Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

AG# 7.1 Digitální šmírák Zodiac


Document Actions
AG# 7.1 Digitální šmírák Zodiac
Chodič navštívil v Brně tradičně největší veletrh v České republice kde měl mnoho obchodních přátel. Přes to, že Jirkovo původní vzdělání bylo spíše v instalační elektrotechnice, postupem doby se ocitl v ryze průmyslovém prostředí. Jeho první kroky na Strojírenském veletrhu vedly do pavilonu Z kde se chtěl setkat kromě jiných také s Vilémem. Ten pro něj měl důležitý kontakt. Večer zakončil den dlouhou debatou na Orlovně v líšeňském studiu Elektrika.TV ...
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 21.10.2017
reklama


Jirkovo probuzení bylo nezvyklé, protože jej čekalo ranní vítání se dvěma chlupatými stvořeními. Baruška a Emička byly dvě bišončí fenky které dbaly na to, aby bylo vše kolem pod kontrolou. Po klidné snídani oba vyrazili na veletrh. Vozidlo nechal v Líšni a s Mirkem se dostal až samotnému stánku.


Zkontroloval svůj plán v kalendáři a vyrazil do pavilonu E, kde bylo v druhém patře tiskové středisko. Vzpomněl si na dobu, kdy kdysi pracoval pro jeden odborný časopis a tehdy nebylo mobilní datové spojení jako dnes v každém chytrém telefonu. Všichni novináři pracovali zde. Doba se změnila a většina dnešních žurnalistů své reportáže odbavuje přímo z místa a tento prostor již není tak rušný jako kdysi.
 
Viléma spatřil sedícího s podobně nenápadným člověkem. Pozdravili se, představili a usedli. Vilém odskočil k vedlejšímu okénku s občerstvením a Jirka se pustil s evidentně technologií znalým člověkem do řeči sám. Miloš CH byl jedním z jednatelů soft firmy dodávající informační systémy. Na tomto veletrhu přišli s novinkou. Aplikace zvaná Zodiac uměla analyzovat dodávaná data (viz data mining) tak, aby se na výstupu objevily výsledky použitelné pro rozhodování při tvorbě byznys plánu v souvislostech tolik skloňovaného pojmu Průmysl 4.0.


"Proč bych měl být zrovna já ten správný?", celkem logicky položil otázku Jirka. "Podle toho, co mi vyprávěl Vilém, máte dobrý přehled o technologiích výroby a řízení v elektrotechnickém průmyslu", začal vysvětlovat zástupce softwarového produktu, "Zodiac jsme vyvinuli již před několika léty, ale až nyní nastal ten správný čas ho představit a nabídnout. Se zájmem se počítalo, dokonce již před veletrhem proběhlo několik jednání a testů. Ale nyní máme již o dvě třetiny víc objednávek, než jsme schopni s naším týmem zvládnout. Proto dám rád na tip Viléma a zkouším oslovit vás".
Jirka seděl netečně i když cítil, že v takové situaci by opravdu mohl získat novou práci, ale vždyť on je primárně elektrikář! "Dobře, rozumím", odpověděl Chodič, "Vilém má pravdu, že se pohybuji v průmyslu a automatizace je mi blízká, ale takových naleznete mnoho a možná lepších ...".

"Pane Chodovský, myslím, že mám celkem představu o tom, kdo je na našem trhu k dispozici", upřesňoval Miloš CH, "stačí si projít Strojírenský veletrh a pozorně hovořit s těmi, kdo se skrývají za nálepkou Průmyslu 4.0 a zjistíte, že mnoho lidí k mání opravdu není".
"Jak byste nazval mé pracovní místo? Ptám se lepší představu", začal výzvědně Jirka, "prozatím jste neřekl nic tak zásadního, abych se nadchl". Snížil takticky laťku svého zájmu.
"Nadchnul? Bylo by to podobné systémovému integrátorovi chytrých instalací. A odměna by se měsíčně mohla podobat i platu premiéra. Stačí takto?", tvrdě hodil míč směrem k Jirkovi.



