Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB ELSYNN: Katalog stykačů ovládaných AC/DC a tepelných nadproudových relé


Document Actions
ABB ELSYNN: Katalog stykačů ovládaných AC/DC a tepelných nadproudových relé
Pokud navrhujete nebo se setkáváte s požadavky na ovládání stykačů kromě AC také DC napětím, pak vás bude zajímat tento krátký článek o možnostech ukrývajících se v útlém technickém sešitu. Jak všichni již víme, obvod řídící spouštění motoru obsahuje více prvků, které jsou potřebné k zajištění spolehlivé funkce. Tento katalog pojednává právě o přístrojích v této souvislosti.
Igor Nováček, ze dne: 30.11.2011

 

Kde jsou ty časy, co jsme jako učni, žmoulali tahák zapojení stykačových kombinací ... Tehdy to byl pro nás elektromontéry elévy vrchol automatizace. Mezitím co stykače nám připadaly logicky funkčním prvkem, tepelná relé jsme považovali za administrativní zbytečnost.
Konec vzpomínky.

Přede mnou leží katalog rozvaděčových prvků ke spouštění a ochranou motorů. Jak všichni již víme, obvod řídící spouštění motoru obsahuje více prvků, které jsou potřebné k zajištění spolehlivé funkce. Tento katalog pojednává právě o přístrojích v této souvislosti.


Pro větší náhled kliknout!

Co v katalogu nalezneme

  • třípólové stykače do výkonu 18,5kW/20hp
  • čtyřpólové stykače do 55A AC-1
  • pomocné stykače
  • tepelná nadproudová relé
  • elektronická nadproudová relé

U stykačů je zajímavá informace, že ovládací napětí cívky může být střídavé i stejnoměrné. Přičemž rozsah ovládacího napětí čtyřmi volitelnými cívkami je 24V - 500V AC a 20V - 500V DC. 

Ovládací napětí cívky

střídavé stejnosměrné
24-60V AC 20-60V DC
48-130V AC 48-130V DC
100-250V AC 100-250V DC
250-500V AC 250-500V DC

Tato skutečnost je klíčová, protože u dosavadních stykačů jsme nakupovali buď cívku pro AC nebo DC ovládání. V tomto případě jde o řešení ALL IN ONE díky elektronické cívce.


Pro větší náhled kliknout!

Nechybí varianta ovládacích cívek se sníženým příkonem. Přehledové tabulky prozrazují kromě běžných technických údajů také například klimatickou kategorii, provozní nadmořskou výšku, ale pro nás zajímavější mechanickou životnost (počet provozních cyklů a maximální četnost spínání). Uvádí se i odolnost vůči vibracím, ale to jsou informace přesahující informační seznámení této krátké recenze.

Vnitřní provedení tiskoviny je černobílé, ovšem s velmi dobrým popisem funkčních celků. Reálné zobrazení přístrojů spolu s liniovým zapojením technikovi prozrazuje vše potřebné. Nechybí kótovaná perokresba přístrojů, či tabulky parametrů jednotlivých typů.

A co je důležité nakonec?
ABB má pro každou produktovou řadu specialistu. V případě zmiňovaných stykačů a příslušenství je tomu také tak. Proto pokud budete tento katalog již držet v rukou, máte technickou podporu na telefonu zajištěnu.

POKUD PRACUJETE V OBORU
máte možnost si o tento katalog zažádat
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933