Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Měření

Wattmetry na měření činného výkonu

  • 17.03.2016
Wattmetry na měření činného výkonu
Wattmetrem měříme elektrický příkon spotřebiče. K měření elektrického pří­konu potřebujeme měřidlo, které má proudovou a napěťovou cívku. Tomuto požadavku vyhovuje především soustava elektrodynamická. Skutečný vý­kon spotřebiče je vždy menší o jeho mechanické a elektrické ztráty.

Kmitoměry

  • 3.03.2016
Kmitoměry
K měření kmitočtu střídavého proudu použijeme buď jazýčkový vibrační kmitoměr, nebo ručkový kmitoměr se stupnicí. Měřicí ústrojí jazýčkových kmitoměrů je sestrojeno na principu mechanické rezonance. Na společ­ném nosníku je upevněna řada pružin, na které působí elektromagnet buzený měřeným střída­vým proudem. Měřicí ústrojí ručkového kmitoměru je ferodynamické soustavy se dvěma cívkami, pevnou a otočnou. K vytvoření rezonančního obvodu jsou k cív­kám připojeny kondenzátory a tlumivky.

Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče

  • 26.02.2016
Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče
Na základě toho, jaké vodivé, dotyku přístupné díly spotřebič obsahuje, můžeme stanovit postup měření unikajícího, případně dotykového proudu. Zjištění vodivých částí se provádí prohlídkou, nebo změřením spojitosti s PE vodičem. Na co se při této prohlídce soustředíme?

Synchronoskop

  • 18.02.2016
Synchronoskop
Jak vypadal a pracoval synchronoskop? Měřidlo feromagnetické soustavy nazývané synchronoskop sloužilo pro rychlou a snadnou manipulaci při paralelním spínání generátorů. Mělo vinutí statoru a dvě zkřížené cívky, připojené na generátor, který se měl synchronizovat se sítí. Mimoto mělo vinutí magnetující z pevné kulaté cívky, připojované na síť.

Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu

  • 17.02.2016
Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu
Na svařovací zařízení se nevztahuje stejná norma jako na spotřebiče, ale speciálně zaměřená norma ČSN EN 60974-4 ed.2. Kontroly svářeček podle této normy se provádí při provozu formou pravidelných zkoušek, ale také po opravě a při údržbě. Zkoušky je třeba provádět při teplotách od 10 do 40 stupňů, je třeba dodržovat pokyny výrobce a jednotlivé zkoušky se provádí v pořadí stanoveném normou.

Srovnání metod měření unikajícího proudu u spotřebičů z hlediska jejich použitelnosti

  • 12.02.2016
Srovnání metod měření unikajícího proudu u spotřebičů z hlediska jejich použitelnosti
Z porovnání jednotlivých měřicích metod je zřejmé, že měření náhradního unikajícího proudu je spíše doplňková metoda a u spotřebičů se více uplatní přímé nebo rozdílové měření. Přesto má tato metoda proti oběma hlavním metodám některé výhody. Zdroj měřicího napětí je vůči zemi plovoucí, není tedy třeba zkoumat, zda spotřebič je či není náhodně uzemněn. Z téhož důvodu nemá na měření vliv stav elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. U jakých spotřebičů však metoda není vhodná?

HMV: Řízení střídavého napětí

  • 9.02.2016
HMV: Řízení střídavého napětí
Jak se kdysi bez polovodičů řídilo napětí? Činné odpory můžeme měřit střídavým proudem, jestliže cos φ=1. Jsou to například tepelné spotřebiče. Výpočet potřebné velikosti napětí a způsob měření je stejný jako při měření stejnosměrným proudem. Při měření spotřebičů nebo cívek s indukčností závisí plynulost řízení činným odporem na fázovém posuvu a je málo účinná. Tohoto řízení použijeme, jde-li o menší změny napětí, nebo není-li jiná možnost.

