Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Stručný seznam vnějších vlivů a další všeobecné předpisy


Document Actions
Stručný seznam vnějších vlivů a další všeobecné předpisy
Užití modrého vodiče pro další účely. Kde není barevné a číselné označení požadováno. Jak musí být jisticí přístroje označeny. použije se schémat zapojení, diagramů nebo tabulek? Ochrana před škodlivým vzájemným působením. Elektromagnetická kompatibilita. Stručný seznam vnějších vlivů.
Karel Dvořáček, ze dne: 26.02.2007
reklama

... pokračování

Užití modrého vodiče pro další účely
V dalších případech, kdy není možná záměna v případě, kdy není v místě nulový vodič může být užito modře označeného vodiče jako fázového vodiče, či vodiče pro jiné účely s výjimkou použití jako ochranného vodiče.
Poznámka: Toto je například v případě části světelného obvodu mezi spínačem a ovládaným zařízením – způsob praktikovaný v ostatních evropských státech.

Vynechání označení
Barevné nebo číselné označení není požadováno:

  • pro vodiče koaxiálních kabelů,
  • pro kovový plášť či pancíř vodiče, pokud je požit jako ochranný vodič,
  • pro holé vodiče v případě, že stálé označení není možné s ohledem na vnější vlivy, například agresivní atmosféře či znečištění,
  • pro kovové prvky konstrukce, nebo další kovové části užité jako ochranný vodič,
  • pro venkovní vedení.

Označení barvou se nevyžaduje pro žíly plochých vodičů bez pláště nebo vodiče mající izolaci, kterou nelze barevně označit, jedná se například o vodiče s minerální izolací. Pro tyto vodiče platí, že žíly užité jako ochranný vodič nebo vodič PEN, nebo nulový vodič musí být označeny odpovídající barvou (viz 514.3.3, poslední paragraf) v jejich místě připojení.

Jistící přístroje
Jistící přístroje musí být uspořádány a označeny tak, aby chráněné obvody bylo možno snadno rozeznat. Pro tento účel je vhodné přehledné uspořádání přístrojů do rozváděčů nebo rozvodnic.

Schémata
Kde je to vhodné, použije se schémat zapojení, diagramů nebo tabulek v souladu s ČSN EN 61346-1 a souboru IEC 61082, kde se uvede zejména:

  • druh a složení obvodu (místa napájených obvodů, počet a dimenzování obvodu, druh vedení);
  • údaje nezbytné pro identifikaci prvků plnících funkci ochrany, odpojovací a spínací a jejich umístění.

Pro jednoduché instalace je možno uvedené údaje uvést v soupisu.
Schémata a dokumenty musí obsahovat především tyto údaje:

  • typ a průřez jader vodičů;
  • délku obvodů;
  • druh a typ ochranných prvků;
  • jmenovitý proud nebo nastavení ochranných prvků;
  • určený zkratový proud a zkratová odolnost ochranných prvků.

Tyto informace musí být poskytnuty pro každý obvod instalace.
Doporučuje se tyto informace doplňovat při každé úpravě instalace. Výkresy a ostatní dokumentace musí znázorňovat umístění každého skrytého zařízení (například pod omítkou).
Použité značky musí být ze souboru EN 60617.

Ochrana před škodlivým vzájemným působením
Zařízení musí být zvoleno a namontováno tak, aby nedošlo ke škodlivému působení mezi elektrickou instalací a jakýmikoliv neelektrickými instalacemi.
Zařízení, která nemají zadní kryt, nesmí být montována přímo na stěnu, nejsou-li splněny tyto požadavky:

  • je zabráněno přenosu napětí na povrch stěny;
  • je zabezpečena požární ochrana mezi zařízením a hořlavým podkladem (stěnou).

Je-li podklad (stěna) nekovový a nehořlavý, nepožadují se žádná doplňující opatření. Není-li tomu tak, mohou být tyto požadavky splněny jedním z těchto opatření:

  • je-li podklad (stěna) kovový, musí být připojen k ochrannému vodiči (PE), nebo k vodiči doplňujícího pospojování v souladu s 413.1.6 ČSN 33 2000-4-41 a ČSN 33 2000-5-54;
  • je-li podklad (stěna) hořlavý, musí být elektrické zařízení od něho odděleno vhodnou vloženo vrstvou izolačního materiálu s odolností FH 1 dle IEC 60707.

