po dobu úplného výpadku napájení cívky stykače nedojde k odpadu silových kontaktů po dobu minimálně 22ms.

Splněním této normy nejenom že nedojde k výpadku technologie v procesu, ale taktéž se zvyšuje životnost silových kontaktů stykače, díky eliminaci odskoků a chvění kontaktů. Nejvíce charakteristická u stykačů AF je nízká spotřeba cívky u všech proudových rozsahů. Zde je nutné si uvědomit rozdíly v hodnotách W a VA. Hodnoty udávané ve W představují ztráty ve vinutí cívky stykače a údaje ve VA představují celkové ztráty, včetně ztrát magnetizačních. Níže uvedená tabulka popisuje rozdíly u jednotlivých řad stykačů během trvalého provozu, tj. držení v sepnutém stavu.


Tabulka: Úspora při použití stykačů AF09-AF2050, AM110 a AM145 vůči standardním stykačům řady A.

Tabulka neobsahuje informace o hodnotách během přítahu, kde lze obecně konstatovat, že stykače typu AF, ve srovnání se stykači A, mají hodnoty spotřeby cívky a ztrátového výkonu cca o 50% nižší.

To všechno je docíleno jedinečnou konstrukcí cívky stykače AF, kdy je použita cívka s lepšími vlastnostmi materiálu magnetického obvodu, které způsobují menší ztráty na magnetizaci jádra.


Obr. 2: Stykač AM.

2) Stykače AM110 a AM185 (Obr. 2) s magnetickou západkou nabízejí bezpečnostní funkci, kde by standardní stykače vypadly z důvodu poruchového ovládacího napětí, tj. při výpadcích napájení nebo jiných, častých nebo dlouhodobých chyb v ovládacím obvodu. Tyto stykače dále nabízejí funkci úspory energie v těch obvodech, kde jsou stykače použity pro nepřetržitý provoz, tj. distribuci nebo přenos proudu. Řada AM stykačů s magnetickou západkou má velmi podobnou konstrukci a rozměry jako řada A standardních stykačů se stejnými jmenovitými hodnotami. Pouze pro účel zablokovaní a odblokovaní mají elektromagnet a cívku se specifickým designem. Ovládací cívka má 2 vinutí, která při přivedení ovládacího napětí vytvoří magnetické pole opačných směrů. Vinutí cívky může být buzeno jak střídavým tak i stejnosměrným napětím.

Jsme připraveni vyřešit jakoukoliv vaši aplikaci.

Jiří Vašinka

Článek vyšel také v časopise EvP 5-6/2012


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost zažádat si o více informací o stykačích ABB
níže uvedeným formulářem.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933