Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Designérská soutěž 20design11 zná své vítěze


Document Actions
ABB: Designérská soutěž 20design11 zná své vítěze
Společnost ABB, přední výrobce technologií pro energetiku a automatizaci a lídr na trhu s elektroinstalačním materiálem v České republice, ve spolupráci s CZECHDESIGN.CZ vyhlásila v galerii Mánes vítěze mezinárodní soutěže studentů a mladých absolventů studia designu, designérů, architektů a dalších tvůrců – 20design11 ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.07.2011
reklama

 

Společnost ABB, přední výrobce technologií pro energetiku a automatizaci a lídr na trhu s elektroinstalačním materiálem v České republice, ve spolupráci s CZECHDESIGN.CZ vyhlásila v galerii Mánes vítěze mezinárodní soutěže studentů a mladých absolventů studia designu, designérů, architektů a dalších tvůrců – 20design11.

ABB již řadu let spolupracuje s externími designéry při vývoji svých designových řad spínačů a zásuvek. Pro získání nových pohledů na design a vysledování designérských trendů se společnost rozhodla vypsat zmíněnou soutěž a oslovit tak širokou skupinu designérů jak z uměleckých vysokých a středních škol, tak z profesionální oblasti.

Předmětem soutěže byla dvě témata. Cílem tématu A "Kulturní identita ABB – design klíč k úspěchu" bylo navrhnout nové řešení designu setu domovního elektroinstalačního materiálu s ohledem na širokou spotřebu při využití přístrojů ABB. Setem se rozumí spínač, zásuvka, dvojnásobná zásuvka, zásuvka TV+R+SAT, zásuvka datová, jedno a dvojnásobný rámeček. Téma B "Budoucnost – vize a koncepty" umožňovalo tvůrcům rozsáhlejší kreativní rozpětí bez omezení, ovšem i ve vizi bylo nutné navrhnout základní přístroje, tj. spínač a zásuvku.

Do soutěže bylo přijato celkem 32 soutěžních prací autorů z České republiky a ze Slovenska. Soutěžní práce, které postoupily do 2. kola, musely být zpracovány do 3D fyzických modelů.

Jako vítěze tématu A "Kulturní identita ABB – design klíč k úspěchu" vybrala jury v čele s MgA. Janem Čtvrtníkem soutěžní práci "Lumen" autorek Magdaleny Čurdové a Terezy Matyáškové. Vítězství bylo spojeno s odměnou ve výši 50.000,-Kč, tyto studentky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem oboru design interiéru, jsou zároveň vítězkami kategorie studentů.

Vítězná práce jury oslovila principem jednoduchých vyměnitelných dílů umožňujících barevnou individualizaci při zachování decentního a neutrálního charakteru designu, kterému dominuje kruhový tvar. Celý koncept je univerzální a použitelný v různých druzích interiérů a umožňuje řešení pro různé cenové segmenty trhu.

Vítězem tématu B "Budoucnost – vize a koncepty" se stal student Technické univerzity, fakulty Umění a architektury v Liberci Filip Albrecht z ateliéru Bořka Šípka s prací "Invisible design", která v rámci vize zohledňuje interiér a netradiční splynutí s interiérem. Vítězství bylo spojeno s odměnou ve výši 20.000,-Kč.

Soutěž celkově přinesla různé pohledy na problematiku instalačního materiálu, reálná i avantgardní řešení, která se při respektování autorských práv mohou stát pro ABB zdrojem pro nové komerční designy.

Na záznam z tiskové konference se můžete podívat zde ...

ABB (www.abb.cz) je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu a výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 124.000 zaměstnanců přibližně ve 100 zemích světa. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává téměř 2.900 lidí.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933