Jestliže jsou zařízení pro rozvod různých druhů proudů při různém napětí seskupena do společného celku (jako je rozvodnice, rozváděč nebo ovládací deska či skříňka), musí být všechna zařízení různých druhů proudů nebo napětí, u nichž je třeba se vyhnout vzájemnému škodlivému působení, mezi sebou účinně oddělena.

Elektromagnetická kompatibilita
Úroveň odolnosti zařízení se volí s ohledem na elektromagnetické vlivy (viz tabulku ZA.1), které mohou vzniknout při instalaci a zapojení pro normální provoz; rovněž je nutno brát v úvahu kontinuitu obsluhy, nezbytné pro provoz.
Z hlediska emisí elektromagnetického rušení se musí volit elektrické zařízení s dostatečně nízkou úrovní emisí, aby nemohlo způsobit elektromagnetickou vazbu elektrickou vodivostí či šířením vzduchem s jiným elektrickým zařízením umístěným uvnitř či vně budovy. Je-li to nezbytné, instaluje se ochranné opatření pro minimalizaci emisí (viz IEC 60364-4-44).
Poznámka: Využití zařízení musí být v souladu s požadavky norem CISPR 11, CISPR 12, CISPR 13, CISPR 14, CISPR 15, CISPR 22, a IEC TC 77 (harmonizovanými jako soubor EN 61 000).

Stručný seznam vnějších vlivů

A AA Teplota okolí (°C) AF Koroze AM Záření

P
r
o
s
t
ř
e
d
í

AA1 - 60   +5 AF1 zanedbatelná AM1 zanedbatelné
AA2 - 40   +5 AF2 atmosférická AM2 unikající proudy
AA3 - 25   +5 AF3 občasná AM3 elektromagnetické
AA4 - 5   +40 AF4 trvalá AM4 ionizující
AA5 + 5   +40     AM5 elektrostatika
AA6 + 5   +60 AG Ráz AM6 indukce
AB Vlhkost a teplota AG1 mírný AN sluneční záření
    AG2 střední    
AC Nadmořská výška (m) AG3 silný AN1 zanedbatelné
AC1 ≤ 2000m     AN2 střední
AC2 > 2000m  AH Vibrace AN3 silné
AD Voda   AH1 mírný AP Seismicita
AD1 Zanedbatelná AH2 střední    
AD2 Kapky AH3 silný AP1 zanedbatelná
AD3 vodní tříšť     AP2 nízká
AD4 stříkající voda AJ Ostatní mechanická namáhání AP3 střední
AD5 tryskající voda     AP4 silná
AD6 Vlny  AK Rostlinstvo    
AD7 mělké ponoření      AQ Bouřková činnost
AD8 hluboké ponoření AK1 bez nebezpečí    
    AK2 nebezpečné  AQ1 zanedbatelná
AE Cizí tělesa      AQ2 nepřímé ohrožení
AE1 Zanedbatelná  AL Živočichové AQ3 přímé ohrožení
AE2 malé předměty        
AE3 velmi malé předměty  AL1 bez nebezpečí AR Pohyb vzduchu
AE4 lehká prašnost  AL2 nebezpečné    
AE5 mírná prašnost     AR1 pomalý
AE6 silná prašnost     AR2 střední
        AR3 rychlý
        AS Vítr
        AS1 malý
        AS2 střední
        AS3 velký

V
y
u
ž
i
t
í

BA Schopnost lidí BD Únik BE Látky v objektu
BA1 běžná BD1 normální (málo lidí/snadný únik) BE1 bez nebezpečí
BA2 děti BD2 obtížný (málo lidí/obtížný únik) BE2 Nebezpečí požáru
BA3 invalidé BD3 složitý množstvím BE3 Nebezpečí výbuchu
BA4 poučení BD4 obtížný a složitý množstvím BE4 Nebezpečí znečištění
BA5 znalí        
BC Dotyk se zemí        
BC1 Žádný        
BC2 výjimečný        
BC3 častý        
BC4 trvalý        

C

CA Konstrukční materiály CB Provedení budovy    

Kons-
trukce
budovy

CA1 nehořlavé CB1 Zanedbatelné    
CA2 hořlavé CB2 šíření ohně    
    CB3 nebezpečí posunu    
    CB4 poddajné a nestabilní    

... dokončení

(2/3)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933