Měření spotřeby chytrými elektroměry a možné přínosy

  • 3.02.2016
Měření spotřeby chytrými elektroměry a možné přínosy
Přes identifikované výhody smart meteringu je třeba konstatovat, že v České republice zatím nejsou dostupné technologie, které by beze zbytku naplnily jak technické požadavky na ně kladené, tak i srovnatelné parametry ekonomické. Jak pracují dnešní elektroměry? Jak prakticky využít funkce tzv. chytrých elektroměrů? A jaké jsou přínosy pro distributora, obchodníka a zákazníka? To se dozvíte v tomto článku.

Řízení napětí předřadným odporem nebo děličem napětí

  • 2.02.2016
Řízení napětí předřadným odporem nebo děličem napětí
Ke snížení napětí na hodnotu vhodnou pro měření se použije předřadného odporu s posuvným jezdcem. Předřadné odpory se také nazývají regulační odpory. Zhotovují se z vodičů, které mají velký měrný odpor a malý tepelný součinitel odporu, tedy jejich odpor se málo mění se změnou teploty.

Primární unikající proud svařovacích zařízení

  • 15.01.2016
Primární unikající proud svařovacích zařízení
Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit přímo nebo nepřímo. Jak takové měření vypadá?

Měření účiníku - fázoměry

  • 1.01.2016
Měření účiníku - fázoměry
Jak kdysi vypadal přístroj k měření účiníku? Jaké bylo schéma zapojení jednofázového ferodynamického fázoměru? Měřicí soustava fázoměru mohla být elektrodynamická nebo ferodynamická. V místech s větším instalovaným výkonem s indukčním nebo kapacitním zatížením se pro kontrolu a sledování velikosti fázového posuvu, obvykle na hlavním rozváděči, osadí měřicí přístroj fázoměr.

Jak se měří izolační odpor svařovacích zařízení

  • 30.12.2015
Jak se měří izolační odpor svařovacích zařízení
Izolační odpor svářečky se měří napětím DC 500V přiloženým mezi jednotlivé, normou předepsané části zkoušeného svařovacího zařízení. Pokud svařovací zařízení obsahuje elektronické obvody, je ověření stavu izolací měřením izolačního obvodu neprůkazné. V tom případě je nutné doplnit kontrolu měřením unikajícího proudu, popřípadě jím i měření izolačního odporu zcela nahradit. Jak vypadá zapojení pro měření izolačního odporu mezi jednotlivými částmi svářečky?

Proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče

  • 18.12.2015
Proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče
Není-li izolace spotřebiče dostatečně kvalitní, může na jeho povrch proniknout ze síťové části napětí vůči zemi, které při propojení takovéto dotyku přístupné části spotřebiče se zemí způsobí tok proudu. Je-li tato část krytu spotřebiče spojena s PE vodičem, unikající proud jím odtéká přes obvod PE vodiče elektrické instalace do uzemnění. Je-li spotřebič spojen se zemí ještě jiným způsobem než přes ochranný vodič, potom část unikajícího proudu odtéká do země tímto náhodným uzemněním.

Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu

  • 4.12.2015
Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu
Při tomto měření se měří proud tekoucí mezi výstupem svařovacího obvodu, tedy držákem elektrod nebo svorkou zpětného svařovacího proudu a ochranným obvodem, tedy uzemněním instalace. Cílem této zkoušky je přitom zjistit, zda není porušena izolace mezi síťovou částí a svařovacím obvodem a nedošlo tím k průniku síťového napětí na svařovací obvod. Jakým způsobem se to prověří?

Izolační odpory u trojfázových spotřebičů

  • 20.11.2015
Izolační odpory u trojfázových spotřebičů
Při měření trojfázových spotřebičů s pohyblivým přívodem je nutno měřit izolační odpor mezi spojenými pracovními vodiči a PE vodičem. Tento požadavek vyplývá z faktu, že celkový odpor izolací trojfázového spotřebiče je paralelní kombinací izolačních odporů pracovních vodičů a je tedy menší, než odpory jednotlivých pracovních vodičů vůči PE vodiči. Jak ale realizace tohoto požadavku vypadá v praxi?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933