Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Připravuje se tisk ČSN 33 2000-5-51 ed. 2


Document Actions
Připravuje se tisk ČSN 33 2000-5-51 ed. 2
Pro bližší pochopení stavby současně k tisku připravované ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 je třeba si ozřejmit současný vztah dokumentů IEC a HD. Výchozí, základní dokument IEC 60364 (původně označovaný IEC 364) prochází v současné době velkou restrukturalizací.
Karel Dvořáček, ze dne: 24.01.2007
reklama

Úvod
Pro bližší pochopení stavby současně k tisku připravované ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 je třeba si ozřejmit současný vztah dokumentů IEC a HD.
Výchozí, základní dokument IEC 60364 (původně označovaný IEC 364) prochází v současné době velkou restrukturalizací. Tuto relativně váhavě následuje i CENELEC v přejímání norem ze souboru IEC 60364 jako harmonizovaných dokumentů (obvykle modifikovaných) pro evropskou praxi. Pro názornost uvádíme současný základní stav dokumentu IEC 60364 a HD 60364.

IEC 60364  HD 60364
IEC 60364 (dříve IEC 364) obsahuje následující části, které mají společný název Elektrické instalace budov HD 60364 (dříve HD 384) obsahuje následující části, které mají společný název Elektrické instalace budov
Část 1: Rozsah platnosti, účel, základní hlediska Část 1: Rozsah platnosti, účel, základní hlediska
Část 2: Nyní prázdná Část 2: Nyní prázdná
Část 3: Nyní prázdná (část dotýkající se vnějších vlivů převedena do IEC 60364-5-51) Část 3: Stanovení základních charakteristik
Část 4: Bezpečnost Část 4: Bezpečnost
Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení (v části dotýkající se „vnějších vlivů“vychází ze zachovaného dokumentu HD 384-3 s přípravou na jeho převzetí
Část 6: Revize Část 6: Revize
Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech

Rozsah platnosti a předmět ČSN 33 2000-5-51 ed. 2

V rámci prací TC 64 CENELEC byl připraven návrh HD 60364.5.51, který se zabývá výběrem a zařizováním elektrického zařízení. Tento dokument není identický s publikací IEC 60364-5-51:2001, která vychází ze zrušení dokumentu IEC 60364-3 a jeho zapracováním do ostatních částí dokumentu IEC 60364. Návrh HD 60364.5.51 vychází z evropské praxe, kde část 3 je zapracována do národních norem s mnoha národními dodatky (viz ČSN 33 2000-3) a TC 64 zvolila opatrnější postup, to je nejprve řádného naplnění HD 60364-5-51 (viz určitou nepřehlednost současně platné ČSN 33 2000-5-51:2000, danou striktním zákazem smísit požadavky převzaté z HD s požadavky z IEC).
Forma postupného zapracovávání části 3 se projevuje některými zdánlivě méně logickými kroky, jako je například zavedením nenaplněného článku. Poněvadž je zavedení této normy v počátku - uvádíme v dalším textu jen hlavní zásady a podstatnější změny.

Obecně
Elektrická zařízení musí být volena a zřizována v souladu s opatřeními k ochraně z hlediska bezpečnosti, s požadavky na řádnou funkci pro určené užití v instalaci a s požadavky na přiměřenou odolnost proti předpokládaným vnějším vlivům.
Každá část zařízení musí vyhovovat požadavkům odpovídajících EN, nebo HD, nebo národních norem obsahujících HD. V případě absence odpovídající EN nebo HD musí elektrické zařízení vyhovovat požadavkům národních norem. V ostatních případech by mělo být využito požadavků obsažených v normách IEC, nebo norem platných v dalších zemích.
Pokud není k dispozici žádná odpovídající norma, být návrh zařízení dohodnut mezi projektantem a osobou zajišťující instalaci.

Napětí
Zařízení musí být vhodné pro jmenovité napětí (udané u střídavého napětí efektivní hodnotou) instalace.
Jestliže je v sítích IT vyveden nulový vodič, musí být zařízení připojené mezi fázovým vodičem a nulovým vodičem izolováno jako pro napětí sdružené.
Pro určitá zařízení může být nezbytné uvažovat s nejvyšším a/nebo s nejnižším napětím, které se může v normálním provozu vyskytnout.

Proud
Zařízení se volí podle jeho proudové zatížitelnosti v normálním provozu. (U střídavého proudu se udává efektivní hodnota (r.m.s.) střídavého proudu).
Zařízení musí odolávat proudům, které jim mohou procházet v abnormálních podmínkách po dobu, která je určena charakteristikami ochranných prvků.

