Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vlastnosti osvětlení staveniště (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.11.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vlastnosti osvětlení staveniště


Vlastnosti osvětlení staveniště
Které ČSN hovoří o pracovních prostorách? Kde je nutné na staveništích uvažovat výstražné osvětlení? Vlastnosti instalovaných svítidel a osvětlení jsou vyžadovány podle ČSN 33 2000-5-559, ale platí pro ně i několik dalších ustanovení. Jaké má být provedení instalace v případě použití pro osvětlení nástěnných objímek? Pokud jsou na staveništi používány přenosné světelné zdroje, je třeba, aby byly odolné proti mechanickému poškození při běžném používání ...
Autorský článek, ze dne: 8.11.2017



Osvětlení staveniště
Normou požadované průměrné hodnoty osvětlení vnitřních prostor vycházejí z ČSN EN 12464-1 a pro osvětlení vnějších pracovních prostor jsou požadované průměrné hodnoty uvedeny v ČSN EN 12464-2. Soubor norem ČSN EN 12464 Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostor je platný pro vnitřní prostory od roku 2012 a pro vnější prostory od roku 2014.

Na staveništi je vyžadováno nejen osvětlení pracovních prostor, ale je třeba zajistit výstražné osvětlení u výkopů, lešení a na podobných místech. Výstražné osvětlení se provádí podle ČSN 33 2000-7-715 ed. 2 světelnou instalací napájenou malým napětím. Z hlediska zajištění potřebné úrovně ochrany před úrazem elektrickým proudem je požadováno pro výstražné osvětlení napájení ze zdrojů s malým napětím do 50V AC nebo 120V DC. Definice světelné instalace napájené malým napětím vychází z IEC 60598-2-23 (v ČR zavedena jako ČSN EN 60598-2-23).

Reálné ilustrativní foto www.rotrekl-sro.cz

Vlastnosti instalovaných svítidel a osvětlení jsou vyžadovány podle ČSN 33 2000-5-559, ale platí pro ně i několik dalších ustanovení. Svítidla montovaná na hořlavé stěny a podklady nesmí mít části, které by se zahřívaly tak, že by teplota stěny nebo stropu při trvalém užívání přesáhla 80 °C. Pokud jsou pro osvětlení použity nástěnné objímky, zářivková svítidla, bakelitová svítidla, svítidlové růžice, sufitové objímky a kovové reflektory svítidel, musí být namontovány na nehořlavé a tepelně izolující podložce nebo upevněny se vzduchovou mezerou alespoň 30mm od hořlavé stěny, pokud výrobce nestanoví jinak v návodu nebo dokumentaci. U žárovkových svítidel je třeba respektovat i maximálně dovolený příkon světelného zdroje ve svítidle. Přívodní vodiče musí být uloženy tak, aby se nikde nedotýkaly hořlavých stěn. Pokud jsou na staveništi používány přenosné světelné zdroje, je třeba, aby byly odolné proti mechanickému poškození při běžném používání. Obecně pro venkovní osvětlení staveniště platí ČSN 33 2000-7-714 ed.2 pro venkovní světelné instalace a ČSN EN 12464-2 pro osvětlení venkovních pracovních prostorů.


Reálné ilustrativní foto www.rotrekl-sro.cz

Na staveništích je třeba v rámci mechanizace počítat i s provozem pracovních strojů, ručního nářadí, přenosných spotřebičů a některých dalších zařízení připojovaných pohyblivým přívodem. Pro zajištění bezpečnosti je třeba používat přívodní šňůry odolné proti vlhku, oděru a případně vodě. Pro pojízdné pracovní stroje (transportéry, míchačky, cirkulárky, jeřáby apod.) je vyžadováno připojení na zásuvky pevného rozvodu šňůrou pro nízké napětí H07-RN-F (dříve HTS nebo CGTG) nebo šňůrou rovnocenného provedení.

Výše uvedený požadavek se nevztahuje na pohyblivé přívody ručních spotřebičů. Pro přenosné elektrické ruční nářadí, jako jsou elektrické vibrátory, vrtačky, frézy, brusky apod. se má používat rozvodu odpovídajícího ČSN 33 2000-7-704. Přívodní šňůry a pohyblivé přívody je třeba chránit před mechanickým poškozením. Spotřebiče a stroje s narušenou izolací nebo poškozenými přívody je třeba vyřadit z provozu v souladu s požadavky norem a legislativy.


Reálné ilustrativní foto www.rotrekl-sro.cz

Při používání elektrických spotřebičů a elektrického ručního nářadí je třeba v rámci zajištění bezpečnosti provádět jejich kontrolu, případně revize podle ustanovení ČSN 33 1600 ed. 2 Revize a kontroly elektrických spotřebičů během jejich používání. Kontroly může případně upravovat místní bezpečnostní provozní předpis, který nesmí být v rozporu s platnou legislativou. Při používání pohyblivých přívodů se musí respektovat požadavky ČSN 34 0350 ed. 2, a to s ohledem na dimenzování přívodu a jmenovitý proud spotřebiče.

Kontrolu vyžaduje i mechanické zajištění přívodu ve spotřebiči. Přívodní vedení a zásuvky určené k připojení spotřebičů se jistí s ohledem na jmenovitý proud zásuvky a vodičů; obecně v našich podmínkách u jednofázových zásuvek je to 16A.

Více o prozatímních elektrických zařízeních naleznete v této knize.




Jaká je na staveništích skutečná praxe instalace osvětlení podle vás?
Podělte se o vaši zkušenost v níže otevřené diskusi také!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.