Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy

Čestné uznání pro Siemens za rozvaděč 8DJH Compact

  • 31.03.2014
Čestné uznání pro Siemens za rozvaděč 8DJH Compact
Společnost Siemens získala čestné uznání v soutěži Zlatý AMPER 2014 pořádané v rámci mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2014. Ocenění obdržel vn rozvaděč 8DJH Compact, novinka z výrobního závodu ve Frankfurtu nad Mohanem. V letošním roce byl do této tradiční soutěže přihlášen rekordní počet exponátů.

ABB: Levit pestrý design pro pestrý život

  • 24.03.2014
ABB: Levit pestrý design pro pestrý život
Jablonecké ABB přichází s novým designem vypínačů a zásuvek. Na první pohled jde o netradiční odstíny barev, které doplňují chybějící mezeru v přicházejících moderních designech. Tato řada byla porvé představena na AMPERu 2014 a my jsme si ji objektivem podrobně prohlédli také. Základní návrh řady Levit vzešel z rukou předního českého designéra a vizionáře Jana Čapka. Pokud vás zajímají podrobnosti přímo od Jiřího Kubeše, zástupce ...

Živé vysílání z AMPERU 2014

  • 21.03.2014
Živé vysílání z AMPERU 2014
Sledujte AMPER 2014 živě! Vysíláme od 9:00 do 17:00 přímo z plochy P! V pozdějších hodinách až do rána se můžete podívat na záznam toho dne. Pod oknem vysílání objevíte program vysílání, který bude doplňován o vstupy aktuální informací našich reportérů. Reportérské vsuvky nelze naplánovat! Jsou přímo z dění na veletrhu a očí konkrétního autora. Sledujte tento jedinečný projekt také!

WAGO: Nová spojovací svorka COMPACT pro všechny druhy vodičů

  • 14.03.2014
WAGO: Nová spojovací svorka COMPACT pro všechny druhy vodičů
Lídr bezšroubových spojení příchází se zcela novou páčkovou svorkou! Svorka je o 40% menší. Lze ji zatížit 32A, je průhledná, hezčí a opět pro více než tři vodiče! Svorku patrně přivítají všichni, kteří spojují vodiče různých konstrukcí. Z těchto vlastností vyplývají nejrozmanitější možnosti využití – zejména na místech, kde se setkávají různé druhy a průřezy vodičů. Seznamte se s premiérou této nové wagovky!

Jaký byl 14. cechovní den ECDV 2014 v Rájci Jestřebí

  • 11.03.2014
Jaký byl 14. cechovní den ECDV 2014 v Rájci Jestřebí
Původně krátké odskočení na cechovní den se proměnilo v celodenní událost. Snad každá dobře připravená událost si zaslouží pozornost. Cechovní den na Drahanské vrchovině vždy upoutal pozornost. Určitou roli samozřejmě hrají přednášející, ale následně jsou důležitá setkání přítomných. Ony nesčetné hloučky, sdělování informací, upřesňování termínů, domlouvání schůzek, vysvětlování mylných domněnek.

O zavádění robotických systémů

  • 6.03.2014
O zavádění robotických systémů
Na AMPERu 2013 hovořil Stanislav Cieslar a Branislav Lacko o zavádění robotických systémů. Roboti a robotické systémy šetří práci a usnadňují život spoustu let. Jak ale uvádí Branislav Lacko, přestože dnes je již hojně robotizace nasazována do provozu, jedná se pouze o malé procento oproti okolním zemím. Co je hlavní příčinou? Podívejte se na celý rozhovor v tomto článku.

Muž se zachytil kabelů ...

  • 24.02.2014
Muž se zachytil kabelů ...
Takto se zachovávají útržky tragédie před 38 lety na brněnské ulici Pekařská. Tehdy jsem chodil asi do třetí třídy. Nejsem očitým svědkem, ale velice dobře si vzpomínám na tehdejší rozruch. Nikdo neměl ponětí o stavu brněnského podzemí, a proto neštěstí vyvolalo na pozadí jakousi hysterii a obavu z možných podobných katastrof kdekoliv v historických místech města. Co se tehdy stalo? Propadl se tramvajový nástupní ostrůvek ...