Kmitočet
Jestliže má kmitočet vliv na zařízení, musí jmenovitý kmitočet zařízení odpovídat kmitočtu obvodu, na který je zařízení připojeno.

Výkon
Zařízení vybrané podle svých výkonových parametrů musí být vhodné pro normální provozní podmínky. Přitom se bere ohled na účinnost zařízení.

Elektromagnetická kompatibilita
Pokud nejsou během instalace učiněna jiná vhodná bezpečnostní opatření, musí být celé zařízení zvoleno tak, aby během normálního provozu včetně spínání nepůsobilo škodlivě na ostatní zařízení ani na zdroj.

Odolnost proti napěťovým rázům
Elektrické zařízení musí být voleno tak, aby odolávalo jmenovitému napěťovému rázu v bodě umístění sítě v závislosti na předřazenou přepěťovou ochranu, jak je definováno v ČSN 33 2000 oddílu 443.

Přístupnost
Každé zařízení včetně vedení musí být uspořádáno tak, aby byl usnadněn jeho provoz, prohlídka (kontrola), údržba a přístup k jeho spojům. Tyto možnosti přístupu nesmí být podstatně omezeny montáží zařízení do krytů nebo do komor.

Označování
Pokud není vyloučena záměna, jsou pro označení účelu spínacích přístrojů a ovládačů nutné štítky nebo jiné vhodné identifikační prostředky.
Tam, kde obsluha nemůže pozorovat funkci spínacích přístrojů a ovládačů a kde by to mohlo vyvolat nebezpečí, musí být na místě viditelném pro obsluhu umístěn vhodný indikátor vyhovující požadavkům EN 60073 a EN 60447.

Uspořádání vedení
Vedení musí být uspořádána nebo označena tak, aby je bylo možno identifikovat pro inspekci, zkoušení, opravy nebo pro změny instalace.

Značení nulového a ochranného vodiče
Není-li v článcích této normy stanoveno jinak, musí být barevné označení vodičů v souladu s požadavky EN 60446, Základní a bezpečnostní zásady při obsluze strojních zařízení - Značení vodičů barvami nebo číslicemi.

Nulový vodič a vodič středního bodu
Nulové vodiče a vodiče středního bodu musí být v celé délce modrou barvou.
Poznámka: Pro některé druhy vedení platí dále uvedené odchylky.

Ochranný vodič
Ochranné vodiče musí být označeny barevnou kombinací zelená/žlutá. Tato kombinace barev nesmí být použita pro žádný jiný účel.

Vodič PEN
Vodič PEN, pokud je instalován, musí být označen některým z následujících způsobů: barevnou kombinací zelená/žlutá po celé délce vodiče a navíc modrým označením na koncích; modré po celé délce vodiče a navíc označením barevnou kombinací zelená/žlutá na koncích.
Poznámka: Výběr způsobu značení vodičů PEN je ponecháno na rozhodnutí příslušné národní komise – viz Příloha B.

Ostatní vodiče
Ostatní vodiče musí být barevně nebo číselně označeny v souladu s dále uvedenými požadavky.

Označení mnohažilových tuhých a ohebných vodičů
Označení izolovaných žil v ohebných i tuhých vodičích a šňůrách s dvěmi až pěti žilami musí být v souladu s požadavky HD 308. Jednotlivé žíly vodičů musí být označeny v celé délce hnědou, nebo černou, nebo šedou barvou, nulový vodič modrou barvou, a ochranný vodič dvoubarevnou kombinací zelenou a žlutou.
Pro vodiče a šňůry mající více než 5 žil musí být každá žíla barevně nebo číselně označena v souladu s požadavky EN 60446. Vodič číselně označený a použitý jako ochranný vodič nebo nulový vodič musí být na každém místě připojení barevně označeny, zelenou a žlutou, respektive modrou.

Označení izolovaných jednožilových tuhých a ohebných vodičů
Jednotlivé vodiče vedení musí označeny v celé délce označeny hnědou nebo černou nebo šedou barvou. Dovoluje se použití jedné z těchto barev pro všechny vodiče obvodu.
Oplášťované jednožilové tuhé i ohebné vodiče na které se nevztahují odpovídající požadavky normy platné pro označení zelenou a žlutou nebo modrou barvou izolace, jako jsou například sítě s velkými průřezy vodičů – většími než 16mm2, mohou být označeny následovně: ochranný vodič kombinací barev zelená-žlutá v každém místě připojení, PEN vodič kombinací barev zelená-žlutá a modrou barvou v každém místě připojení, nulový vodič modrou barvou v každém místě připojení.

... pokračování

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

LPE: Nová ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 Elektrická instalace budov – Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy (1/3)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933