Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ČSO 2012: Vývoj netradičního LED svítidla


Document Actions
ČSO 2012: Vývoj netradičního LED svítidla
Do popředí zájmů veřejnosti se dostávají LED svítidla. Na trhu se objevilo velké množství LED svítidel nebo samotných LED světelných zdrojů. Zákazník by si však měl ověřit skutečné parametry těchto svítidel nebo světelných zdrojů. Zejména je třeba si ohlídat index podání barev a skutečný světelný tok v reálných podmínkách. Částečnou jistotou v tomto ohledu může být používání tradičnich kvalitních dodavatelů těchto světelných zdrojů.
Komerční sdělení, ze dne: 6.03.2013
reklama

Na trhu se objevují nejčastěji svítidla, která vycházejí z konstrukce tradičních světelných zdrojů (lineárních nebo kompaktních zářivek, žárovek a výbojek). Ne vždy je tak využito všech výhod LED, které tyto zdroje poskytují.



Na svítidlech MILA se podílel významný nizozemský architekt a designer Rob Van Beek. Tento architekt přinesl myšlenku na tvar svítidla, přičemž se nechal inspirovat tvary domu Casa Milà, který navrhl Antoni Gaudi. Vykousnuté obloukové tvary vyskytující se na Gaudiho návrhu objektu Casa Milà jsou pak vneseny do tvarů svítidla. Svítidlo je tvořeno třemi obloukovými liniemi a třemi rovnými hranami o stejné délce. Rovnými stranami je svítidla možno sesazovat k sobě a vytvářet tak rozmanité osvětlovací soustavy. Důležitým faktorem vzhledu svítidla bylo stanovení poloměrů obloukových stran svítidla. Správnou kombinací poloměrů a délkou těchto stran je pak možné sesazením šesti svítidel vytvořit opsaný kruh. Hlavní myšlenkou Roba Van Beeka bylo vytvoření nesčetných tvarových variací osvětlovacích soustav jedním typem svítidla. 


Obr. 1 Casa Milà

Tvar a konstrukce svítidla od prvopočátku vedla k tomu, že jej nebudu možné osadit tradičními světelnými zdroji. V prvních krocích bylo uvažováno o užití zářivek, byly zkoušeny různé světelné zdroje například T16, TCDDEL, TC-L. Výsledný efekt však byl nevyhovující.

Problémem byly velké tmavé plochy na difusoru a velmi rozdílné jasové poměry difusoru podél rovných hran. LED zdroje se díky svým vlastnostem stále stávali nejperspektivnějšími pro užití v těchto svítidlech. Diody je možno s ohledem na jejich rozměry rozmístit po svítidle libovolně a v tomto ohledu diody jednoznačně předčili tradiční světelné zdroje. Další myšlenkou od designera Van Beeka byla jistá hra stínů na difuzoru svítidla. Jeho požadavkem bylo jemně zopakovat rádius podél nejdelší zaoblené strany svítidla. I toto v podstatě vylučovalo použití tradičních světelných zdrojů. Ve svítidle byly použity LED moduly PrevaLED Linear.


Obr. 2 svítidlo MILA

Tyto moduly, 280mm dlouhé, mají světelný tok 1000lm. Těchto modulů bylo ve svítidle použito 8 pro přímo/nepřímo svítící variantu a 7 pro přímo svítící variantu. Samotné použití vhodně rozmístěných LED ve svítidle však stále nepřinášelo výsledný efekt onoho stínu na svítidle. Z tohoto důvodu bylo nutno ve svítidle použít i druhou difuzní vrstvu. Užití systému difusorů ve přesně definovaném rozmístění vedlo k výsledku viditelnému na obrázku č. 2.


Obr.3 - vývoj

Dalším důležitým prvkem v návrhu svítidla byla maximální možná jednoduchost montáže svítidla. Prvním krokem už byla samotná konstrukce svítidla, kdy pro sestavu celkové osvětlovací soustavy je třeba jen jediný typ svítidla. Dalším velice důležitým úkolem v tomto ohledu byla volba systému napájení svítidel. Z těchto důvodů byly ve svítidle použity rychlomontážní připojovací konektory. Díky použití konektorů není nutno svítidla rozebírat, čímž se opět zjednoduší jejich montáž.

Pro volbu konektoru byl velmi limitujícím faktorem jeho rozměr. Dále bylo třeba rozmístit konektory ve svítidle tak, aby bylo možno svítidla vzájemně propojovat tak, aby nebylo nutné v osvětlovací soustavě svítidla připojovat každé zvlášť. V dnešní době je na trhu velké množství mini konektorů, ale s ohledem na to, že přes tyto konektory připojujeme svítidla k síťovému rozvodu 230V je nutné, aby konektory splňovaly požadavky na použitelnost v instalacích nízkého napětí.


