Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ABB: AudioWorld s novými možnostmi


Document Actions
ABB: AudioWorld s novými možnostmi
Možnosti moderní techniky přinášejí zajímavé a příjemné novinky v přístrojové řadě AudioWorld, kterou nabízí společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, pro distribuci zvuku v interiérech. V nabídce se tak objevují jak přístroje nové, tak i modernizované, přinášející mnoho zajímavých funkcí do různých aplikací ...
Komerční sdělení, ze dne: 10.12.2009


Možnosti moderní techniky přinášejí zajímavé a příjemné novinky v přístrojové řadě AudioWorld, kterou nabízí společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, pro distribuci zvuku v interiérech. V nabídce se tak objevují jak přístroje nové, tak i modernizované, přinášející mnoho zajímavých funkcí do různých aplikací.

Ústředna s tunerem FM
Nové provedení základního přístroje (náhrada předchozího typu), používaného pro větší aplikace s různými funkcemi. Přístroj je nyní celý v černé barvě a jeho čelní straně vévodí displej s RDS, tedy zobrazením informací o rozhlasové stanici a dalších informací tak, jak je známe z běžných přijímačů. K ústředně je možné připojit až dva externí zdroje zvuku. Na čelní straně se také nacházejí ovládací prvky, např. pro volbu stanice z paměti ústředny. lnovovaná je zde funkce standby, kterou se dají vypínat spolu s ústřednou i všechny zesilovače (funkce centrálního spínání).

Zesilovač s interkomem
Tento přístroj je také náhradou předchozího typu. Jeho dominantním prvkem je displej s integrovaným ovládáním. Displej zobrazuje informace, které dostává po audiosběrnici z ústředny. Upravenou má také funkci interkomu, kde se dá nastavit, na které zónové adresy může konkrétní přístroj volat. Nadstavbou této funkce je tzv. babymonitoring. Na jednom zesilovači, typicky v dětském pokoji, lze nastavit funkci odposlechu místnosti a na dalším, například v obývacím pokoji, může uživatel poslouchat, zda je v dětském pokoji vše v pořádku.


Zesilovač s interkomem (design Element®)

Zesilovač řadový, 2x10W
Nový přístroj, který najde uplatnění při ozvučení většího prostoru. K zesilovači je možné připojit až šestnáct reproduktorů. Ovládání je možné dvěma způsoby podle počtu připojených zdrojů zvuku. Pokud si uživatel vystačí s jedním, např. CD přehrávačem v restauraci, pak se použije potenciometr s otočným ovládáním. Pokud se použijí dva zdroje zvuku, je třeba přepínat i mezi nimi, a proto se použije zesilovač. Součástí přístroje je i zdroj 15V DC, který slouží pro napájení např. vstupního předzesilovače.

Vstupní předzesilovač
Též nový přístroj v nabídce. Umožňuje snadné připojení moderních přístrojů, jako např. přehrávačů MP3, přes audiosběrnici k zesilovačům.

Zesilovač s tunerem FM
Nejzajímavější novinka. Jedná se o nový přístroj, který více než bohatě nahrazuje starší provedení zesilovače s tunerem FM. Nový přístroj je vybaven displejem s RDS informacemi a podsvětlením, jehož režim lze nastavovat na stále zapnuto, stále vypnuto, automatické vypnutí po 20s. Zásadní změnou je způsob napájení - zesilovač má svůj interní zdroj a připojuje se přímo na 230V, tedy bez nutnosti instalace jiného napájecího zdroje. Podobně je řešena i anténa; ta má však i svorku na připojení externí "drátové" antény a příslušný přepínač. Velkým krokem směrem k uživatelskému komfortu je ovládání pomocí krytu s tzv. plovoucí klapkou, které je velice jasné, jednoduché a příjemné.


Zesilovač s tunerem FM (design Time®)

Díky jednoduché koncepci a snadnosti užívání je tento přístroj předurčen pro malé a jednoduché instalace, např. v kuchyních nebo koupelnách. K přístroji je možné použít všechny nabízené reproduktory.


Jednoduchá instalace v samostatné místnosti. Tato instalace je doménou pro zesilovač s tunerem FM, který může být doplněn o externí zdroj zvuku, který je napájen zdrojem 15V DC. Optimální ozvučení koupelny nebo kuchyně.

Reproduktor do vlhkého prostředí
Posledním z nových komponent je vestavný reproduktor do vlhkého prostředí s upravenou membránou odolnou vůči vlhku. Parametry jsou: impedance 16Ω a frekvenční rozsah 84 až 16.500Hz. Součástí tohoto reproduktoru je i speciální krycí mřížka, též odolná vůči vlhku. Montážní příslušenství, tzn. krabice pro montáž pod omítku a upevňovací kroužek do dutých stěn, je stejné jako pro původní provedení reproduktoru, který též i nadále zůstává v nabídce. Stejně tak zůstává v nabídce i reproduktor pro zapouštěnou montáž.


Instalace v restauraci. Stolní CD přehrávač, rádio nebo televizor je dnes běžnou součástí restaurace, baru nebo kavárny. Proč nedopřát hostům lepší pokrytí zvukem a obsluze snadné ovládání?

Možnosti využití nových přístrojů
Nové přístroje a jejich možnost kombinací vytvářejí prostor pro široké využití, které lze rozdělit do čtyř typických skupin - instalace v samostatné místnosti (viz obr.), instalace v restauraci nebo prodejně (viz obr.), instalace v rodinném domě (viz obr.) a instalace v kancelářských prostorech (viz obr).


Instalace v rodinném domě. Dva zdroje zvuku, kombinace se zesilovačem s tunerem FM a jednoduché zapojení poskytnou variabilní ozvučení rodinného domu jak pro pohodový večer o samotě, tak při posezení s přáteli.

Kryty přístrojů Audio World jsou v provedeních pro tyto designové řady: Element®, Time®, Time® Arbo, future® linear, solo®, solo® carat a alpha exclusive®.


Instalace v kancelářských prostorech. Maximální využití všech možností systému AudioWorld, včetně interkomu.

Informace o všech komponentách řady AudioWorld najdou zájemci v katalogu společnosti ABB s. r. o., Elektro-Praga nebo v on-line katalogu na www.abb-epj.cz

Vyšlo též v Elektro, č. 7/2009

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933