"Aha!" zamrzl Jirka. Polknul po té, co se mu rozeběhlo myšlenkové soustrojí a napadlo ho, že to půjde o nějaký provizní MLM systém, daňový podvod nebo drogové dealerství. "Vypadá to, že zřejmě opravdu chcete, abych upnul svůj zájem vaším směrem" reagoval Jirka takticky chladně. 
 "Rozumím tomu tedy tak, že se potkáme u nás na firmě příští pátek?" stručně pokračoval Miloš CH a podal Jirkovi svou vizitku.
"Domluveno", zaznělo současně a po té oba odešli. Po chvíli se objevil Vilém s kávou a zákusky …

Jirka nabral směr dalšího bodu ve svém seznamu, ale stále mu tento krátký rozhovor vrtal hlavou. Spěchal. Chtěl stihnout seminář o trendech v Průmyslu 4.0 a toto rychlé jednání nasvědčovalo, že zpoždění nebude velké.

Po první přestávce, kdy se opět nezastavil se zdravicemi obchodních přátel, vystoupil s krátkou prezentací Zodiacu jiný muž stejné firmy, jako ze které byl Miloš CH. "Zřejmě kolega", napadlo ho. Po skončení přišlo na dotazy a první se hlásila velice sympatická žena středního věku. Otázky které pokládala by asi položil i Jirka, tedy pokud by nebyla ona první. Všechny směřovaly k variantám a schopnostem Zodiacu. Po odpovědích sál zahučel nadšením. "Tak něco podobného jsem viděl, když Steve Jobs představoval iPhone", pomyslel Jirka a ranní nabídka integrátora získala na vážnosti.

"K čertu, jak to dopadlo?", ozval se v telefonu Vilém. Ten totiž zůstal na tiskovém zcela bezprizorní a čekaje, že se někdo z obou objeví. "Vili, je to zajímavé. Potkáme se s Milošem CH příští týden. Díky za to, ale teď nemohu hovořit", zestručnil vysvětlení Chodič a zavěsil. S Vilémem se znal z diskusního fóra na Elektrice a nikdy by ho nenapadlo, že může takovou známostí přijít k něčemu podobnému.


Jedna z podmínek spolupráce byla, že Jirka nesmí na veřejnosti dát najevo, že má nadprůměrný příjem. To v podstatě nemusel být problém, ovšem člověk musel být vědom a umravněn.
 
V odpoledních hodinách Jirka k přesunu mezi pavilonu raději využíval místní veletržní dopravu protože toho měly jeho ploché nohy už opravdu dost. Při návštěvě další firmy v pavilonu G byl přizván, jako bývalý spolupracující, do zázemí velkého stánku. Šlo o setkání vedení společnosti, techniků, vývojářů a jak později zjistil, jednoho vyšetřovatele Policie. Téma bylo o zařízeních, které nějakým způsobem byly schopny ovlivňovat měřicí přístroje elektrické energie, chcete-li elektroměry. Policista využil vysoké koncentrace odborníků a pokládal otázky, které byly zřejmě blízké některým vyšetřováním. Oč přesně šlo, to samozřejmě neprozradil, ale vzniklá diskuse bylo pro všechny účastněné dost obohacující. Kromě jiného si Jiří odnesl i kontakt na onoho policistu protože se zapovídali na jedno z témat, které oba velice zajímalo.


Kontrola nepřijaté komunikace prozradila, že se odpočinek na veletrhu odkládá na nikdy. Aktivita do konce toho veletržního dne se dala přirovnat k "běhu šakala". A s historickou znělkou veletrhu oznamující zavírání bran pro veřejnost si Jirka mohl odškrtnout vše, co naplánoval.

Po té, co se s Mirkem svezl zpět ke svému vozu, mu opět ozval na ruce telefon. "Jirko, počkám na tebe na D1 u Jihlavy, myslím tu OMV pumpu, musím tě ještě varovat ...".

V dalším díle za týden …
... kdo mu telefonoval s varováním? Přijme Jirka nabídku integrátora Zodiaca? Pustí z dohledu svou dosavadní profesi? Jak se bude vyvíjet jeho osobní život? V jeho životě se objeví další žena!

Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933