Obr. 4 spoje svítidel MILA

Dalším úkolem k řešení bylo spojování svítidel. Spoje, které byly v našich svítidlech doposud používány, byly vždy mechanické a užití těchto typů spojů bylo vždy na úkor snadnosti montáže. V těchto případech bylo při montáži nutné vždy použít nějaký nástroj. U tohoto svítidla jsme se ke spojování rozhodli použít permanentní magnety. Díky tomuto systému opět usnadníme montáž.

S běžnými permanentními magnety bychom nedosáhli dostatečné pevnosti spoje svítidel, a proto musely být použity neodymové magnety. Takto zvolené magnety mají remanenci přes 1,1T. Tyto magnety bylo nutno si nechat vyrobit v požadovaných rozměrech. Ve svítidle bylo potřeba orientovat magnety tak, aby svítidla bylo možné sesazovat jakoukoliv stranou k jakékoliv jiné straně svítidla. I toto bylo vyřešeno tak, že svítidla spojovatelná jsou. 
 

Tabulka měřených teplot ve svítidle

Současně s vývojem konstrukce svítidla bylo nutno řešit teplotní poměry ve svítidle. Při veškerém vývoji svítidel je vždy potřeba pečlivě vyhodnocovat teplotní poměry ve svítidlech, neboť překračování maximálních možných teplot na patřičných komponentech vede ke zkracování životnosti světelných zdrojů nebo celých svítidel. Renomovaní výrobci komponentů svítidel vždy uvádějí měřící body na komponentech, kde je třeba měřit teplotní poměry a pro tyto body mají pak předepsané maximální teploty. Toto platí jak pro tradiční světelné zdroje, tak i pro LED. Právě pro LED je nutné velice pečlivě prověřovat teplotní poměry ve svítidle. V tomto svítidle bylo prováděno teplotní měření jak na samotných LED modulech, tak i na předřadných přístrojích (transformátorech). Maximální teploty naměřené na těchto komponentech byly 55,8°C na boardu a 57,4°C na předřadném přístroji. Teploty byly měřeny přístrojem ALMEMO 2390-8, který umožňuje snímat teploty v čase. Jedno teplotní měření na svítidle bylo prováděno dva dny a pak vyhodnocováno, kdy v čase se teploty na měřeném objektu ustálily.


Obr. 5 křivka svítivosti svítidla

Dalším důležitým krokem ve vývoji svítidla bylo fotometrické měření svítidla. Přestože svítidlo je bráno především jako svítidlo designové, bylo potřeba vyhodnotit jeho fotometrické vlastnosti. Jakmile bylo svítidlo konstrukčně dokončeno, bylo provedeno fotometrické měření. Toto měření bylo provedeno v laboratoři VŠB v Ostravě. Křivka svítivosti svítidla je patrná z obrázku č. 4. Z křivky byla též vypočítána účinnost svítidla.

Účinnost svítidla 44% není příliš vysoká a pro jisté aplikace pak omezuje použitelnost svítidla. S ohledem na tyto vlastnosti a designový vzhled je pak svítidlo vhodné spíše do reprezentativních a společenských prostorů. V současnosti používané zdroje PrevaLED Linear mají provozní účinnost 100 lm/W. Do budoucna se předpokládá, že provozní účinnost LED bude dále stoupat.


Obr. 6 svítidla na výstavě LIGHT & BUILDING 2012

Prvními prototypy svítidla jsme se představili na výstavě Light & Building 2012 ve Frankfurtu nad Mohanem. V tuto chvíli byl již vývoj svítidla z velké části dokončen. Na vývoji svítidla jsme pracovali od léta 2011. Po výstavě nás už čekala výroba svítidel ověřovací série. Touto výrobou jsme si chtěli ověřit, jak fungují běžné výrobní procesy při výrobě těchto svítidel. Nultou sérií jsme vyrobili 23 těchto svítidel. Po konstrukční stránce bylo třeba ověřit, jak jsme schopni sestavovat různě zakružené a pod úhly řezané profily. Dále jsme i s ohledem na toto svítidlo nakoupili technologii svařování hliníkových profilů. Také zde bylo třeba ověřit, jak tato technologie umožní pracovat s těmito svítidly. Výsledkem této nulté výrobní série bylo uvolnění svítidel do standardní výroby.
Daniel Novák
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933