AMPER 2013: O projektu "Laser man"

  • 21.02.2014
AMPER 2013: O projektu "Laser man"
Marek Zahradníček odmoderoval celé AMPER FÓRUM 2013 a dokonce si pozval své vlastní hosty, kterými se stali Jakub Kusatík a Richard Mach. Jelikož se oba pánové věnují disciplíně zvané "electric boogie", téma rozhovoru se nemohlo ubírat jinam než k show "Laser man". Celá show spočívá v manipulování laserovými paprsky a tvoření různých obrazců ve tmě. Další informace sledujte ve videospotu v článku.

Expozice velvyslanectví Polska na AMPERu 2013

  • 10.02.2014
Expozice velvyslanectví Polska na AMPERu 2013
Nedaleko od našeho AMPER FÓRA 2013 byla k vidění i expozice Polska. Rozhovor Stanislava Cieslara a Wojciecha Pobóga-Pagowskeho se týkal průmyslu Polska a obchodování s Českou republikou. Elektrotechnický průmysl je nejdůležitější odvětví polsko-české obchodní výměny. Export elektrických a mechanických zařízení do České republiky v roce 2012 byl 18,8% a import 16,7%. Sledujte celý rozhovor ...

Zemřel Julius Růžička

  • 7.02.2014
Zemřel Julius Růžička
Vzpomeňme si krátce na elektrotechnika, kterému byl tento obor životním posláním. Patřil k těm, kteří pracovali pro změnu dosavadního vývoje. Přesto, že říkal, že je to práce mladších v produktivním věku, dával do této myšlenky víc než pouhá planá slova. Cíl příliš vysoko a sil málo. Vzpomínejme na něm v dobrém. Patřil k nám.

Reportáž z pátečního firemního dne Elektrocentra v Olomouci

  • 5.02.2014
Reportáž z pátečního firemního dne Elektrocentra v Olomouci
Jak to vypadalo na výstavě v Olomouci, kterou pořádal velkoobchod Elektrocentrum trading? V pátek, téměř na poslední chvíli jsme se do Olomouce dostali s iphony abychom zachytili alespoň část této události. Taková událost je velmi dobrou příležitostí pozdravit mnohé přátele. Co bylo k vidění? Kdo přednášel? Podívejte se na naší videoreportáž a pokud jste se účastnili také, sdělte nám v diskusním tématu pod článkem, jak se vám zde líbilo.

All for Power Conference 2013

  • 4.02.2014
All for Power Conference 2013
Na začátku prosince minulého roku se v Praze v Clarion Congress hotelu konala již osmá konference All for Power. Tento ročník mezinárodní konference byl zaměřen na jaderné a klasické elektrárny v kontextu plánované výstavby, popřípadě modernizace existujících zdrojů. Stranou nezůstaly ani teplárny a průmyslová energetika.

Robosoutěž ČVUT na AMPERu 2013

  • 3.02.2014
Robosoutěž ČVUT na AMPERu 2013
Soutěž byla určena pro tříčlenné středoškolské týmy z České republiky. Úkolem každého týmu bylo sestavit robota ze stavebnice LEGO MINDSTORMS tak, aby plnil zadanou soutěžní úlohu, a to co možná nejlépe. Týmy své síly změřili při společné soutěži sestrojených robotů a tři nejlepší týmy měli možnost zúčastnit se finálové soutěže.

Nové prostory L.P.Elektro v Brně Bystrci

  • 30.01.2014
Nové prostory L.P.Elektro v Brně Bystrci
Školíte se u L.P. Elektro? Pak byste měli vědět, že se tato vzdělávací agentura přestěhovala do vlastních prostor v Brně Bystrci. Jak to vypadá v novém, jsme dnes krátce zkoukli s iphony v ruce. Podívejte se sami na první neoficiální video ...

CHAUVIN ARNOUX: Marine Forafo ve studiu Elektrika.tv

  • 25.01.2014
CHAUVIN ARNOUX: Marine Forafo ve studiu Elektrika.tv
Víte, čím se zabývá firma Chauvin Arnoux? A proč nás poctila svojí návštěvou jejich Area sales export manager Marine Forafo? Představila nám strukturu jejich firmy, dceřinné společnosti, jaké typy a druhy rozdělení výrobků mají a něco z historie firmy. Víte, kdo vyrobil první klešťový měřící přístroj a kdy? Podívejte se na následující video.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933