Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: 1947: V Mexiku se na to dívají jinak (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.06.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

1947: V Mexiku se na to dívají jinak


1947: V Mexiku se na to dívají jinak
... v jiných zemích se mnohdy postupuje podle pravidla, že občan má právo na sebevraždu a je jeho záležitostí, vybere-li si za nástroj elektrickou instalaci nebo spotřebič. Solidnímu elektrikáři vstávají někdy vlasy hrůzou nad instalačním materiálem ...
Vilém Gracias, ze dne: 13.06.2008

Studium dějepravy umožní lepší orientaci v představě o budoucnosti. Proto ti, které zajímá vývoj a sestavují si obraz souvislostí, přivítají každý historický zdroj informací.

V roce 1947 autor napsal: ...
Názory na bezpečnost před úrazem se v různých zemích hodně liší. U nás se dbá pečlivě, aby odběratel elektřiny byl účinně chráněn před úrazem elektřinou, a předpisuje se proto přesně, jak musí být za různých okolností elektrická instalace provedena, spotřebiče se zkoušejí a vyhovují-li požadavkům bezpečnosti, opatřují se značkou ESČ, takže kupující může býti jist, že přístroj takto označený při rozumném používání je zcela bezpečný. Instalace podle předpisů je ovšem dražší než instalace lehkomyslně zfušovaná. Bezpečný přistroj je také o něco dražší než pokoutně vyráběný nebezpečný šmejd. Ale domníváme se, že lidský život stojí za víc, než za několik korun ušetřených na elektrickém zařízení, a proto trváme (někdy zdánlivě bezohledně) na přesném dodržování bezpečnostních předpisu.

Můžeme se zadostiučiněním tvrdit, že v této péči o život a zdraví svých zákazníků stojíme mezi nejpokročilejšími státy, jako Švýcarskem, Švédskem a Holandskem. V jiných zemích se mnohdy postupuje podle pravidla, že občan má právo na sebevraždu a je jeho záležitostí, vybere-li si za nástroj elektrickou instalaci nebo spotřebič. Solidnímu elektrikáři vstávají někdy vlasy hrůzou nad instalačním materiálem nebo spotřebiči z těchto zemí, protože na první pohled cítí, jak snadno může při nich dojít k úrazu.

Tato úvaha vznikla při četbě zprávy, kterou přinesl z Mexika deník Daily Mirror. Stalo se totiž ve městě Merida, že byla zabita elektřinou žena, jež si chtěla natočit vodu z kohoutku v kuchyni.
Muž v jiné části města se rozloučil se světem, když si chtěl zapnout světlo v bytě, a jak praví časopis: "jiné osoby zahynuly, když se dotkly drátů vysokého napětí, ležících na ulici". Během měsíce se takto odebralo na věčnost 25 osob.
Pravděpodobně teprve potom přišlo neohroženým občanům Meridy na mysl, že něco není v pořádku;
i požádali guvernéra států Yucatan o zakročení u elektrárny, aby si zvedla svoje vedení z ulice. Snad jim elektrárna vyhověla.

Netušil

S odstupem času musím podotknout, že vyrážení jakýchkoliv značek na výrovky dnes negarantuje žádnou kvalitu. Dodnes jsme v mnohých případech i často přehnaní puntičkáři v detailech, které mohou nastat s pravděpodobností výhry první ceny v loterii.
Autor Netušil v roce 1947 určitě netušil jaká situace bude za šedesát roků. Nejen tedy spotřebiče v cizích zemích ohrožují lidské životy jiných, náhodných spotřebitelů, ale i u nás se rozmohl kutil, bastlíř jako "Mandelinka bramborová". S tím rozdílem, že dnes těžko bude někdo tvrdit, že kutil, bastlíř byl na českém území vysazen imperialisty :-)

Poslední odstavec je klasická telereportáž, kdy autor čte úryvek v novinách, v dané zemi nebyl, podrobnosti nezná, ovšem závěr udělá. Podobné zprávy se chytá český konzument, který podle pravidla "co je psáno, to je dáno" tomu uvěří ...

Tolik pro zpestření ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.