Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Měření

Měření unikajícího proudu svařovacích zařízení

  • 6.11.2015
Měření unikajícího proudu svařovacích zařízení
Primární unikající proud se měří buď metodou přímého měření proudu protékajícího ochranným vodičem, nebo metodou měření rozdílu proudů v pracovních vodičích zkoušené svářečky. Měřicí obvod pro snímání unikajícího proudu svařovacího obvodu musí mít parametry shodné s obvodem znázorněným na schématu uvedeném v normě. K měření můžeme použít přístroj, který měří dotykový proud elektrických spotřebičů v souladu s požadavky ČSN 33 1600 ed.2. Jak vypadá schéma zapojení?

Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů

  • 23.10.2015
Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů
Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz.

Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu

  • 9.10.2015
Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu
Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách. Měří se efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu a vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu. Za jakých podmínek toto měření podle normy probíhá?

Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN

  • 25.09.2015
Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN
Měření izolačního odporu se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů, které jsou revidovány podle ČSN 33 1600 ed.2, a u svařovacích zařízení kontrolovaných podle ČSN EN 60 974-4. Zdroj měřicího proudu se zapojí mezi spojené pracovní vodiče spotřebiče a přípojné místo PE vodiče k elektrické instalaci. V měřicím obvodu je zapojen ohmmetr, který vyhodnocuje izolační odpor. Jaké jsou požadované parametry měřicího zdroje?

Měření napětí svařovacího obvodu

  • 28.08.2015
Měření napětí svařovacího obvodu
K měření výstupního napětí svařovacího obvodu nelze použít libovolný voltmetr. Musí být použit přístroj měřící skutečnou efektivní hodnotu napětí s přesností měření minimálně ±5%. Při měření musí být svařovací obvod zatížen proudem tekoucím přes zatěžovací odpor 5kΩ. A při měření vrcholové hodnoty napětí musí být svařovací obvod zatěžován postupně rostoucím proudem tekoucím přes proměnný zatěžovací odpor 0,2kΩ až 5kΩ. Jak vypadá schéma zapojení?

OPAKOVÁNÍ: Měření střídavých napětí

  • 21.08.2015
OPAKOVÁNÍ: Měření střídavých napětí
Velikost střídavých periodických napětí se s časem mění, proto tato napětí charakterizujeme pomocí jejich efektivní, střední nebo maximální hodnoty, které jsou u ustáleného střídavého napětí konstantní. Jaké měřicí přístroje se používají k měření jednotlivých hodnot a jaké jsou jejich přednosti a nevýhody?

Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče

  • 14.08.2015
Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče
Ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů třídy ochrany I. Parametry měřicího zdroje jsou stanoveny v souladu s ČSN EN 61557-4 a jsou shodné s požadavky norem pro revize elektrických instalací. Pro toto měření je tedy možné použít i jakýkoliv přístroj určený k měření přechodového odporu při revizích elektrických instalací. Jak se měření provádí a jak vypadá schéma zapojení?

OPAKOVÁNÍ: Jaké známe chyby měření?

  • 7.08.2015
OPAKOVÁNÍ: Jaké známe chyby měření?
Při měření elektrických veličin si neděláme iluze, že naměřená hodnota je stoprocentně pravdivá. Měření je zatíženo nějakou chybou, nejistotou. Při vyhodnocení výsledků měření při revizích je třeba s chybou měření počítat především tehdy, kdy se naměřená hodnota blíží mezní hodnotě veličiny povolené normou. Co je chyba absolutní, relativní, základní a pracovní?

O problematike bezdotykového merania vzdialenosti a profilu problematických materiálov

  • 29.07.2015
O problematike bezdotykového merania vzdialenosti a profilu problematických materiálov
V rozhovore s Jurajom Devečkom zo spoločnosti Micro-Epsilon Czech Republic zodpovedným za predaj a marketing pre Slovenskú republiku sme sa porozprávali o problematike bezdotykového merania vzdialenosti a profilu problematických materiálov. Vysvetlíme princíp činnosti bezdotykového merania vzdialenosti a profilu, upozorníme na čo je potrebné dávať pozor pri výbere vhodného bezdotykového meracieho systému a ponúkneme aj praktické rady týkajúce sa tohto spôsobu merania.

OPAKOVÁNÍ: Co je bočník a k čemu slouží?

  • 24.07.2015
OPAKOVÁNÍ: Co je bočník a k čemu slouží?
Bočník je paralelně zapojený rezistor, který slouží ke zvětšení měřicího rozsahu magnetoelektrických ampérmetrů. Oblast jeho použití je omezena víceméně pouze na obvody stejnosměrného proudu. Bočníky se podobně jako předřadníky umísťují do přední části přístrojů, aby svými tepelnými účinky neovlivňovaly přesnost měření vlastního magnetoelektrického ústrojí.

OPAKOVÁNÍ: Etalony elektrických jednotek

  • 10.07.2015
OPAKOVÁNÍ: Etalony elektrických jednotek
Víte, co je to etalon? Jedná se o model nebo prototyp pomůcky, přístroje nebo zařízení, který nahrazuje měrovou jednotku příslušné veličiny. Etalony (normály) elektrických veličin jsou zvláště přesné měřicí prostředky, které realizují základní elektrotechnické jednotky. Etalon musí zabezpečit uchování a reprodukci dané jednotky fyzikální veličiny. Základní mezinárodní normály jsou uloženy v Mezinárodním úřadu pro míry a váhy v Paříži.

OPAKOVÁNÍ: Měření zemních odporů zemničů

  • 26.06.2015
OPAKOVÁNÍ: Měření zemních odporů zemničů
Víte, co má největší vliv na hodnotu zemního odporu? Kolem zemniče, kterým prochází například bleskový proud do země, se v půdě vytvoří elektrické pole. Napětí, která naměříme, budou v grafickém vyjádření tvořit křivku, jejíž maximum se nachází nad zemničem. Přesnost moderních digitálních měřičů uzemnění bývá 2 procenta. V současné době se pro měření zemních odporů zemničů používají i klešťové přístroje.

Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav

  • 19.06.2015
Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav
Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení. Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení. Při základním postupu měření PC sestavy je nutné jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit. To je jednak zdlouhavé, ale hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy. Proto lze navrhnout i takzvaný alternativní postup měření. O jaký postup jde?

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem

  • 5.06.2015
Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem
Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?

Ověření spojitosti PE u vícenásobných zásuvkových polí dle ČSN 33 1600 ed.2

  • 22.05.2015
Ověření spojitosti PE u vícenásobných zásuvkových polí dle ČSN 33 1600 ed.2
U prodlužovaček s několikanásobnou zásuvkou je třeba vyzkoušet spojitost ochranného vodiče u kolíků všech zásuvek. Při měření se doporučuje pohybovat síťovým kabelem a sledovat, zda se údaj na displeji měřicího přístroje nemění. To by svědčilo o narušení spojitosti žíly PE vodiče. Jaký adaptér použít, aby bylo vodivé spojení měřicí přístroj – PE kolík zásuvky co nejlepší?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933